skanuj0033 (76)

skanuj0033 (76)



5.4. Turystyka winiarska 221

winorośli we Francji, Szwajcarii, Niemczech, Austrii, na Węgrzech i w Rumunii [Mor-phet 2002]91. Należy również wspomnieć, że w niektórych krajach, np. w Australii, turystyka winiarska jest często uprawiana przez osoby poruszające się konno.

Wydaje się, że podane dotąd argumenty są wystarczające, aby turystykę winiarską uważać za jedną z form turystyki kulturowej odpowiadającą koncepcji turystyki zrównoważonej. Jednak postawiona teza nie oznacza, iż w każdym przypadku tak będzie. Można przyjąć, że zwiększony popyt na wino ze strony osób uprawiających enoturys-tykę (w świetle tego co dalej napisano rozumianej jako „enoturystyka”, czy też quasi-tu-rystyka winiarska) w celach zakupowych spowoduje u właścicieli winnic i producentów wina chęć sprostania popytowi, a tym samym podjęcie działań polegających na zwiększeniu produkcji. To z kolei może oznaczać zwiększenie nawożenia winnic nawozami sztucznymi, szersze stosowanie środków ochrony roślin, nadmierne dodawanie cukru do produkowanego wina (w celu przyspieszania fermentacji) i wiele innych działań kłócących się z filozofią rozwoju zrównoważonego. Tym samym może się zdarzyć, że turystyka winiarska (pomijając to, że w swojej skrajnej postaci zamieni się w „turystykę alkoholową”) nie tylko nie będzie się mieścić w modelu turystyki zgodnej z koncepcją turystyki zrównoważonej, ale przyczyni się do pojawienia negatywnych zjawisk (m.in. w środowisku przyrodniczym) będących zaprzeczeniem idei rozwoju zrównoważonego.

Kończąc te rozważania, należy wspomnieć, że ostatnio również w Polsce pojawiły się projekty stworzenia odpowiednich warunków do rozwoju turystyki winiarskiej. Chociaż trudno jeszcze mówić o niej jako o istotnym czynniku aktywizacji lokalnej gospodarki, związane z tym inicjatywy stwarzają szanse, iż za kilka lat w niektórych częściach Polski (np. w dolinie środkowej Wisty, na Podkarpaciu i w Małopolsce, na Ziemi Lubuskiej) pojawią się warunki do uprawiania enoturystyki [Dudek-Mańkow-ska, Duda-Gromada 2009], która stanie się wówczas impulsem do rozwoju miejscowej gospodarki zgodnie z modelem rozwoju zrównoważonego.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
74466 skanuj0034 (67) 5.4. Turystyka winiarska 225 Kończąc rozważania na temat turystyki winiarskiej
skanuj0023 (134) 5.4. Turystyka winiarska 209 i winę shows) [Hall i in. 2002a, 5]. Jednak termin win
skanuj0027 (114) 5.4. Turystyka winiarska 213 terminem „winescape”, aczkolwiek jest on nieco inaczej
78219 skanuj0025 (123) 5.4. Turystyka winiarska 211 od czerwca do września (a właściwie w lipcu i si
skanuj0206 bmp 9. Przekształcenia w lecznictwie uzdrowiskowym 207 We Francji, Hiszpanii i Włoszech p
78112 skanuj0031 (80) 5.4. Turystyka winiarska 219 Na zakończenie omawiania „szlaków wina” i powiąza
66655 skanuj0063 (4) 3. Metody badań geografii turyzmu 67 •    we Francji: Revue de G
28602 skanuj0029 (97) 5.4. Turystyka winiarska 215 Czwartym powodem, dla którego można traktować tur
- PIAP na francuskich pocztach We Francji, program „cyberposte" wprowadza na poczty całego kraj

więcej podobnych podstron