ZAPILKANKI
ZAPILKANKI
Suflet serowy
3 białka
1 łyżkę miękkiego masła 3 łyżkami bułki tartej 100 g chudego twarożku solą
startą gałką muszkatołową 125 g startego sera maasdamer
Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku W kombi warze Czas zapiekania:
ubić na sztywną pianę
wymieszać z
ora/
I przyprawić oraz
ubite na sztywną pianę białka posypane
dodawać (>«»trochu do kremu twarogowego delikatnie mieszając gotową masę nałożyć do wysmarowanych tłuszczem żaroodpornych porcjowych foremek sufłetowych (4-6 sztuk) wstawić do zapiekania do nagrzanego piekarnika.
ok. 220 C ok. 200 C
12-2$ minut.
Suflet serowy podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
(dla 6 osób)
500 g marchwi 2 łyżki masła pół łyżeczki soli
4 żółtka
2 łyżkami pszennej mąki razowej
zmielonym cynamonem i kardamonem (po pół łyżeczko
świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową 200 g obciekniętego wiejskiego sera twarogowego 4 białka
Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombi warze Czas zapiekania:
oczyścić, oskrobać, obmyć, pokroić w kawałki
roztopić, podduslć marchew, dodać.
marchew gotować do miękkości ok. 20 minut, zmiksować po
ugotowaniu, wyłożyć na iciereczkę i wycisnąć sok
rozmącić i wymieszać z
połączyć / musem z marchwi, gotową masę przyprawić wmieszać do masy marchwiowej ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy marchwlowo-serowej i wyłożyć ją do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem
wstawić naczynie do uprzednio nagrzanego piekarnika.
ok. 200*C ok. 10OSG ok. 40 minut.
Suflet serowy z
250 ml <V« I) ciemnego pełnego piwa (Altbier)
75 g masła 100 g przesianej mąki ziemniaczanej 75 g startego w pełni dojrzałego sera gouda 6 żółtek
słodką papryką w proszku 6 białek
Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Czas zapiekania:
zagotować z
i szybko wmieszać do płynu razem z
następnie masę ostudzić, do ostudzonej masy wbić przyprawić do smaku
ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać
gotową masę serową włożyć do wysmarowanego tłuszczem
naczynia do zapiekania i wstawić do nagrzanego piekarnika.
ok. 200!'C ok. 180°C. ok. 20 minut.
(na przystawkę dla 0-8 osób; na danie główne dla 4 osób)
500 ml (V* D mleka 50 g masła solą
świeżo zmielonym pieprzem startą gałką muszkatołową 75 g przesianej mąki pszennej
2 jajka 2 żółtka 75 g rokfora 2 białka
Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Czas zapiekania:
zagotować z
wsypać do tego stale mieszając
i gotować mieszając do czasu, kiedy masa zacznie odstawać od dna garnka
wbić do powstałej masy
przetrzeć przez sito, dokładnie wmieszać do masy
ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać
gotową masę serową nałożyć do małych (porcjowych) foremek
suflet owych i wstawić do nagrzanego piekarnika.
ok. 22ff*C ok. 200°C ok. 20 minut
19