35013 skanuj0008 (473)

35013 skanuj0008 (473)



Tabela 9.1. Składniki agroturystyki

Zakwaterowanie

Atrakcje

środowiska

Dostępne

urządzenia

Formy

spędzania czasu

Możliwe usługi

Dom w gospo-

góry,

szlaki tury-

praca w gospo-

opieka nad

darstwie

jeziora,

styczne:

darstwie

dziećmi,

rolnym

rzeki,

— rowerowe,

rolnym,

pranie,

Noclegi

morza,

— konne,

jeździectwo,

poczta,

i samodzielne

bagna,

- spacerowe,

sporty wodne,

restauracje,

wyżywienie

krajobraz,

kluby,

udział w impre-

sklepy,

Przyczepy

świeże powie-

obiekty spor-

zach kultural-

banki,

kempingowe Kempingi Namioty, szałasy Schroniska itp.

trze itp.

towe,

placówki oświatowe,

rzemiosło itp.

nych, hobby, uczenie się: -języków,

- umiejętności itp.

agencje turystyczne, transport i komunikacja, wypożyczalnie, schroniska dla psów itp.

Źródło: Świetlikowska (2000).

9.4. Korzyści wynikające z rozwoju agroturystyki

Rozwój turystyki wiejskiej, w tym agroturystyki niesie ze sobą liczne skutki społeczno-ekonomiczne i inne, zarówno pozytywne, jak i negatywne (Mikuta i Żelazna, 2004). Spośród korzyści dla społeczności lokalnych zamieszkujących wsie i małe miasteczka wymienić można następujące:

■    uzyskiwanie dochodów z działalności pozarolniczej wpływających w efekcie na stabilizację sezonowych wahań poziomu życia;

■    wykorzystywanie wolnych zasobów pracy w gospodarstwach oraz na wsi, a także wolnych przestrzeni mieszkalnych i nieużytkowych (adaptacja budynków gospodarczych, strychów na cele turystyczne);

■    zapewnienie dodatkowego rynku zbytu dla miejscowych produktów rolnych;

■    tworzenie nowych miejsc pracy w usługach towarzyszących (handel, transport, usługi bytowe i społeczne) jako wynik efektu mnożnikowego turystyki;

■    wielozawodowość oznaczająca pojawienie się w odpowiedzi na potrzeby turystów innych zawodów niż rolnicze, a tą drogą możliwości zmniejszenia bezrobocia;

128


Wyszukiwarka