plik


ÿþ1. Ergonomia jest to nauka i dziaBania majce na celu zwikszenie grzbietowego i podeszwowego stopy. Kty odchylenia rki zaci[nitej na zlokalizowane w torebkach stawowych pozwalaj na regulacj szybko[ci ruchu i produktywno[ci, bezpieczeDstwa i wygody czBowieka przez jak najlepsze uchwycie cylindrycznym. wielko[ osiganego kta, czyli poBo|enie cz[ci ciaBa wzgldem siebie. dopasowanie narzdzi pracy, zadaD i warunków [rodowiska do potrzeb i 26. Pomiary przeprowadza si w trzech pBaszczyznach: A. strzaBkowo- 53. Test zegarowy  Operator obserwuje przesuwajc si w okre[lonym rytmie mo|liwo[ci czBowieka. Celem ergonomii jest zapewnienie higieny, bezpieczeDstwa [rodkowej, która dzieli ciaBo na stron lew i praw. B. czoBowej, która przebiega wskazówk na tarczy zegarowej. W nieregularnych odstpach czasu wskazówka ta i komfortu pracy. Ergonomia opiera si na znajomo[ci samego czBowieka. wzdBu| osi gBowy i dzieli ciaBo na cz[ brzuszn i grzbietow. C. poziomej, która przeskakuje jeden punkt skali, a obserwujcy j obserwator ma zareagowa na to 2. Ergonomia pierwszej generacji: Badanie zjawisk percepcji. Zagadnienia dzieli ciaBo na cz[ górn i doln. przyci[niciem guzika. Odpowiedni aparat rejestruje liczb bBdów . W miar antropometrii (porównywania cz[ci ciaBa ludzkiego). Analiza i projektowanie 27. Przy projektowaniu stanowisk pracy z wykorzystaniem danych upBywu czasu mo|na zarejestrowa charakterystyczny spadek czujno[ci w wyniku wzgldnie wyizolowanych systemów. Ergonomia drugiej generacji: Badanie antropometrycznych stosuje si nastpujce metody: Statystyczn  specyficznego zmczenia operatora. procesów poznawczych i decyzyjnych czBowieka. Interakcja: czBowiek  wykonywanie badaD do[wiadczalnych dopasowania urzdzeD do u|ytkownika z 54. Ogniska pobudzania i hamowania w mózgu: W mózgu mog powsta komputer. Makroergonomie zalicza si do trzeciej generacji i dotyczy badania uwzgldnieniem wszystkich zainteresowanych w warunkach zbli|onych do ogniska pobudzania lub hamowania. Mog one promieniowa lub koncentrowa. systemów zBo|onych. rzeczywistych. Manekinów pBaskich  w oparciu o model pBaski przedstawiajcy Skutkiem promieniowania ognisk hamowania na caB kor mózgow mo|e by 3. Podstawowy ukBad ergonomiczny: CzBowiek sylwetk czBowieka w skali 1:1 z zachowaniem dokBadnych proporcji, pBci i sen. Natomiast przykBadem koncentracji pobudzania jest stan tzw. dowolnej 4. Fizjologia pracy bada fizyczn budow i czynno[ci ciaBa pracujcego warto[ci progowych lub mediany. Graficzna  wykorzystuje mo|liwo[ci uwagi, kiedy uwaga czBowieka skupia si na jednej czynno[ci, a bodzce nie czBowieka. Celem tych badaD jest takie dostosowanie pracy do czBowieka, aby komputera, podaje wiele wariantów, a przy zastosowaniu odpowiedniego zwizane z t czynno[ci nie docieraj do jego [wiadomo[ci. zapewni mo|liwie ekonomiczne wykorzystanie jego siBy roboczej, przy kryterium, pozwala na wybór wersji najbardziej optymalnej. Eksperymentalna  55. PodziaB odruchów: Bezwarunkowe (wrodzone). Warunkowe (nabyte). unikniciu zbdnego wysiBku i zmczenia. Postacie pracy: praca fizyczna; praca wykonywane s modele stanowiska w skali 1:5, 1:50 lub rzeczywistym, bada si 56. Stereotyp dynamiczny  okre[lony zbiór odruchów tworzcy pewien system umysBowa. relacje grup. dziaBania. Zmieniajc pewne warunki zewntrzne musi min pewien czas aby 5 Okresy pracy w stosunku do czasu zatrudnienia: Przedstartowy  28. Pozycja siedzca charakteryzuje si: Du| stabilizacj tuBowia. Najlepsz nastpiBo dostrojenie organizmu do nich. Zmiana stereotypu dynamicznego przygotowanie stanowiska lub samego pracownika. Wyj[ciowy  stan psycho- koordynacj ruchow koDczyn. Odci|eniem koDczyn dolnych, a nieraz i górnych. zwizana jest z procesami chemicznymi zachodzcymi stosunkowo wolno w fizyczny pracownika przed podjciem pracy. Nauki  nabieranie wprawy. Odci|enie ukBadu krwiono[nego. Podczas pracy w pozycji stojcej obci|one s tkance mózgowej. Równowagi roboczej  najlepszych wyników. Zmczenia  sporadyczne, a potem mi[nie: nóg i grzbietu, w wyniku czego cz[ krwi (20-25%) gromadzi si w 57. Cechy sygnaBów: jako[, siBa, wielko[, ksztaBt, poBo|enie, ruch, czas trwania. coraz cz[ciej, gorsze warto[ci koDczynach dolnych, co wpBywa niekorzystnie na przemian materii zachodzc w 58. Zmczenie - przej[ciowe zmniejszenie zdolno[ci do pracy spowodowane przez 6. Fizjologicznie, organizm ludzki posiada pewn stref niezawodno[ci, która komórkach ustroju. brak rezerw energetycznych. W czasie zamiany cukru w energi, organizm ograniczona jest od góry i od doBu. Strefa bBdów dotyczy: Przeci|enia 29. Podstawowe typy budowy czBowieka: Pykniczny (krpy), charakteryzujcy wytwarza te| kwas mlekowy, który gromadzi si w mi[niu u|ywanym w danej sensorycznego, wystpujca powy|ej górnej granicy prawidBowego dziaBania si: szerok i krótk gBow oraz szyj, prostymi, wysunitymi do przodu chwili i wywoBuje uczucie zmczenia. Zmczenie jest reakcj fizjologiczn czBowieka. GBodu sensorycznego, wystpujca poni|ej dolnej granicy ramionami, otBuszczonym tuBowiem, krótkimi koDczynami górnymi i dolnymi, chronic przed dalsz zbyt intensywn prac. Rodzaje zmczenia: Zmczenie prawidBowego dziaBania czBowieka. maBymi, gBboko osadzonymi oczami, skBonno[ci do Bysienia, skór zaró|owion. miejscowe (mi[niowe). Zmczenie ogólne (nerwowe). 7. Zasady stosowania przerw: Suma wszystkich przerw powinna by równa lub Leptosomiczny (szczupBy) -owalna gBowa o wydBu|onej cz[ci [rodkowej twarzy i 59. Objawy zmczenia: Obiektywne: Spadek wydajno[ci pracy. Wzrost liczby nieco mniejsza od 15% caBego czasu pracy , a w przypadku prac ci|kich < 20- niedorozwoju jej cz[ci dolnej, nos cienki, szyja dBuga, cienkie, sBabo umi[nione braków produkcyjnych, uszkodzeD narzdzi, wypadków przy pracy itp. 30% tp. W zale|no[ci od ilo[ci wprowadzonych przerw, miejsce ich umieszczania koDczyny, pBaski tuBów i klatka piersiowa, du|e owBosienie, skóra blada. Subiektywne: Doznania bólowe w intensywnie pracujcych mi[niach. Uczucie w czasie pracy nie jest bez znaczenia, zaleca si w przypadku wystpowania: Atletyczny -gBowa owalna, silnie rozwinity ukBad kostno-mi[niowy, szyja dBuga ogólnego osBabienia, rozdra|nienia lub przygnbienia. Stany znu|enia wystpujce Tylko jedna przerwa  umie[ci j pomidzy 1/3 a ½ tp. 2 przerw  umie[ci je tak, i mocna, ramiona szerokie, klatka piersiowa wypukBa, grube ko[ci i skóra. zwBaszcza przy pracy monotonnej. by dzieliBa tp na 3 cz[ci, a czas trwania drugiej powinien by dBu|szy ni| Dysplastyczny, który obejmuje grupy: eunochoidów: nadmierny wzrost, silnie 60. Metody pomiaru zmczenia: Krytyczna czsto[ migotania [wietlnego, pierwszej. W przypadku ci|kich prac fizycznych ilo[ ich powinna by wiksza. owBosiona gBowa, szerokie biodra, eunochidów: o twarzach rozdtych, krótkich Aktywno[ elektryczna kory mózgowej, Czas reakcji, Warto[ progów Nale|y d|y do stosowania przerw czstych, chocia| krótkich, gdy| efekt nosach, infantylnych i niedorozwinitych, charakteryzujcych si proporcjami wra|liwo[ci i ró|nicy, Precyzja czynno[ci sensomotorycznych. wypoczynku jest najwikszy w pocztkowej fazie jego trwania. dziecicymi, z niedorozwojem tuBowia. 63. Wyznaczenie dopuszczalno[ci ryzyka zawodowego - Podstawowym 8. Granice przestrzeni roboczej: Minimaln powierzchni jak zajmowa bdzie 30. Typy stref pracy: I. optymalna, która mo|e by wyznaczona z zasigu kryterium dopuszczalno[ci ryzyka zawodowego s wymagania odpowiednich wyposa|enie stanowiska. Aatwo[ dostarczania materiaBu. DBugo[ traktów normalnego wspólnego dla obu rk. II. dopuszczalna, okre[lona przez zasig przepisów prawnych i innych dokumentów normatywnych. Gdy nie ma takich komunikacyjnych. Jako[ warunków [rodowiskowych . Warunki bhp. maksymalny, wspólny dla obu rk. III. dopuszczalna dla prac wykonywanych przepisów, zaleca si aby organizacje same z uwzgldnieniem opinii ekspertów 9. Wysoko[ manipulacyjna (Hmanip)  podstawowa miara wBa[ciwego przez ka|d rk z osobna. IV. mo|liwa lecz nie zalecana, wyznaczona przez wypracowywaBy wBasne kryteria. Mog równie| zaostrzy kryteria wynikajce z poBo|enia strefy pracy w stosunku do operatora. Okre[la ona wysoko[ od oparcia zasig maksymalny dla ka|dej rki oddzielnie. przepisów. stóp do pBaszczyzny poziomej przechodzcej przez miejsce optymalnego 31. Czynno[ci wykonywane w poszczególnych strefach: I. czynno[ci precyzyjne, 64. Metoda  Risk score - jako[ciowa metoda oceny ryzyka zawodowego w przyBo|enia rk w czasie pracy. Wysoko[ manipulacyjna okre[la si w zale|no[ci ruchy podstawowe. II. czynno[ci mniej precyzyjne, ruchy podstawowe. III. ruchy miejscu pracy. ZostaBa ona opracowana w USA, pierwotnie na potrzeby marynarki od przyjtej pozycji ciaBa w trakcie pracy i wymagaD dotyczcych samych pomocnicze. IV. ruchy pomocnicze o maBej czsto[ci wystpowania. wojennej. czynno[ci. 32. WBa[ciwo[ci |ywych organizmów oparte s na: Prawie przemiany materii i 47. Proces widzenia realizowany jest u czBowieka przez jeden z gBównych 10. Strefy wygody i identyfikacji wzrokowej zale| od: Pozycji ciaBa przy pracy. energii. Umiejtno[ci selekcji najwa|niejszych informacji. Reakcji organizmu na zmysBów, za po[rednictwem, którego odbiera on okoBo 90%ogóBu napBywajcych OdlegBo[ci obrazu od oczu. Charakteru wykonywanej pracy. Rodzaju odbieranej wyselekcjonowane bodzce w sposób optymalny. Zdolno[ci zapamitywania, informacji. Widzenie nie jest procesem natychmiastowym. Potrzebny jest pewien przez zmysB wzroku informacji. Wielko[ci obrazu, jego jednoznaczno[ci, ostro[ci uczenia si. Zdolno[ci do regeneracji i kompensacji uszkodzeD ciaBa. Zdolno[ci do czas, by nastpiBa reakcja na obraz, a kiedy on zaniknie, wra|enie utrzymuje si itp. Warunków o[wietlenia. adaptacji. jeszcze chwil (dziesitne cz[ci sekundy). 11. Warunki [wietlne wymagane dla celów widoczno[ci: Zasada wBa[ciwego 33. Rodzaje receptorów: Teleceptory  wyBapuj bodzce z otoczenia dalszego. 48. Proces sByszenia: Proces komunikowania si czBowieka z otoczeniem zachodzi nat|enia o[wietlenia. Zasada dostosowania czasu postrzegania. Zasada Eksteroreceptory  przekazuj informacje z otoczenia bliskiego. Proprioceptory poprzez narzd sBuchu i mowy. Jest to tzw. dwu kierunkowa Bczno[. Transmisja równomierno[ci o[wietlenia. Zasada wBa[ciwych stosunków luminancji. Zasada  wysyBaj informacje o stanie ukBadu kostno-stawowo-mi[niowym oraz ruchu mo|e dokonywa si dwoma drogami: 1. drog powietrzn (PP) poprzez: wBa[ciwego kontrastu barwnego caBego przedmiotu. Zjawisko addytywno[ci caBego ciaBa i jego cz[ci. Interoceptory  dostarczaj informacji o wntrzu maB|owin, zewntrzny przewód sBuchowy, jam ucha [rodkowego, okienko barw. organizmu. okrgBe i owalne, bBony i pByny ucha wewntrznego, a| do narzdu spiralnego. 12. Obci|enie czBowieka prac zawiera: Wynikajcy jedynie z obci|enia go 34. System immunologiczny czBowieka. GBówne zadanie to: wykrywanie i 2.drog kostn (PK) poprzez powierzchni i ko[ci czaszki, puszk kostn bBdnika samymi czynno[ciami roboczymi. Zale|ny od warunków [rodowiska, w którym niszczenie obcych komórek i substancji naruszajcych ustalony wzorzec komórek i pByny ucha wew. Mo|na wyró|ni 2 typy tego przewodnictwa: Bezpo[rednie, proces pracy ma miejsce oraz od charakteru reakcji ustroju pracownika na nie. wBasnych oraz wprowadzenie do pamici informacji o tym. System je|eli element drgajcy bezpo[rednio jest przyBo|ony do ko[ci czaszki. Po[rednie, 13. Wydolno[ czBowieka  zdolno[ organizmu do ci|kiej i dBugotrwaBej pracy immunologiczny identyfikuje  obce ciaBa , korzysta przy tym z rejestru je|eli powierzchnia czaszki jest pobudzona do drgaD przez fal akustyczn. bez gBbszych zmian w [rodowisku wewntrznym. Miar wydolno[ci czBowieka  intruzów , a nastpnie mobilizuje centra odporno[ciowe do walki. 49. Charakterystyka zmysBu orientacji czBowieka: Fizjologicznie czBowiek musi jest tzw. puBap tlenowy (VO2max). 35. System hormonalny czBowieka. Stabilizuje i regulacj parametry okre[lajce przyjmowa odpowiedni postaw ciaBa w stosunku do siBy ci|enia. Zapewnia to 14. Metody okre[lania wielko[ci WE: Tabelaryczno-chronometra|owa - mo|na poziom aktywno[ci zdrowotnej organizmu. Zasada dziaBania systemu nam zmysB równowagi w poBczeniu ze zmysBami wzroku i czucia stosowa dla ka|dych warunków pracy, gdy| nie pociga ona za sob konieczno[ci hormonalnego porównywana jest do transmisji telewizyjnej: nie ma ustalonego ani (powierzchniowego i gBbokiego). Jest to odruch bezwarunkowy. Rozró|niamy u|ycia jakiejkolwiek aparatury. Jest jednak maBo dokBadna. Gazometryczna - odbiorcy, ani nadawcy. Transmisja odbywa si w dBugim czasie i skutki jej s nastpujce rodzaje równowagi: oparta jest na pomiarach wskazników wymiany gazowej jaka zachodzi w procesie dBugotrwaBe. 1. Statyczna  ustalon gBównie przez uBo|enie gBowy w trakcie przyjtej pozycji pracy midzy czBowiekiem a otoczeniem. Telemetryczna - oparta jest na 37. Funkcje o[rodkowego systemu nerwowego: Percepcyjna  czyli analiza przez ciaBo, w której pozostaje przez dBu|szy czas. 2. Kinetyczna  zachowywan proporcjonalno[ci skurczów serca do WE. Mo|liwo[ zapisywania ich na ta[mie odbieranych wra|eD zmysBowych. Motoryczna  formowanie sygnaBów podczas wykonywania ró|nych czynno[ci, polegajca na reakcji na ruch i EKG, czy magnetofonowej zwiksza jej wierno[ interpretacji. Na podstawie sterujcych dla mi[ni realizujcych dowolne ruchy. Asocjacyjna  czyli wykonywanie pewnych jego korekcji. ZmysB równowagi przekazuje wra|enia o: warto[ci czstotliwo[ci skurczów serca oblicza si WE. kojarzenie i integracja ró|nych informacji. Regulacyjna  czyli nadzór nad PoBo|eniu poszczególnych cz[ci ciaBa wzgldem siebie (gBowy, koDczyn tuBowia) 15. Czynnikami decydujcymi o wydolno[ci fizycznej czBowieka s: stabilizacj parametrów organizmu i funkcjonowaniem narzdów wewntrznych.  kinestezja. Wykonywanego ruchu caBego ciaBa, i jego cz[ci. Stanie ukBadu kostno Energetyka wysiBku. Koordynacja nerwowo-mi[niowa ro|nych grup Wy|szych czynno[ci psychicznych (my[lenie, pami, [wiadomo[, kojarzenie,  stawowego. Pozycji ciaBa wzgldem pola siB przycigania ziemskiego (zasad mi[niowych. Termoregulacja ustroju. Czynniki psychologiczne, emocje). dziaBania giroskopu) poprzez narzd otolityczny. charakterologiczne i zdrowotne. 39. Funkcje autonomicznego systemu nerwowego: UkBad ten jest 50. Charakterystyka zmysBu smaku czBowieka: Receptory tego zmysBu 16. WysiBkiem maksymalnym  stan organizmu, kiedy dochodzi do odpowiedzialny za równowag funkcjonaln organizmu, posiada równie| rozmieszczone s w bBonach [luzowych jamy ustnej w tzw. kubkach smakowych. maksymalnego nasilenia funkcji pobierania i dostarczenia do mi[ni 02. WysiBek zdolno[ci sterowania, jak i mo|liwo[ci przeciwdziaBania tym procesom. UkBad ten Przekazuj one wra|enia smaku, a| do kory mózgowej. Próg pobudzenia okre[lony submaksymalny - wysiBek o ni|szej intensywno[ci ni| maksymalny. peBni rol regulatora procesów wegetatywnych. jest w stosunku do roztworu soli kuchennej i wynosi 2,71 mmol/l. Bogactwo Supramaksymalnym - je|eli ma miejsce wysiBek o intensywno[ci wikszej ni| 40. Zadania systemu regulacji czBowieka: Utrzymanie stabilnego, wra|eD smakowych powstaje w poBczeniu z wchem maksymalny . unormowanego [rodowiska wewntrznego organizmu. Ujednolicenie parametrów 51. Charakterystyka zmysBu powonienia czBowieka: Receptory tego zmysBu 17. Czynniki oceny wysiBku statycznego oparte s o: Rodzaj przyjtej postawy [rodowiska, wewntrznego w obrbie caBego organizmu, struktur. Wytworzenie rozmieszczone s w[ród komórek nabBonka [luzowego w okolicy wchowej jamy ciaBa w trakcie wykonywanych czynno[ci. StopieD wymuszenia zajmowanej odpowiednich czynników fizycznych i chemicznych za pomoc efektorów (E);, nosowej. Reaguje on swoimi rzskami na zwizki chemiczne. Próg pobudzenia jest pozycji i pochylenia ciaBa. Mo|liwo[ zmiany przyjtej pozycji ciaBa. PoBo|enie sterowania ukBadem oddechowym, krwiono[nym, , nerwowym, itp. wyra|ony przez minimalne st|enie merkaptanumetylu w powietrzu i wynosi koDczyn i ich czynno[ci ruchowych. Chronometra| czasu pracy pracownika. 41. Mechanizmy rozpraszania i produkcji ciepBa w organizmie: Wzrost 4x10-8 mg/l. Rozró|niamy okoBo 4000 zapachów. U czBowieka jest on o 18. Skutki obci|enia statycznego: WywoBuje szybki rozwoju zmczenia. temperatury ciaBa wywoBuje aktywizacj mechanizmów rozpraszania ciepBa, niewielkim znaczeniu (1 mln razy wy|szy próg pobudzenia ni| u psa). Ludzie Wystpuje zmniejszony przepByw krwi przez napite mi[nie, przy realizowan poprzez: Rozszerzenie naczyD krwiono[nych skóry. Wymian ciepBa mog si bardzo ró|ni midzy sob przy odró|nianiu zapachów. towarzyszcych reakcjach hemodynamicznych. Ma miejsce ucisk mechaniczny na w wyniku konwekcji i promieniowania. Zwikszenie wydzielania potu. 52. Charakterystyka zmysBu czucia czBowieka: W procesie informacji naczynia krwiono[ne. ZBe jest zaopatrzenie komórek w tlen i odprowadzenie z nich Przyspieszenia akcji serca. PogBbienie oddechu. Zahamowania dr|enia wykorzystywane s receptory: cielesno-czuciowei trzewno-czuciowe. W ich skBad szkodliwych substancji. Szybki ubytek mi[niowych zapasów. Lokalne zakBócenie mi[niowego. Produkcja ciepBa w organizmie odbywa si: Podczas wchodz zarówno systemy czucia: Zwiadomego o ró|nym stopniu ró|nicowania homeostazy podstawowej przemiany materii, spoczynkowa aktywno[ wszystkich komórek i bodzców (bardzo du|e -dla dotyku, mniejsze -dla czucia cieplnego i bólu). 19. Czynniki po których nale|y przeprowadzi badania obci|enia narzdów. W trakcie wysiBku fizycznego (WPM), zródBem ciepBa staj si Nie[wiadomego  wikszo[ wra|eD proprioceptywnych i interoceptywnych. psychicznego prac: Monotypia. Monotonia. Czuwanie. Konieczno[ pracujce mi[nie szkieletowe. Podczas czynno[ci przewodu pokarmowego Informacje somatosensoryczne przetwarzane s w kilku o[rodkach nerwowych. podejmowania czstych i trudnych decyzji. Konieczno[ podejmowania zwizanych z trawieniem i wchBanianiem pokarmów. Dla [wiadomej percepcji istotna jest korowa reprezentacja tego czucia. Informacje precyzyjnych czynno[ci motorycznych. 42. Zaplanowanie ruchu powinno obejmowa: Dobór wBa[ciwego mi[nia lub z przylegBych cz[ci ciaBa s odbierane przez ssiednie komórki kory. 20. Czynniki fizjologiczne i psychologiczne dla badania obci|enia ich grupy do wykonania ruchu wzgldnie utrzymania w odpowiedniej pozycji . Interoreceptory reaguj na bodzce mechaniczne i chemiczne. Nocyceptory psychicznego prac: Liczba wysyBanych informacji w jednostce czasu -analiza Dobór wielko[ci rozwijanej przez nie siBy. Informacje o wzajemnym poBo|eniu stanowi nagie zakoDczenia wBókien czuciowych, odbieraj informacje o bólu ilo[ciowa. Liczba bBdów -analiza jako[ciowa pracy. Czas reakcji. Tzw. zadaniu mi[ni i warunkach pocztkowych ruchu. Precyzj w osigniciu wBa[ciwego toru (ostry -wBókna zminimalizowane, tpy -pozbawione osBonek mielinowych). dodatkowym, co jest miar rezerwowej zdolno[ci do pracy. Efekt fizjologicznego ruchu. WBa[ciw szybko[ ruchu. Reaguj na bodzce: mechaniczne, termiczne i chemiczne. Charakteryzuj si obci|enia czBowieka prac: Podczas wysiBku wystpuj zmiany czynno[ciowe 43. Rodzaje skurczów: Izotoniczne  komórki mi[niowe skracaj si i caBy rozbudowanym systemem kontroli czucia. Pobudzeniu bólowemu towarzyszy organizmu. O ich obrazie decyduje zarówno intensywno[ wysiBku, jak i czas jego misieD ulega skróceniu, a napicie jego nie ulega zmianie. Izometryczne  szereg reakcji wegetatywnych (np. pocenie, rozszerzenie zrenicy) trwania. Przyjto stosowa dwa okre[lenia tego stanu organizmu: UkBad mi[niowy charakteryzujce si wzrostem napicia mi[nia bez zmiany jego dBugo[ci. 65. Podstawowe elementy systemu zarzdzania bezpieczeDstwem i higien - zmczenie fizyczne. System nerwowy - zmczenie psychiczne. Auksotoniczne  zbli|anie przyczepów z jednoczesnym wzrostem napicia. pracy: Personel zarzdzajcy, Pracownicy. Personel. Przegld wykonywany 21. Postacie zmczenia: Znu|enie- wystpuje przy nie du|ym wysiBku. Podostre 44. W trakcie wykonywania ruchu realizowane s wy|sze funkcje mózgu: przez najwy|sze kierownictwo powinni uwzgldni w szczególno[ci: - krótkotrwaBym, o [rednim stopniu obci|enia. Ostre - bardzo intensywne a Uczenie si ruchów -w okresie tym mo|na wyró|ni 3 fazy: I -uruchomienie du|ej Zmieniajce si okoliczno[ci wewntrzne i zewntrzne wpBywajce na wymagania krótkie wysiBki. PrzewlekBe - kumulowanie si mniejszych zmczeD, rozcignite ilo[ci mi[ni, II -redukcja uruchomionej ilo[ci i poszukiwanie optymalnego bezpieczeDstwa i higieny pracy. Wyniki auditów wewntrznych. Wyniki dziaBaD w czasie, trudne do rozpoznania. Wyczerpanie -wysiBek przewy|sza mo|liwo[ci wariantu, III -uzasadnianie zastosowania wBa[ciwych mi[ni dla danego typu korygujcych i zapobiegawczych. Wyniki analiz wypadków przy pracy, chorób czBowieka. ruchu. My[lenie, które za kryterium przyjmuje cel ruchu. Pami ruchowa, której zawodowych i zdarzeD potencjalnie wypadkowych. Przegld wykonywany przez 22. Zmczenie fizyczne charakteryzuj nastpujce objawy: Zmiany w kryterium oparte jest na optymalizacji ruchu. Obieg informacji w ptli: My[lenie najwy|sze kierownictwo powinni zapewni: Ocen zdolno[ci systemu ukBadzie biochemicznym mi[nia. Wzrost produktów przemiany materii. Program ruchu Pami ruchowa Urzdzenie programujce. Mechanizm zarzdzania bezpieczeDstwem i higien pracy do speBniania ogólnych potrzeb Wyczerpanie zapasów energetycznych organizmu. Pocenie si. Pogorszenie porównawczy i jego sprz|enie zwrotne. Zledzenie odruchów. organizacji i wszystkich stron zainteresowanych, wBczajc w to pracowników i koordynacji ruchowo-wzrokowej. Spadek wydajno[ci. Wzrost zagro|enia 45. Cechy wspólne procesu percepcyjnego: Wykrycie bodzca przez komórki odpowiednie wBadze. Ocen potrzeb zmian w systemie zarzdzania urazowego czy wypadkowego. zmysBowe lub nerwowe, charakterystycznego dla danego, jednego lub kilku bezpieczeDstwem i higien pracy, w tym zmian w polityce i celach bezpieczeDstwa 23. Zmczenie psychiczne charakteryzuj nastpujce objawy: Zmniejszenie narzdów. Przetworzenie energii bodzca w tzw. potencjaB bBonowy komórki i higieny pracy. Ocen postpów w realizacji celów w zakresie bezpieczeDstwa i stopnia koncentracji. Utrudnione my[lenie. Spowolnienie i osBabienie zmysBowej. PrzeksztaBcenie potencjaBu receptorowego w potencjaB czynno[ciowy. higieny pracy oraz w realizacji dziaBaD korygujcych. Ocen skuteczno[ci dziaBaD postrzegania. Spadek motywacji. Zaburzenia emocjonalne. Spadek wydajno[ci PrzesyBanie tak przeksztaBconej informacji poprzez aksony do centralnego przeprowadzonych w wyniku wcze[niejszych pracy. Wzrost zachorowaD, urazów i wypadków. systemu nerwowego. Hierarchiczna organizacja przesyBu informacji w drogach, o 24. Antropometria -metoda badawcza, stosowana w antropologii fizycznej, coraz wikszym stopniu zBo|ono[ci. Synteza odbioru w jednolite wra|enie polegajca na pomiarach porównawczych cz[ci ciaBa ludzkiego. zmysBowe, które ma miejsce na najwy|szym pitrze systemu nerwowego. Mo|liwe 25. Pomiary cech statycznych obejmuj: Wysoko[ci, które sBu| do okre[lenia s dwa rodzaje przesyBu informacji: jednokierunkowo i zwrotnie. Ilo[ o[rodków odlegBo[ci punktów antropometrycznych od poBo|enia, na którym stoi lub siedzi po[redniczcych w drodze czuciowej mo|e by ró|na. badany (w pionie). DBugo[ci (poszczególnych cz[ci ciaBa). Szeroko[ci i 46. Typy i lokalizacje receptorów czBowieka: Motoneurony±  czynne lub gBboko[ci. Obwodów. Zrednicy chwytu rkoje[ci. WspóBrzdnych sklepienia bierne rozciganie mi[nia. Motoneurony³  utrzymywanie odpowiedniego stopy. Któw midzy palcami rki. Pomiary cech dynamicznych obejmuj: napicia mi[ni. Narzdy [cignowe Goldiego, reagujce dopiero przy silnych Kty odchylenia koDczyn górnych i dolnych: w dóB, w gór, w lewo i prawo. Kty skurczach mi[ni (zabezp przed zerwanie mi[ni). CiaBka Pucciniegoi Ruffiniego odchylenia i skrtów gBowy. Kty skrtu koDczyn i ich cz[ci. Kty odchylenia

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Podstawy Systemów Okrętowych Ściaga Pytaniami
Ergonomia i BHP wykład 1 i 2
Ergonomia BHP wyklad2
bhp sciaga
Podstawy Systemów Okrętowych Ściaga Alfabetycznie
W 1 Ergonomia, BHP
Ergonomia BHP wyklad1
Tematy prac Podstawy ergonomii i fizjologii pracy
Podstawowe zasady bhp związane z obsługą urz technicznych
2010 4 ty Wyklad BHP ergonomia
ściąga biemedyczne podstawy rozwoju człowieka
sciaga bhp
testy BHP i Ergonomia bhp2
Aparat czy kamera Podstawowe różnice budowa i ergonomia
2010 2 gi Wyklad BHP ergonomia
?ci?ga fizyka mechanika podstawy

więcej podobnych podstron