Tabela 9.1. Składniki agroturystyki
Zakwaterowanie |
Atrakcje środowiska |
Dostępne urządzenia |
Formy spędzania czasu |
Możliwe usługi |
Dom w gospo- |
góry, |
szlaki tury- |
praca w gospo- |
opieka nad |
darstwie |
jeziora, |
styczne: |
darstwie |
dziećmi, |
rolnym |
rzeki, |
— rowerowe, |
rolnym, |
pranie, |
Noclegi |
morza, |
— konne, |
jeździectwo, |
poczta, |
i samodzielne |
bagna, |
- spacerowe, |
sporty wodne, |
restauracje, |
wyżywienie |
krajobraz, |
kluby, |
udział w impre- |
sklepy, |
Przyczepy |
świeże powie- |
obiekty spor- |
zach kultural- |
banki, |
kempingowe Kempingi Namioty, szałasy Schroniska itp. |
trze itp. |
towe, placówki oświatowe, rzemiosło itp. |
nych, hobby, uczenie się: -języków, - umiejętności itp. |
agencje turystyczne, transport i komunikacja, wypożyczalnie, schroniska dla psów itp. |
Źródło: Świetlikowska (2000).
Rozwój turystyki wiejskiej, w tym agroturystyki niesie ze sobą liczne skutki społeczno-ekonomiczne i inne, zarówno pozytywne, jak i negatywne (Mikuta i Żelazna, 2004). Spośród korzyści dla społeczności lokalnych zamieszkujących wsie i małe miasteczka wymienić można następujące:
■ uzyskiwanie dochodów z działalności pozarolniczej wpływających w efekcie na stabilizację sezonowych wahań poziomu życia;
■ wykorzystywanie wolnych zasobów pracy w gospodarstwach oraz na wsi, a także wolnych przestrzeni mieszkalnych i nieużytkowych (adaptacja budynków gospodarczych, strychów na cele turystyczne);
■ zapewnienie dodatkowego rynku zbytu dla miejscowych produktów rolnych;
■ tworzenie nowych miejsc pracy w usługach towarzyszących (handel, transport, usługi bytowe i społeczne) jako wynik efektu mnożnikowego turystyki;
■ wielozawodowość oznaczająca pojawienie się w odpowiedzi na potrzeby turystów innych zawodów niż rolnicze, a tą drogą możliwości zmniejszenia bezrobocia;
128