skanuj0022 (98)

skanuj0022 (98)



48 Pediatria. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa

3.3.3    Dieta bezlaktozowa

Laktoza jest dwucukrem występującym w pokarmie kobiecym i mleku modyfikowanym, składającym się z glukozy i galaktozy. Do jej trawienia niezbędny jest enzym - laktaza - występujący w nabłonku jelitowym. Nietolerancja laktozy objawia się pienistą, tzw. fermentacyjną biegunką.

Dieta bezlaktozowa stosowana jest w pierwotnej lub wtórnej nietolerancji laktozy. Oparta jest najczęściej na mieszankach sojowych lub hydrolizatach białkowych. W tego typu diecie nie jest z reguły konieczne wyłączenie jogurtu i kefiru (dzięki fermentacji zawierają mało laktozy), masła, mięsa wołowego czy cielęciny.

3.3.4    Dieta bezglutenowa

Najczęstszymi wskazaniami do diety bezglutenowej są:

•    celiakia

•    alergia na gluten

•    przejściowa nietolerancja glutenu

•    przewlekłe biegunki

•    przejściowo niektóre postaci alergii na białka mleka krowiego.

Dieta bezglutenowa polega na eliminacji produktów zbożowych z żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa. W Tabeli 3.6 przedstawiono wykaz produktów spożywczych, które są dozwolone i zabronione w diecie bezglutenowej.

Tabela 3.6. Dieta bezglutenowa

Produkty dozwolone


Produkty zabronione


Mleko płynne i w proszku Sery, twarogi, śmietana Sery żółte

Wszystkie mięsa i wędliny Podroby - wątroba, płuca, nerki Ryby Jaja

Wszystkie owoce i warzywa Orzechy

Ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka


Przetwory z pszenicy, żyta,

jęczmienia i owsa

Bułki, chleb zwykły, Chleb razowy,

pieczywo chrupkie

Zwykłe makarony

Kasza manna, kasza jęczmienna,

owsiana1

Pęczak, płatki owsiane1

Ciasta, herbatniki, słodycze g| zawierające gluten


Wszystkie tłuszcze Cukier, miód Przyprawy, sól. pieprz Kawa, herbata, kakao

Pieczywo, ciasta i desery przygotowywane z produktów niezawierających glutenu

Wszystkie produkty oznaczone symbolem „przekreślony kłos”

1

W niektóiych krajach spożywanie owsa jest dopuszczone (warunkiem jest zapewnienie braku zanieczyszczenia nawet minimalnymi ilościami glutenu pochodzącego z pszenicy, żyta lub jęczmienia).


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0013 (224) 126 Pediatria. Podręcznik dla studentów pielęgniarsŁ JObjawy, czyli jak rozpoznać B
skanuj0015 (209) 128 Pediatria. Podręcznik dla studentów pielęgnia Rycina 7.9. Mononukleoza zakaźna

więcej podobnych podstron