Zzz1472

Zzz1472



648    | Rtadml 43 VIIC

wodnej. Cholesterol orni witaminy rozpuszczalne w tłuszczach znajdują aią wewnątrz miceli.

b.    Absorpcja lipidów i soli żółciowych z miceli

(1)    Micele poruszają się wzdłuż powierzchni mikrokosmków, umożliwiając za. wartym w nich lipidom dyfuzję do enterocytów przez błonę mikrokosmków.

(2)    Lipidy, cholesterol oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są urwane z miceli w chwili ich kontaktu z mikrokosmkami.

(3)    Etapem ograniczającym absorpcję lipidów jest wędrówka miceli z jelitową miazgi pokarmowej na powierzchnię mikrokosmków.

(4)    Sole żółciowe ulegają absorpcji w końcowej części jelita krętego po uwolnię-niu się od towarzyszących im lipidów. Absorpcja soli żółciowych zachodzi w wyniku transportu czynnego zależnego od gradientu stężenia jonów Na'.

(5)    Zazwyczaj wszystkie strawione lipidy ulegają absorpcji. Tłuszcz zawarty w kale pochodzi z flory bakteryjnej jelit.

c.    Tworzenie chylomikronów przez enterocyty

(1)    We wnętrzu enterocytów strawione lipidy wchodzą do gładkiej siateczki sarkoplazmatycznej (ER), gdzie następuje ich odtworzenie.

(a)    2-monoglicerydy łączą się z kwasami tłuszczowymi, tworząc triglicerydy.

(b)    Lizofosfatydy łączą się z kwasami tłuszczowymi, tworząc fosfolipidy.

(c)    Cholesterol ulega ponownie estryfikacji.

(2)    Odtworzone lipidy łączą się tworząc chylomikrony (małe kropelki tłuszczu o średnicy około 1 nm) w gładkiej siateczce sarkoplazmatycznej.

(3)    Chylomikrony wydostąją się na zewnątrz w procesie egzocytozy. Powierzchnię chylomikronów pokrywąją (3-lipoproteiny, syntetyzowane przez enterocyty. Obecność P-lipoprotein warunkuje egzocytozę i zapobiega przeładowaniu enterocytów lipidami.

d.    Transport lipidów do naczyń krwionośnych

(1)    Po opuszczeniu komórki chylomikrony łączą się w większe krople o średnicy 50-500 nm zależnie od ilości lipidów.

(2)    Większe krople tłuszczu dyfundują do naczyń mleczowych, a stamtąd do krążenia wątrobowego.

(3)    Zanim miazga pokarmowa dotrze do środkowej części jelita czczego, większość tłuszczów jest zreabsorbowana. Reabsorpeja tłuszczów zachodzi głównie w dwunastnicy.

e.    Upośledzenie wchłaniania tłuszczów spotyka się znacznie częściej niż upośledzenie wchłaniania węglowodanów czy białek. Znane są dwie przyczyny upośledzenia wchłaniania tłuszczów:

(1)    trzustka nie wydziela lipazy w dostatecznej ilości,

(2)    wątroba nie wydziela wystarczającej ilości żółci.

D.


Woda i elektrolity

1. Woda

a.    Oprócz absorpcji jonów Na* i wody dostarczonych w diecie jelito cienkie musi także wchłonąć 7-8 1 wody i 20-30 g Na* zawartych w ślinie, żółci oraz sokach żołądkowym i trzustkowym. Upośledzenie wchłaniania wody przez jelita prowadzi do szybkiego odwodnienia i wstrząsu krążeniowego.

b.    Woda jest wchłaniana w jelicie cienkim izoosmotycznie i w sposób bierny. (1) Czynne wchłanianie elektrolitów i substancji odżywczych prowadzi do wytworzenia gradientu osmotycznego, wywołującego przepływ wody do enterocytów.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Zzz1474 650 I Rozdani 43 VII E (2) W nieobecności czynnika wewnętrznego witamina B12 jest wchłaniana
img071 m.in. fosfolipidy, cholesterol i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które odgrywają dużą ro
62063 Zzz1476 8S2 j Rozdział 43 Przypadki I. W jaki sposób Vibrio cholerae wywołuje biegunkę?OMÓWIEN
DSC05093 Wpływ diety na poziom cholesterolu Huszcze Wysokie spożycie tłuszczów zwierzęcych jest ważn
IMG43 Wytcres równowagi faz AI B z nieograniczoną rozpuszczalnością w stanie stałym likwfduft
DSC43 (10) 22    1. Retinol i karotonoidy witamina A i jej prowitaminy a) b) +
43 22.    GRYCZMANSKI M.: Nauka w dziedzinie inżynierii lądowej i wodnej. Diagnoza&nb
274 (40) BfcNDtMANN [43] poda1 wzór ważny dla przepływu pary wodnej: B =    ~
P9060384 43. Para przegrzana. Wykres p-v, T-s, i-s pary wodnej. Analiza procesu izobaryczncgo parowa
64739 t 648432 (2) Szugiói kórs/asutsor## A, Szołnoki ut kórvasutsor (O % <k Szlatina utca

więcej podobnych podstron