36007 skanuj0026 (231)

36007 skanuj0026 (231)



ZAPILKANKI

Pyszna zapiekanka z brukselki

300 g brukselki oczyścić z wierzchnich nadpsutych liści, trochę przyciąć głąby

osolonym wrzątku 1 cebulę 3 łyżki oleju jadalnego 300 g mielonego mięsa wołowego

główek brukselki i ponacinać je na krzyż, główki starannie umyć i blanszować ok. 8 minut w następnie wyłożyć na sito do obcieknlędn obrać, pokroić w kostkę

rozgrzać, poddusić w nim pokrojoną cebulę, dodać

lekko przesmażyć, grudki mięsa rozgnieść widelcem, przyprawić

solą

świeżo zmielonym pieprzem otartym majerankiem

dno wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekanek wyłożyć

4 małymi porc|ami puree z ziemniaków (z torebki)

położyć na nim podsmażone mięso mielone, lekko przycisnąć na mięsie ułożyć warstwę osączonej brukselki

100 g boczku 200 ml nie homogenizowanej kremowej śmietanki 2 jajkami

pokroić w kostkę, roztopić i polać brukselkę rozmącić z

przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, polać tym brukselkę, a z wierzchu obsypać

30 g bułki tartej 30 g masła

i płatkami z

formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika, do zapiekania.

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwar/e Czas zapiekania: Nasza rada:

ok. 200'C

ok. 180SG ok. 45 minut.

Pasuje do tego sałatka z pomidorów albo sałata z roszponki, lako napój podać chłodne, świeże piwo.

53


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0036 3 ZAWKANKIDynia z cukinią zapiekana „Halloween" 300 g miąższu dyni 250 ml C/« I) cyd
skanuj0022 (265) ZAPUKANKINaleśniki zapiekane na rumiano 250 g mąki puemrj 3 jajkaini 300 ml ml
48263 skanuj0025 (233) ZAPILKANKIJajka w koszulkach na szpinaku zapiekane pod sosem gorgonzolowym 1
skanuj0016 (231) Bz/M&s- H4ccP -    fiyUofL    (M pMdsiiebiaM

więcej podobnych podstron