WPŁYW PROCESU TECHNOLOGICZNEGO


Z E S Z Y T Y N A U K O W E P O L I T E C H N I K I A Ó D Z K I E J
Nr 984 CHEMIA SPOŻYWCZA I BIOTECHNOLOGIA, z. 70 2006
IZABELA LUBECKA, EUGENIUSZ POGORZELSKI
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Politechnika Aódzka
WPAYW PROCESU TECHNOLOGICZNEGO
NA STŻENIA ZWIZKÓW MINERALNYCH
W SOKU I KONCENTRACIE JABAKOWYM
Opiniodawca: dr hab. Wojciech Ambroziak prof. nadzw. PA
Przedmiotem analiz były próby soku jabłkowego: bezpośrednio
po tłoczeniu, po procesie depektynizacji, po klarowaniu, ultrafiltracji
i zagęszczaniu. Na podstawie przeprowadzonych badań oraz oceny
wyników można stwierdzić, że zawartość substancji mineralnych
zmienia się w trakcie całego procesu technologicznego. Wykazano,
że zarówno rodzaj użytego preparatu enzymatycznego podczas
procesu depektynizacji, jak i ilość środka klarującego, ma wpływ na
skład popiołu soku jabłkowego. Zastosowanie procesu ultrafiltracji
spowodowało zatrzymanie badanych pierwiastków, w tym jonów
wapnia, przez membrany filtracyjne i obniżenie ich zawartości
w finalnym produkcie.
1. Wprowadzenie
Związkami mineralnymi organizmów roślinnych, środków spożywczych
i napojów nazywa się te składniki, które po spaleniu pozostają w postaci
popiołu. W przeważającej ilości występują w popiołach takie pierwiastki, jak:
wapń, fosfor, chlor, sód, potas, magnez, natomiast w ilościach bardzo małych,
np.: żelazo, cynk, miedz, mangan, molibden. Pierwiastki wchodzące w skład
popiołu mogą występować w napojach nie tylko w postaci związków
zdysocjowanych (solach), ale również w formie związków kompleksowych [1].
Surowiec przeznaczony do produkcji wina, taki jak moszcz bądz sok
powinien zawierać odpowiednią ilość związków mineralnych, gdyż stanowią
one naturalny korzystny składnik pożywki dla drożdży podczas procesu
44 I. Lubecka, E. Pogorzelski
fermentacji. Zarówno ich nadmiar jak i niedobór może być powodem
nieprawidłowego przebiegu tego procesu [2]. W technologii winiarskiej
minimalna zawartość popiołu zarówno w moszczach jak i w winach, jest
wielkością normowaną. Pozwala to na określenie stopnia rozcieńczenia moszczu
i kontrolę ewentualnych zafałszowań [3,4]. W soku przeznaczonym na rynek
właściwa zawartość związków mineralnych zapewnia konsumentom korzyści
zdrowotne, ze względu na ich wysokie właściwości dietetyczne.
Zawartość składników mineralnych w owocach zależy od wielu czynników,
a zwłaszcza od typu gleby, na której rosną rośliny, warunków klimatycznych,
rodzaju i ilości stosowanych nawozów, stopnia dojrzałości zbieranych owoców
[5], a także od stopnia zanieczyszczenia środowiska [6] oraz warunków
przechowywania i transportu owoców [7-9]. W soku skład jakościowy popiołu
nie różni się od składu popiołu surowca przeznaczonego do ich produkcji.
Jednak na skład ilościowy popiołu w produkcie końcowym znacznie wpływa
sposób przeprowadzenia poszczególnych etapów procesu technologicznego
otrzymywania finalnego produktu [10,11].
Przedmiotem zainteresowania i celem wykonanej pracy było określenie
wpływu sposobu przeprowadzenia procesu technologicznego, a zwłaszcza etapu
depektynizacji, klarowania i ultrafiltracji, na zawartość substancji mineralnych,
głównie jonów wapnia, w soku jabłkowym. Ponadto przeprowadzono
badania nad wpływem różnych handlowych preparatów enzymatycznych
i ilości dodawanych środków klarujących na zawartość magnezu, wapnia,
sodu i potasu w koncentracie jabłkowym. Praca ta jest kontynuacją badań
mających na celu określenie przyczyn występowania w soku jabłkowym
osadu, którego główny składnik zidentyfikowano jako uwodniony kwaśny
jabłczan wapnia Ca2+ " 2(C4H5O5) " 6H2O. Podwyższona ilość jonów wapnia
w finalnym produkcie, czyli w koncentracie jabłkowym, przy podwyższonej
kwasowości odpowiada za powstanie tego typu osadu. Według informacji
uzyskanych od producentów koncentratów jabłkowych osady krystaliczne
występują dość rzadko w tym produkcie, ale stanowią uciążliwą wadę
powodującą niedrożność zaworów i przewodów, co utrudnia tym samym
pobieranie koncentratu z tanków przechowalniczych [12].
2. Materiał i metody
W badaniach wykorzystano próbki soków i koncentratu jabłkowego
z zakładu  Hortex w Skierniewicach. Próbki soków były pobrane z kolejnych
pięciu etapów otrzymywania zagęszczonego soku jabłkowego, a mianowicie: po
procesie rozdrabniania, depektynizacji, po dodaniu środka klarującego, ultrafiltracji
i zagęszczania.
Wpływ procesu technologicznego na stężenia związków mineralnych& 45
W kolejnych etapach technologicznych stosowano następujące środki:
" w procesie depektynizacji enzymy firmy Novozymes:
- preparat Pectinex 100 L do depektynizacji soku przed zagęszczaniem
stosowany w dawce 0,41l na 12m3,
- preparat Amylase AG 300L o aktywności glukoamylazy, stosowany w celu
degradacji skrobi w sokach owocowych w dawce 0,15l na 12m3,
" w procesie klarowania:
- SIHA-AktivBentonit firmy Begerow Polska Sp. Z o.o. - bentonit sodowo-
wapniowy o bardzo wysokich zdolnościach adsorpcyjno-klarujących
dozowany w dawce 30kg na 12m3 lub 60kg na 12m3,
- SIHA Gelatine  fine granulated firmy Begerow Polska Sp. z o.o. 
żelatyna o optymalnej do klarowania soków i win liczbie Blooma,
w postaci drobnoziarnistej, bardzo dobrze rozpuszczalnej stosowana
w dawce 0,3kg na 12m3 lub 0,5kg na 12m3,
- Baykisol 30  zol kwasu krzemowego firmy Bayer AG o bardzo szerokim
zakresie działania, doskonale współpracujący z żelatyną, przeznaczony do
klarowania soków z owoców ziarnkowych, jagodowych i win w dawce
1,5kg na 12m3 lub 2,5kg na 12m3,
" do zabiegu ultrafiltracji wykorzystano membrany Kocha.
Przeprowadzono także proces depektynizacji soku surowego po rozdrobnie-
niu jabłek za pomocą trzech różnych handlowych preparatów pektynolitycznych:
- Novoferm 115  producent Novozymes, oddział w Warszawie
- Pektopol PT-400  producent Zakłady Przemysłu Owocowo  Warzywnego
 Pektowin Sp.z o.o. w Jaśle
- Pectinex SMASH  producent Novozymes, oddział w Warszawie
Analizę identyfikacji ilościowej i jakościowej metali wapnia, magnezu,
sodu i potasu występujących w sokach i koncentracie jabłkowym wykonano
metodą spektrometrii absorpcji atomowej (AAS). Analizę pierwiastków
przeprowadzono przy użyciu spektrometru AAS-FIAS model 3110 z FIAS-100
firmy Perkin Elmer, metodą płomieniową z użyciem palnika acetylenowo 
tlenowego. Warunkiem koniecznym użycia płomieniowej metody AAS było
uprzednie przeprowadzenie procesu mineralizacji badanych próbek. Mineralizację
przeprowadzono na mokro z użyciem kwasu HNO3 jako czynnika utleniającego,
techniką mikrofalową pod zwiększonym ciśnieniem, w układzie zamkniętym
w mineralizatorze mikrofalowym Ethos Plus firmy Milestone. Otrzymane w ten
sposób próbki rozcieńczono do objętości 50 ml wodą zdemineralizowaną,
a następnie poddano analizie. Roztwory sporządzono w oparciu o standardy
i odczynniki firmy Baker. Poziom wykrywalności w tej analizie wynosił 1,0 g
na dm3 [13,14]. Dla każdej badanej próbki analizę wykonano w trzech
powtórzeniach dla dwóch kolejnych eksperymentów prowadzonych dla każdego
46 I. Lubecka, E. Pogorzelski
etapu technologicznego, a w tabelach przedstawiono średnie wyniki oznaczeń
x ą SD, dla n = 6.
3. Wyniki i dyskusja
Jednym z etapów procesu technologicznego otrzymywania koncentratu
jabłkowego jest depektynizacja miazgi jabłkowej. Proces pektynolizy prowa-
dzony jest przy użyciu preparatów pektynolitycznych, które z reguły zawierają
kompleks enzymów pektynolitycznych z mniejszą lub większą zawartością
pektynoesterazy (EC 3.1.1.11). Pektynosteraza jest to enzym, który hydrolizuje
wiązania estrowe w pektynie powodując uwolnienie alkoholu metylowego
i powstanie wolnych grup karboksylowych. Do wolnej grupy karboksylowej
przyłączają się wówczas jony wapnia dając usieciowane kompleksy pektynianu
wapnia, które oklejają zawieszone w soku cząsteczki zmętnień i wytrącają się
w postaci kłaczkowatego osadu oddzielanego w czasie filtracji [15-17]. Tak
więc można by przypuszczać, że po obróbce enzymatycznej soku jabłkowego
pozostanie w nim większa ilość jonów wapnia, jeżeli stosowane preparaty
pektynolityczne będą ubogie lub pozbawione pektynoesterazy.
W pracy w etapie depektynizacji miazgi jabłkowej stosowano trzy handlowe
preparaty pektynolityczne, z których dwa zawierały znaczne ilości pektynoesterazy
(Pectinex SMASH, Pektopol PT-400), a trzeci zawierał w przewadze liazę
pektynianową (Novoferm 115). W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono,
że najwyższe zawartości oznaczanych pierwiastków występują w soku surowym
z miazgi jabłkowej nie poddanej pektynolizie. Widoczne różnice zaobserwowano
jedynie w przypadku jonów wapnia, których stężenie w sokach otrzymanych
z miazgi poddanej pektynolizie różnymi preparatami enzymatycznymi było
uzależnione od rodzaju zastosowanego preparatu. Najniższą stężenie jonów
wapnia (15mg"l-1) było w próbie, gdzie użyto preparatu Pectinex SMASH
z deklarowanym udziałem w jego składzie enzymu pektynoesterazy. Preparat
Pektopol PT-400 charakteryzujący się mniejszą zawartością pektynoesteraz
powodował obniżenie stężenia jonów Ca2+ z 23 mg"l-1 w soku surowym do
17mg"l-1 po procesie depektynizacji. Natomiast największe stężenie jonów
wapnia występowało w sokach otrzymanych z miazgi traktowanej preparatem
Novoferm 115 (20 mg"l-1).
Obok jonów wapnia w sokach jabłkowych badano także stężenia innych
pierwiastków wchodzących w skład popiołu soków jabłkowych  jonów Mg2+,
K+ i Na+. Stężenie jonów magnezu wahało się w granicach od 28 do 34 mg"l-1,
jonów sodu od 16 do 21 mg"l-1, natomiast najwięcej wśród oznaczanych
pierwiastków znajdowało się jonów potasu 57-69mg"l-1. Jednak biorąc pod
uwagę obliczenia odchyleń standardowych dla n = 6 nie można jednoznacznie
Wpływ procesu technologicznego na stężenia związków mineralnych& 47
stwierdzić, czy zastosowane preparaty enzymatyczne wpływają na stężenia
magnezu, sodu i potasu. Wyniki oznaczeń przedstawiono w tabeli 1.
Tabela 1
Stężenia związków mineralnych w soku jabłkowym ( mg"l-1) w zależności od
zastosowanego preparatu enzymatycznego podczas procesu depektynizacji
Stosowany preparat enzymatyczny
Parametr Sok surowy
Pektopol PT  400 Novoferm 115 Pectinex SMASH
Magnez
34 ą 2,2 33 ą 1,4 31 ą 1,4 28 ą 1,5
Wapń
23 ą 1,6 17 ą 1,7 20 ą 1,9 15 ą 2,1
Sód
21 ą 1,8 20 ą 2,3 16 ą 1,5 18 ą 1,5
Potas
69 ą 1,8 67 ą 2,2 63 ą 2,5 57 ą 1,6
Podano wartości średnie x ą SD, dla n = 6.
Obok procesu depektynizacji zabiegiem, który wpływa na ilość oznaczanych
pierwiastków w soku jest dodatek środka klarującego.
Proces klarowania ma na celu usunięcie zmętnień spowodowanych przez
utrzymujące się w soku bardzo rozdrobnione nierozpuszczalne składniki.
Zmętnienie i duża lepkość moszczu jabłkowego wiąże się głównie z obecnością
w nim słabo rozpuszczalnego, wysokocząsteczkowego kwasu pektynowego,
koloidów o charakterze węglowodanów lub białek, a także cząsteczek ścian
komórkowych czy zanieczyszczeń. Do klarowania stosuje się szereg środków,
które po zmieszaniu z sokiem wytrącają się wraz ze zmętnieniami w postaci
osadów. Do tej grupy zalicza się m.in. żelatynę, zol kwasu krzemowego oraz
bentonit [18]. W badaniach zastosowano wymienione środki klarujące dodawane
do soku po etapie depektynizacji, w dwóch różnych dawkach. W pierwszej serii
na 12 m3 soku użyto: 30kg bentonitu, 0,3kg żelatyny i 1,5kg zolu kwasy
krzemowego. Natomiast w serii drugiej zastosowano: 60kg bentonitu, 0,5kg
żelatyny i 2,5kg zolu kwasy krzemowego (rys. 1).
48 I. Lubecka, E. Pogorzelski
80
73
72
70
64
60
50
38
40 36
32
31
30
29
30 26
18
17
20
10
0
Mg Ca Na K
sok po depektynizacji
30kg bentonitu; 0,3kg żelatyny; 1,5kg zolu kw. krzemowego
60kg bentonitu; 0,5kg żelatyny; 2,5kg zolu kw.krzemowego
Rys. 1. Wpływ ilości środków klarujących na stężenie związków mineralnych w soku jabłkowym;
podano wartości średnie dla n = 6
Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że stosowane środki
klarujące powodują wzrost związków mineralnych w soku. W procesie klarowania
stosowano w przeważającej mierze bentonit. Głównym składnikiem, który
decyduje o własnościach bentonitu jest minerał ilasty  montmorylonit o wzorze
Si4Al1,5Mg0,5O10(OH)2Ca0,25. Jest to warstwowo zbudowany, krystaliczny
glinokrzemian, posiadający między warstwami m.in. jony wapnia, magnezu,
sodu [19]. Ze względu na to, że bentonit jest minerałem, należy spodziewać się,
używając go do klarowania, iż może on podnieść ilość poszczególnych
pierwiastków w produkcie, co wykazano w badaniach. W sokach pierwszej serii
odnotowano wyrazny wzrost zawartości magnezu z 30 do 36 mg"l-1, wapnia z 18
do 29 mg"l-1, sodu z 17 do 26 mg"l-1 oraz potasu z 64 do 72 mg"l-1. Zaobser-
wowano również, że stężenie oznaczanych pierwiastków w soku jabłkowym
zależy od ilości dodawanego w procesie klarowania bentonitu, żelatyny i zolu
kwasu krzemowego. Im były większe ilości stosowanych środków klarujących,
tym obserwowano większy przyrost związków mineralnych w soku.
Radykalne zmiany w technologii otrzymywania koncentratów przed etapem
zagęszczaniem nastąpiły wraz z wprowadzeniem do przemysłu procesu filtracji
membranowej. Filtracja membranowa, w przeciwieństwie do tradycyjnych
metod filtracyjnych, charakteryzuje się mniejszymi kosztami energii, wymaga
małego nakładu czasu i pracy, a w dodatku w wyniku jej zastosowania
otrzymuje się sok o wysokiej jakości. Wśród procesów membranowych coraz
powszechniej stosowaną metodą w praktyce przemysłowej produkcji soku
zawarto
ść
zwi
ą
zków mineralnych [mg/l]
Wpływ procesu technologicznego na stężenia związków mineralnych& 49
jabłkowego jest ultrafiltracja [20-22]. Proces ultrafiltracji polega na fizycznym
oddzieleniu cząstek stałych od filtratu w skutek przejścia przez membranę
półprzepuszczalną. W wyniku przeprowadzonych analiz stwierdzono, że proces
ten spowodował zatrzymanie badanych pierwiastków, w tym jonów wapnia, na
membranie filtracyjnej i obniżenie ich zawartości w soku po ultrafiltracji
w granicach od 7 do 35% ich stężenia wyjściowego [ tabela 2].
Tabela 2
Zmiany stężenia wybranych związków mineralnych ( mg"l-1) w kolejnych
etapach procesu produkcji koncentratu jabłkowego
Próbki soków
Parametr
po po po po
po zagęszczeniu
rozdrobnieniu depektynizacji klarowaniu ultrafiltracji
Magnez
34 ą 2,2 30 ą 2,0 37 ą 1,8 32 ą 1,5 104 ą 2,4
Wapń
23 ą 1,6 18 ą 1,5 30 ą 2,1 25 ą 1,4 93 ą 1,3
Sód
21 ą 1,8 17 ą 1,2 28 ą 2,5 18 ą 2,0 74 ą 1,5
Potas
69 ą 1,8 64 ą 2,0 72 ą 1,6 67 ą 1,3 265 ą 2,4
Podano wartości średnie x ą SD, dla n = 6.
Ogólne kryteria jakościowe dla zagęszczonych soków owocowych, w tym
także wymagania dotyczące zawartości wapnia, magnezu, sodu i potasu, określa
w obrębie Unii Europejskiej,  Code of Practice  Kodeks Praktyki, wydany
przez Stowarzyszenie Producentów Soków i Nektarów z Owoców i Warzyw
czyli AIJN (Association of the Industry of Juice and Nectars from Fruits and
Vegetables of the European Economic Community). Odpowiednia zawartość
poszczególnych pierwiastków jak i innych parametrów fizyko  chemicznych
ujętych w Kodeksie Praktyki pozwala na ustalenie autentyczności i identyczności
soków. Wymagania AIJN dotyczące wartości poszczególnych pierwiastków
w analizowanym koncentracie zostały spełnione w przypadku wapnia. Ilości
sodu i magnezu uzyskane w próbce z koncentratem były za wysokie w stosunku
do wymagań AIJN. Na uwagę zasługuje zbyt mała ilość potasu w próbce, która
według wymagań AIJN powinna być w przybliżeniu około sześć razy wyższa [23].
50 I. Lubecka, E. Pogorzelski
4. Podsumowanie
Zastosowanie spektrometrii absorpcji atomowej pozwoliło na ilościowe
oznaczenie jonów Ca (II), Na (I), Mg (II) i K (I) w próbkach soku i koncentratu
jabłkowego. Stwierdzono, że na stężenie tych pierwiastków wpływają
poszczególne etapy procesu technologicznego. Zarówno proces depektynizacji,
klarowania jak i ultrafiltracji powodował zmiany w stężeniu oznaczanych
związków mineralnych. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że
głównie poziom wapnia był uzależniony od zastosowanego preparatu
enzymatycznego podczas procesu depektynizacji. Proces ultrafiltracji wpłynął
natomiast na obniżenie zawartości substancji mineralnych, w tym także jonów
wapnia w soku. Wskazuje to na fakt, iż mimo działania enzymów pewna ilość
związków mineralnych pozostaje w formie kompleksów zatrzymywanych przez
membrany filtracyjne. Zawartości pierwiastków w soku zależne są także od
bentonitu jako środka klarującego stosowanego do zabiegu klarowania, który
podwyższa ilości badanych pierwiastków.
Badania były finansowane przez Grant promotorski KBN nr 2P06T09126.
Literatura
[1] Sikorski Z.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności,
76-93, WNT, Warszawa 1996.
[2] Blateyron L., Sablayrolles J. M.: Stuck and slow fermentations in enology:
statistical study of causes effectiveness of combined additions of oxygen and
diammonium phosphate, Journal of Bioscence And Bioengineering, 2, 184-189, 2001.
[3] Czyżycki A., Laskowska J., Cytlak D.: Bilans substancji mineralnych w procesie
produkcji win owocowych i napojów alkoholowych, Przemysł Fermentacyjny
I Owocowo-Warzywny, 5, 26-30, 1999.
[4] Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego.
Sigma Not, 42, Warszawa 1998.
[5] Drake S.R., Eisele T.A.: Quality of  gala apples as influenced by harvest
maturity, storage atmosphere and concomitant storage with  bartlett pears,
Journal of Food Quality, 20, 41-51, 1997.
[6] Drake S.R., Eisele T.A.: Influence of harvest date and controlled atmosphere
storage delay on the color and quality of  delicious apples stored in a purgetype
controlled atmosphere environment, Horticultural Techniques, 4, 3, 260-263, 1994.
[7] Drake S.R., Elfving D.C., Eisele T.A.: Harvest maturity and storage affect
quality of  cripps pink (pink lady) apples, Horticultural Techniques, 12, 3, 388-
391, 2002.
[8] Drake S.R., Eisele T.A.: Carbohydrate and acid contents of gala apples and
bartlett pears from regular and controlled atmosphere storage, Journal of
Agricultural and Food Chemistry, 47, 3181-3184, 1999.
Wpływ procesu technologicznego na stężenia związków mineralnych& 51
[9] Drake S.R., Eisele T.A.: The partial compositional characteristics of apple juice
from 175 apples varieties, Journal of Food Composition and Analysis, 18, 213-
221, 2005.
[10] Spanos G.A., Wrolstad R.E., Heatherbell D.A.: Infiuence of processing and
storage on the phenolic composition of apple juice, Journal of Agricultural and
Food Chemistry, 38, 1572-1579, 1990.
[11] Wrolstad R.E., Heatherbell D.A., Spanos G.A., Durst R.W., Hsu J., Yorgey
B.M.: Processing and storage influences on the chemical composition and quality
of apple, pear and grape juice concentrates. In: Jen J.J., Quality Factors of Fruit
and Vegetables, American Chemical Society, Washington, DC, 270-292, 1989.
[12] Pogorzelski E., Wieczorek M., Lubecka I.: Identyfikacja krystalicznych osadów
w koncentracie jabłkowym metodą rentgenografii strukturalnej, Przemysł
Fermentacyjny i Owocowo  Warzywny, 3, 24-27, 2001.
[13] Cygański A.: Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, Wydawnictwo
Naukowo-Techniczne, Warszawa 1993.
[14] Polska Norma PN-EN 1134:1999, Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie
zawartości sodu, potasu, wapnia i magnezu metodą spektrometrii absorpcji
atomowej (AAS).
[15] Endres H.V.: Fluss. Obst, 55, 11, 645, 648-650, 1988.
[16] Wucherpfennig K. i in.: Institut Zur Lebensmittel Technologie Verfahrentech,
39, 5, 383-393, 1988.
[17] Pijanowski E., Mrożek S., Horubała A., Jarczyk A.: Technologia produktów
owocowych i warzywnych, PWRiL, Warszawa 1973.
[18] Litewska L., Ichas H., Jarecka K., Pieczonka W.: Kształtowanie się
klarowności pitnego soku jabłkowego w procesie produkcji, Przemysł
Fermentacyjny I Rolny, 10, 37, 1970.
[19] Sauvage L., Frank D., Stearne J., Millikan M.B.: Trace metal studies of selected
white wines: an alternative approach, Analytica Chemica Acta, 223-230, 2002.
[20] Alvarez S., Alvarez R., Riera F.A., Coca J.: Influence of depectinization on
apple juice ultrafiltration, Colloids and Surfaces, 138, 377-382, 1998.
[21] Kroll J.: Zastosowanie procesów membranowych w produkcji koncentratu
jabłkowego, Przemysł Spożywczy, 8, 56-57, 2001.
[22] Venegas A., Martinez J.A., Borquez R.: Ultrafiltration performance of
Carbosep membranes for clarification of apple juice, Lebensmittel-Wissenschaft
und Technologie, 36, 397-406, 2003.
[23] Niewiarowicz B.: Wyniki polskiego zagęszczonego soku jabłkowego a wyma-
gania rynku UE, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 10, 38-40, 1998.
52 I. Lubecka, E. Pogorzelski
INFLUENCE OF MANUFACTURING PROCESS
ON CONCENTRATIONS OF MINERAL COMPOUND
IN APPLE JUICE AND CONCENTRATE
Summary
The changes of mineral compounds during the whole manufacturing process
from row apple juice up to apple juice concentrate were analysed by AAS
method. Samples of juice for analyses of magnesium, calcium, sodium and
potassium were taken after pressing, depectinization, clarification and
ultrafiltration. Each of technical operation used influenced the composition of
ash in apple juice. Depectinization and clarification decreased ash content. But
ultrafiltration the mineral compounds were retained by the membranes and
during therefore their content in the juice was decreased. The addition of
bentonit as clarificant significantly increased composition of ash in apple juice.
Instytute of Fermentation Technology and Microbiology
Technical University of Lodz


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
instrukcja kontroli procesow technologicznych badania surowcow i wyrobow gotowych ciastkarni
proces technologiczny
ROBOTYZACJA PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH
cwiczenie 6 amylazy i enzymy pektynolityczne zastosowanie enzymow w procesach technologii zywnosci
Proces technologiczny montażu
Typowe procesy technologiczne wałów
14 Organizowanie procesu technologicznego w krojowniid500
13 Organizowanie procesów technologicznych
14 Prowadzenie procesów technologicznych produkcji potraw
notatki Procesy technologiczne stosowane w oczyszczalniach
Proces Technologiczny Ko éa Z¦Öbatego
WPŁYW PROCESÓW PRZETWÓRCZYCH NA AKTYWNO DOROTA GUMUL, JAROSŁAW KORUS, BOHDAN ACHREMOWICZ
2Projektowanie procesow technologicznych
Ocena szkodliwosci procesu technologicznego
Ramowy Proces Technologiczny korpusu JEDNOLITEGO
03 Przebieg procesu technologicznego i kwas mlekowy

więcej podobnych podstron