skanuj0010

skanuj0010



wytwarza ślaz. Mążebyć wprowadzona wraz-z melasą. SHH otacza komórki dróżkęstwarzając barierą dla przedostawania sfij do ich pokarmów i tlenu. Komórki łatwo sklęjajj|Stę tworząc aglomerfljf opadające na dno (kłaczkowanie drożdży).

Nie ma natomiapmożliwości pojawienia sią bakterii patogennych, ponieważ pB |®jtoviska jest zbyt niskie i obecność nawet niewielkich stężeń alkoho|g|i$|h 0,5% v/v) również hamuje większość drobnoustrojów.

6.1.2. Główne źródła infekcji

Zakażenie może pocjjfsfltlp z wielu źródeł, m.in. z powietrza wtłaczanego do kadzi, z linii produkcyjni^ i jej otoczenia oraz z surowców i dodatków wykorzystywanych do namnażania biomasy. Etapem stanowiącym nąjigHśiiaŚ zagrożenie jest przygotowanie kadzi fermentacyjnej i doprowadzających sig|ijvce. Wprowadzenie zainfekowanego dodatku może sprawić, że w trakcie 18h hodowli ilość bakterii zakaźajągpŚi wzrośnfei wielokrotnie, a mleczko drożdżowe wniesie do kolejnych generacji znaczną ilość zakażeń.

Nieusunięte resztki osadu drożdżowego bądź brzeczki melasowej, w których nastąpił rozwój drobnoustrojów stanowią wtórne źródło infekcji. Zakażenia te umiejscawiają się przede wszystkim w trudno dostępnych częściach instalacji: pompy, zawory, złącza, spoiny, kolana, trójniki.

Na etapie odwadniania drożdży i formowania kostek źródłem infekcji może być żarów®) niewłaściwe przygotowanie urządzenia jak i skrobia używana jako warstwa filtracyjna.

Również opakowania mogą być powodem zakażenia. Opakowania zbiorcze wielokrotnego użytku muszą być przed powtórnym użyciem bardzo dokładnie umyte wodą z dodatkiem detergentu i ^dezynfekowane. Opakowania jednostkowe (papier lub folia) także mogą być źródłem infekcji.

W zakładzie zwraca się szczególną uwagę na uszkodzenia w ścianach i posadzkach, ponieważ są one miejscem gromadzenia się kurzu i zanieczyszczeń. Urządzenia pracujące okresowo (filtry próżniowe, pakowarki) po każdym procesie wytwórczym są czyszczone, myte wodą z odpowiednim detergentem i następnie dezynfekowane. Jeśli urządzenie nie pracuje przez ponad 8h wówczas powtórnie dezynfekuje się je przed rozpoczęciem pracy.

6.1.3. Zapobieganie infekcją

Aby zapobiec zakażeniom ważne jest indywidualne ustalenie krytycznych punktów kontroli |S§lP) w drożdżowni. Dokonuje się tego za pomocą tzw. drzewa decjSSyjnejp, Bfięki analizie procesu technologicznego z wykorzystaniem pytali, które zawiera drzewo decyzyjne możliwe jest ustalenie krytycznych punktów rozumianych jako proces, działanie lub surowiec, które

11


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
3. PRZEDMIOTY WPROWADZAJĄCE WRAZ Z OKREŚLENIEM WYMAGAŃ WSTĘPNYCH Brak wymogów wstępnych. Dla
skanuj0012 (405) Do socjologii wprowadził to pojęcie Milton M. Gordon i zdefiniował je następująco:
skanuj0023 17 Preferowanie brqzu spada wraz z osiggnięciem dojrzałości i znowu wzrasta w okresie sta
skanuj0016 . — przedwczesny wytrysk (przed wprowadzeniem członka do pochwy), —    zby
skanuj0024 Analiza firmy D Sp. z o. o.Wprowadzenie Chciałbym pokrótce opisać jedną z nielicznych fir
skanuj0071 (38) Rozdział 3.5 telefoniczną. Wprowadzone zamówienie wymaga oczywiście potwierdzenia i
skanuj0008 (241) Baśnie nie wprowadzające płaszczyzny inoraliil w których nie ma przeciwstawienia po
skanuj0010 5 1. Statyczna próba rozciągania1.1. Wprowadzenie Statyczna próba rozciągania jest uważan
skanuj0075 (Kopiowanie) żołądkowego. Po wprowadzeniu do żołądka substancja lecznicza może przejść w
skanuj0093 [800x600] Spis treści Wprowadzenie ............. Mocne dmodunie Pachnące róże Pachow
324 ARTYKUŁY stopnia szczegółowości, opatrzonymi hasłami przedmiotowymi według wprowadzonego wraz z

więcej podobnych podstron