BIGOS LECZO Z CUKINII


Bigos / Leczo z cukinii
Składniki:
" 2 - 3 średnie cebule
" ok. 30 dkg kiełbasy (jakiejkolwiek)
" 4 szt. cukinii (takiej jak mają w supermarketach małe) lub odpowiednik wagowy 1. dużej
cukinii
" 2 puszki pomidorów pokrojonych
" pieczarki (opcjonalnie) - ilość wg uznania
" papryka (opcjonalnie) - ilość wg uznania
" przecier pomidorowy
" sól
" pieprz
" wegeta
" magii
" olej lub margaryna
" mąka
Przygotowanie:
1) W wyższym naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, pokrojoną w kostkę z
kiełbasą pokrojoną w kostkę.
2) Wersja wzbogacona - Dodajemy pieczarki i podsmażamy chwilę.
3) Wersja wzbogacona - Dodajemy paprykę i również smażymy, do miękkości.
4) Następnie dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę i przesmażamy na małym ogniu ciągle
mieszając, aż cukinia będzie prawie miękka.
5) Dodajemy odsączone pomidory z puszki i odrobinę ich soku ok. 0,5 szkl..
6) Dodajemy przecier pomidorowy dla smaku.
7) Przyprawiamy resztą składników/przypraw.
8) Opruszamy mąką lub mąkę mieszamy z wodą i zalewamy tym bigos, dla uzyskania
odpowiedniej konsystencji, ale nie za dużo, bo to nie ma być jak sos.
9) Gdy wszystkie warzywa są miękkie i smak prawidłowy, możemy danie podać na talerz,
zagryzając pieczywem.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
EW Makaron z sosem z cukinii
Musaka z cukinią
Rozgrzewające leczo MojeG
Bigos wiejski MojeGotowan
Leczo z kabaczka
Bigos
Ananas z cukinii
Musaka z cukinią II
BIGOS
Gjuwecz z cukinią (2)
LECZO Z KURCZAKIEM MojeGo
Z cukinii
Zupa z cukini
Pieczona cukinia

więcej podobnych podstron