skanuj0026 (118)

skanuj0026 (118)



212 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej

zarówno powstania odpowiednich urządzeń turystycznych, jak i pojawienia się - często z nimi związanych, ale nie zawsze - usług. Jednak rozwój zagospodarowania turystycznego związanego z turystyką winiarską jest dosyć długim procesem, który nierzadko trwa kilkanaście i dłużej lat. Wynika to w znacznym stopniu z sezonowego charakteru turystyki winiarskiej, co sprawia, iż potencjalni inwestorzy nie kwapią się z wznoszeniem odpowiednich obiektów i rozwijaniem odpowiednich usług, obawiających się, że poniesione koszty mogą się im nie zwrócić. Innym czynnikiem powodującym, iż tego rodzaju urządzenia i usługi nie powstają zbyt szybko jest postawa osób zajmujących się uprawą winorośli i produkcją wina, dla których usługi turystyczne są z reguły czymś drugorzędnym. Z tego powodu dopiero po dłuższym czasie w gospodarstwach i miejscowościach znajdujących się w regionach uprawy i produkcji wina pojawiają się restauracje, obiekty noclegowe itp., a z czasem - w późniejszych etapach procesu - również wyspecjalizowane sklepy, muzea, czy urządzenia i usługi turystyczne nie związane bezpośrednio z turystyką winiarską, np. ośrodki jeździeckie umożliwiające uprawianie turystyki konnej, obiekty rekreacyjno-sportowe (np. korty tenisowe, pływalnie), a także warsztaty samochodowe, firmy świadczące usługi transportowe itp. Dodatkowym czynnikiem stymulującym rozwój zagospodarowania turystycznego związanego z turystyką winiarską jest bez wątpienia wytyczenie „szlaku wina”. Jednak również i w tym przypadku odpowiednie urządzenia i usługi nie powstają od razu, ale trwa to co najmniej kilka lat, co oznacza, że związana z tym koniunktura (np. w zakresie usług budowlanych) może trwać przez dłuższy czas.

Drugim powodem, dla którego turystyka winiarska może być traktowana jako odrębna kategoria turystyki, jest jej występowanie na terenach o bardzo specyficznym krajobrazie kulturowym (fot. 33 na wkładce). Regiony winiarskie-zwłaszcza te, na których winorośl jest uprawiana już od co najmniej kilku wieków - wykazują znaczną odmienność fizjonomiczną (w sensie specyficznego krajobrazu kulturowego) w stosunku do innych terenów rolniczych [Joliet 2005, Pistorius 2005]. Z uprawą winorośli jest związany pewien charakterystyczny typ krajobrazu kulturowego, na który składają się nie tylko winnice, ale również określony typ zabudowy wiejskiej, rozplanowanie budynków itp. Tym samym można przyjąć, że turystyka winiarska sprzyja utrzymaniu trwałości krajobrazu kulturowego. Niektórzy autorzy w związku z tym posługują się nawet

m

F3S1

1 II III IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI XII

Ryc. 30. Liczba miejscowości w regionie winiarskim Palatynat (Niemcy, Nadrenia-Palatynat), w których w 2003 r. odbywały się imprezy organizowane w związku z uprawą winorośli i produkcją wina Źródło: opracowano na podstawienie Pfalzfeiert... Weinfeste, Weinmessen, Feste und Weihnachtsmdrkte 2003 [2003].


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0009 (308) 172 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej5.2.2.2. Koncepcja „wioski kulturow
skanuj0011 (276) 174 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej5.2.2.3. Koncepcja „turystyki ACE”
skanuj0007 (355) 168 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej często wykazują jednocześnie zaint
skanuj0011 (276) 174 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej5.2.2.3. Koncepcja „turystyki ACE”
skanuj0013 (235) 188 5. Kulturowe aspekty turystyki zrównoważonej5.3. Turystyka przemysłowa Marta De

więcej podobnych podstron