63019 skanuj0018 (328)

63019 skanuj0018 (328)



ZAPIEKANKI

Naleśniki (crepes soufflees) z krewetkami zapiekane

(na 6 naleśników)

100 g mąki pszennej 1 łyżką zagęstnika V« łyżeczki soli 3 jajka 125 ml (*/• D mleka 2 łyżld płynnego masła


olejem jadalnym


1 łyżkę masła 1 łyżkę mąki pszennej 250 ml 0/4 I) mleka

1 żółtko

2 łyżkami soku z cytryny solą

pieprzem cayenne szczyptą curry w proszku 1 białko

200 g krewetek obranych ze skorupek 2 łyżkami startego sera maasdamcr


Na ciasto wymieszać z

i przesiać do miski, dodać do tego wszystko razem szybko utrzeć mikserem na gładkie, płynne dasto. odstawić na około 30 minut do spęcznienia małą patelnię wysmarować

rozgrzać, nalać trochę ciasta naleśnikowego, poruszać tak patelnią, by dasto rozlało się równomiernie cienką warstwą na całej patelni

smażyć ok. '/? minuty, aż ciasto na górze się zetnie, naleśnik obrócić i usmażyć z drugiej strony usmażony naleśnik wyłożyć na talerz i przykryć kawaltiem papieru pergaminowego

z pozostałego ciasta usmażyć jeszcze 7 naleśników.

Na nadzienie roztopić, dodać

szybko zasmażyć na jasnozłoty kolor, rozprowadzić Starannie mieszając trzepaczką rózgową, gotować ok. 5 minut nie przerywając mieszania, zdjąć z ognia, wmieszać i przyprawić ubić na sztywną pianę i wraz z delikatnie wmieszać do masy na nadzienie naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w ruloniki ticładać po 2 naleśniki obok siebie w natłuszczonej formie do zapiekania naleśniki posmarować

roztopionym masłem

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Czas zapiekania:


posypać ziarnem sezamowym, formę wstawić do zimnego piekarnika.

ok. 220°C ok. 200°C. ok. 20 minut.

Zapiekanka z pstrągów i muli

500 g filetów z pstrąga (bez skóry i ości)

1 pęczek dymki 200 g pieczarek

30 g masła

ok. 150 g muli (bez skorupek) solą

świeżo zmielonym pieprzem sokiem z 1 limony lub cytryny niewieMią ilością sosu Worcester 125 ml C/a I) białego wina 20 g pasty z homara 1 łajko 125 ml C/s 0 nie homogenizowanej kremowej śmietanki 150 g homogenizowanej kremowej śmietanki


Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Czas zapiekania: Nasza rada:


opłukać pod bieżącą zimną wodą, wytrzeć do sucha, pokroić w dużą kostkę

oczyścić, obmyć, pokroić w cienkie krążki

oczyścić, obetrzeć papierem kuchennym, pokroić w cienkie

plasterki

roztropić na patelni, poddusić na nim pokrojoną dymkę i pieczarki, połączyć z pokrojonym w kostkę pstrągiem oraz

przyprawić do smaku zagotować z

lekko odparować, następnie wmieszać do tego oraz

doprawić do smaku solą i pieprzem posmarowaną tłuszczem formę do zapiekania napełnić masą rybno-warzywną. polać sosem z pasty z homara, formę wstawić do zimnego piekarnika.

ok. 180°C ok. 160°C 30-40 minut.

Do tej zapiekanki pasuje zielona sałata z rzodkiewkami. Zamiast muli można użyć małży.

37


Wyszukiwarka