skanuj0017 (287)

skanuj0017 (287)



Przepisy

Nadzienie:

50 g rodzynek

400-500 g mielonych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów ok. 80 g cukru ok. 7 łyżek mleka

Ciasto podzielić na trzy części równej wielkości, z każdej rozwałkować prostokąt grubości ok. 1 cm. Nałożyć nadzienie, zrolować. Trzy wałki spleść w warkocz, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem tak, aby obydwa końce się zetknęły. Odstawić jeszcze na 30 minut.

Polewa: 1 żółtko roztrzepać z niewielką ilością mleka, posmarować wieniec.

Czas pieczenia: 40-50 minut w 180' C.

Wiejskie ciasto maślane

1 kg mąki

80 g drożdży

ok. 500 ml letniego mleka

430 g cukru

450 g masła

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

200-400 ml słodkiej śmietanki

Wysmarować tłuszczem dwie okrągłe blachy. Mąkę przesiać do miski. dodać drożdże z niewielką ilością mleka, cukru i mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut. Stopić 200 g masła, resztę masła schłodzić. 125 g cukru, sól, jajka, stopione masło i resztę mleka dodać do rozczynu, wsypać

Tu powstaje biaty Chleb i chatki na święta

całą mąkę, wyrobić dobrze ciasto Odstawić na 15 minut. Piekarnik na grzać do 250°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na obydwie blachy. Czubka mi palców zrobić dziurki w cieście. włożyć tam wiórki zimnego masła Masło grubo posypać cukrem i cynamonem.

Czas pieczenia: 25 minut w 180 C Jeszcze gorące placki posmarować lub skropić słodką śmietanką. Ostu dzić, pokroić w wąskie paski.

Ślimaczki drożdżowe Ciasto:

500 g mąki 20 g drożdży 250 ml mleka 80 g cukru

1    jajko szczypta soli

Nadzienie:

2    białka 60 g cukru

100 g orzechów, drobno zmielonych 100 g orzechów, grubo zmielonych 100 g rodzynek, namoczonych w iii mie

1 opakowanie surowego marcepanu. pokrojonego w drobną kostkę cynamon

Przygotować ciasto drożdżowe, po drugim wyrośnięciu cienko rozwal kować na stolnicy, posmarować 2 3 łyżkami stopionego masła. Połączyć wszystkie składniki nadzienia, wyłożyć masę na ciasto, zwinąć całość w rulon Kroić w plastry grubości ok. 2 cm Toi townicę lub okrągłe, żaroodporne na


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Kuchnia ChiäskaF CIASTO 250 g ryju, 50 g mosla, 2 łyżki cukru, 50 g rodzynek 100 g obranych i posiek
skanuj0288 287 •    Przy organizowaniu stanowisk pracy na wysokości obowiązują przepi
10 20 30 40 50 70 100 200 300 400 500 700 1000 2000 3000 4000 7000 10000 ,23 Moc [kW] 0
skanuj0009 Project dz Name 0 100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 ■ i i i
P1809 ~1 400 500 53o i ?fl 400 500 53 o .50 «*■ L-1650 m C4> «00 Wykaz stali zbrojeniowej
kurmaz030 30 30
SNC00586 Rys. Wkładki topikowe WNT: Un = 400,500. 660 V. 50 Hz: In = 6....630 A.

więcej podobnych podstron