skanuj0022 (145)

skanuj0022 (145)



208 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej

5.4. Turystyka winiarska

Andrzej Kowalczyk

5.4.1. Definicja i zakres pojęcia „turystyka winiarska”

Turystyka winiarska (turystyka enologiczna, enoturystyka, ang. winę tourism lub enotourism, franc. oenotourisme lub tourisme vitivinicole) jest zazwyczaj traktowana jako jedna z form turystyki kulinarnej, czy też gastronomicznej [Hall, Mitchell 2005]. Jednak z powodu jej specyficznych cech można ją uznać za odrębny rodzaj turystyki. W literaturze polskiej więcej informacji na temat istoty turystyki winiarskiej można znaleźć w artykule A. Kowalczyka z 2003 r. [Kowalczyk 2003b], w tym podrozdziale przedstawiono jedynie jej związki z ideą turystyki zrównoważonej.

Niektórzy autorzy (np. G. Johnson) traktują turystykę winiarską jedynie jako odwiedzanie w celach rekreacyjnych winnic (ang. vineyards) i miejsc produkcji wina (ang. wineries) oraz uczestniczenie w uroczystościach związanych z winem (ang. winę festivals


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0009 (308) 172 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej5.2.2.2. Koncepcja „wioski kulturow
skanuj0011 (276) 174 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej5.2.2.3. Koncepcja „turystyki ACE”
skanuj0007 (355) 168 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej często wykazują jednocześnie zaint
skanuj0011 (276) 174 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej5.2.2.3. Koncepcja „turystyki ACE”
skanuj0013 (235) 188 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej5.3. Turystyka przemysłowa Marta De

więcej podobnych podstron