19293 skanuj0017 (134)

19293 skanuj0017 (134)



112

Literatura

J. Ambroziak Keryng A., Piesiewtat II., Mielcarz M.. Półtorak A.. 1998: Opracowanie sposobów (metod i aparatów) kontroli i przewidywaniu właściwości półproduktów piekuntkiuli w proootis produkcji. Raport I KBN.

2 Drabom K. 1096: Roologia Wydawnictwo ART, Olsztyn.

3.    Ferguson J„ Kembłowskt 2.. 1995: Reo!o«ia stosowana płynów. Wydawnictwo * MAR(*l:s*x, I ód#.

4.    Keryng A.. Amhmrial Z.. Gębski J.. Póbrjk A. 3001: Wpływ procesu przypołowa-nij półproduktów piekarskich na właściwości teologiczne emsta l'(22ga)d Piekarski : C likieru czy. 2.

5.    Schramm G. 1998 Keulojia. Podstawy i zastosowań jl Ośrodek Wydawnictw Naukowych PAN. Oddział Poznań.

Rozdział XI!

WYBRANE SPOSOBY OCHRONY PRODUKTU. OPAKOWANIA

Wprowadzenie

W procesie projektowania nowego produktu na etapie doboru opakowania !uit~y 'wnfrić ^7c^?sólną uwagę na tc cechy opakowania, które w maksymalny sposób będą chronić właściwości fizyko-chemiczne wyrobu i spowalniać c/ynniki powodujące obniżenie jego .jakości przez czas składowana i dystrybucji. Najczęściej są to zmiany powodowane przez:

-    zmiany fizyczne, zmiana aktywności wodnej (utrata wilgotności), zmian\ tekstury produktu, ubytek masy. uszkodzenia mechaniczne itp..

-    reakcje chemiczne i biochemiczne spowodowane obecnością enzymów, procesami utleniania lub hydrolizy,

-    zanieczyszczenia produktami działalności mikroorganizmów, np. bakterii, grzybów, drożdży ilp.

Zapewnienie stabilnych parametrów jakościowych bez zmian produktu ma istotne znaczenie w otrzymywaniu nowych produktów, jego wygodnych fonu. jak i w utrzymaniu trwałości przez określony czas (Słowiński, Remiszewski 1996]. Aktywną rolę w zapobieganiu lub zmniejszaniu zakresu zmian obniżających jakość produktów, obok działań technologicznych, mąją odpowiednio zastosowane techniki i opakowania zmierzające do pi^-d użenia trwałości produktów.

Do najważniejszych funkcji opakowań należą, według Albersa [2000] oraz Pyrcza. Dolaty i in- [2001]:

■ ochroną przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, wydłużenie icmiinu przydatności.

-    brak reakcji z zapakowanym produktem,

-    zachowanie dobrej jakości, optymalna prezentacja wyrobu,

wygoda otwierania i powtórnego zamykania,

możliwość ogrzewania zapakowanego produktu za pomocą mikrofal.

-    indykatorowalność; czyli „inteligencja'*, która umożliwia monitorowanie stanu opakowania, zaawansowania zmian przechowalniczych, zmian temperatury, stężenia tlenu, rozwoju mikroflory, nieszczelności.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0013 (134) isy.: ;-W: .............l. ;..... - ffl# ivla2,.ivt:.. .,_^j*aj____k^J ^.nJL  
skanuj0020 (154) także w czasie wypoczynku. Dopiero II wojna światowa zlikwidowała centra® zniekszta

więcej podobnych podstron