plik


ÿþMINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ Ewa Marciniak-Kulka Organizowanie produkcji zwierzcej metodami ekologicznymi 321[05].Z3.03 Poradnik dla nauczyciela Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji  PaDstwowy Instytut Badawczy Radom 2007  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego Recenzenci: mgr in|. Janina KBap mgr in|. Barbara Sternal Opracowanie redakcyjne: mgr in|. Ewa Marciniak-Kulka Konsultacja: mgr RafaB Rzepkowski Poradnik stanowi obudow dydaktyczn programu jednostki moduBowej 321[05].Z3.03,  Organizowanie produkcji zwierzcej metodami ekologicznymi , zawartego w moduBowym programie nauczania dla zawodu technik rolnik Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji  PaDstwowy Instytut Badawczy, Radom 2007  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 1 SPIS TREZCI 1. Wprowadzenie 3 2. Wymagania wstpne 5 3. Cele ksztaBcenia 6 4. PrzykBadowe scenariusze zaj 7 5. wiczenia 12 5.1. Zasady chowu i hodowli zwierzt w gospodarstwie ekologicznym 12 5.1.1. wiczenia 12 5.2. Planowanie ekologicznej produkcji zwierzcej w gospodarstwie 13 5.2.1. wiczenia 13 5.3. Technologiczne podstawy ekologicznej produkcji zwierzcej 15 5.3.1. wiczenia 15 5.4. Technologia produkcji mleka w gospodarstwie ekologicznym 17 5.4.1. wiczenia 17 5.5. Ekologiczna produkcja |ywca wieprzowego 20 5.5.1. wiczenia 20 5.6. Ekologiczna produkcja jaj 22 5.6.1. wiczenia 22 6. Ewaluacja osigni ucznia 24 7. Literatura 38  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 2 1. WPROWADZENIE Przekazujemy PaDstwu Poradnik dla nauczyciela,  Organizowanie produkcji zwierzcej metodami ekologicznymi  321[05].Z3.0, który bdzie pomocny w prowadzeniu zaj dydaktycznych w szkole ksztaBccej w zawodzie technik rolnik 321[05]. W poradniku zamieszczono: - wymagania wstpne, - wykaz umiejtno[ci, jakie uczeD opanuje podczas zaj lub samoksztaBcenia, - przykBadowe scenariusze zaj, - propozycje wiczeD, które maj uksztaBtowa umiejtno[ci samoksztaBcenia oraz umiejtno[ci praktyczne, - wykaz literatury, z jakiej uczniowie mog korzysta podczas opanowywania wiedzy, czy ksztaBtowania umiejtno[ci, Wskazane jest, aby zajcia dydaktyczne byBy prowadzone ró|nymi metodami ze szczególnym uwzgldnieniem: - samoksztaBcenia kierowanego - tekstu przewodniego, - metody projektów, - wiczeD praktycznych, - mapy mentalnej, - analizy SWOT, - metod decyzyjnych, - mapy pamici, - metod dyskusji, - gier dydaktycznych. Formy organizacyjne pracy uczniów mog by zró|nicowane, poczwszy od samodzielnej pracy uczniów do pracy zespoBowej. W celu przeprowadzenia sprawdzianu wiadomo[ci i umiejtno[ci ucznia, nauczyciel mo|e posBu|y si zamieszczonymi w rozdziale 6 zestawami zadaD testowych. W tym rozdziale zamieszczono równie|: - plan testu w formie tabelarycznej, - punktacje zadaD i uczenia si, - propozycje norm wymagaD, - instrukcj dla nauczyciela, - instrukcj dla ucznia, - kart odpowiedzi, - zestaw zadaD testowych.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 3 321[05].Z3 Produkcja zwierzca 321[05].Z3.01 Organizowanie i wykonywanie prac zwizanych z |ywieniem zwierzt 321[05].Z3.02 Organizowanie i prowadzenie produkcji zwierzcej 321[05].Z3.03 Organizowanie produkcji zwierzcej metodami ekologicznymi Schemat ukBadu jednostek moduBowych  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 4 2. WYMAGANIA WSTPNE Przystpujc do realizacji programu jednostki moduBowej uczeD powinien umie: - korzysta z ró|nych zródeB informacji, - posBugiwa si podstawowymi programami komputerowymi i sieci Internet, - wykorzystywa wiedz i umiejtno[ci zawarte w jednostkach moduBowych zrealizowanych wcze[niej, - wykorzystywa kontekstowo wiedz biologiczn, - posBugiwa si podstawowymi metodami planowania i analizy, - zachowywa zasady bhp, p.po|., - ocenia przestrzeganie zasad ochrony [rodowiska, - prezentowa swoje prace i osignicia, - ocenia skutki bBdnych decyzji technologicznych, - podejmowa decyzje, - wykorzystywa wiedz i umiejtno[ci dotyczce oceny rozwizaD technologicznych w rolnictwie.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 5 3. CELE KSZTAACENIA W wyniku realizacji programu jednostki moduBowej uczeD powinien umie:  okre[li ró|nice pomidzy chowem i hodowl zwierzt w gospodarstwie konwencjonalnym i ekologicznym,  zastosowa przepisy prawa dotyczce rolnictwa ekologicznego,  okre[li wymagania dotyczce przestawiania gospodarstwa rolnego na ekologiczne metody produkcji,  okre[li kryteria prowadzenia ekologicznej produkcji zwierzcej,  zaplanowa kierunek produkcji zwierzcej w zale|no[ci od warunków przyrodniczych i ekonomicznych gospodarstwa ekologicznego,  dobra gatunki i rasy zwierzt do chowu i hodowli w gospodarstwie ekologicznym,  dobra maszyny i narzdzia do prac zwizanych z produkcj zwierzc,  zorganizowa i wykona prace zwizane z technologi ekologicznej produkcji zwierzcej,  zaplanowa metody ekologicznego przetwarzania surowców zwierzcych, - zastosowa zasady wspóBpracy z organizacjami ekologicznymi.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 6 4. PRZYKAADOWE SCENARIUSZE ZAJ Scenariusz zaj 1 Osoba prowadzca & & & & & & & & & & & & & & .& & & & . ModuBowy program nauczania: Technik rolnik 321[05] ModuB: Produkcja zwierzca 321[05].Z3 Jednostka moduBowa: Organizowanie produkcji zwierzcej metodami ekologicznymi 321[05].Z3.03 Temat: Jakie zwierzta w gospodarstwie ekologicznym? Cel ogólny: okre[lenie zasad doboru materiaBu hodowlanego do chowu w gospodarstwie ekologicznym. Po zakoDczeniu zaj edukacyjnych uczeD powinien umie: - okre[li kryteria wyboru gatunku i rasy zwierzt dla gospodarstwa ekologicznego, - oceni uwarunkowania [rodowiskowe i ekonomiczne produkcji na wskazanym przykBadzie, - dokona wyboru gatunku i rasy do warunków konkretnego gospodarstwa. Metody nauczania uczenia si: - metoda tekstu przewodniego. Formy organizacyjne pracy uczniów: - praca w zespoBach zadaniowych, zespoBy zadaniowe do wykonania wiczenia i do oceny wykonania wiczenia innych grup. Czas: 5 godzin dydaktycznych. Zrodki dydaktyczne: - komputer z dostpem do sieci Internet, - kalkulator, - kryteria rolnictwa ekologicznego, - opisy przynajmniej 2 gospodarstw. Przebieg zaj: Czynno[ci wstpne: 1) przywitanie uczestników zaj i czynno[ci wstpne, 2) zainicjowanie zaj okre[lenie obszaru tematycznego i celów zaj, 3) wyja[nienie dotyczce warunków pracy i obowizków zwizanych z wykonaniem wiczenia. Cz[ zasadnicza zaj: Tekst przewodni do wykonania wiczenia Temat wiczenia: Wybór najlepszych gatunków i ras zwierzt dla gospodarstwa ekologicznego poBo|onego w rejonie ................ posiadajcego wskazane warunki [rodowiskowe i ekonomiczne. Miejsce: pracownia z dostpem do komputerów i mo|liwo[ci korzystania z sieci Internet. Czas wykonania wiczenia ( w godz. lekcyjnych)  4 godziny.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 7 ZespóB w skBadzie: 1) ..................................................................... 2) ..................................................................... 3) ...................................................................... Faza 1. Informacje Polecenia prowadzce (dla uczniów) - przypomnijcie sobie pojcia gatunek, rasa i odmiana, - wymieDcie gatunki zwierzt najcz[ciej hodowane w regionie, - wyja[nijcie, dlaczego wBa[nie te gatunki s hodowane w tym regionie powszechnie, - wska|cie jakie warunki musz speBnia zwierzta aby mogBy by hodowane w gospodarstwie ekologicznym, - scharakteryzujcie rasy zwierzt gospodarskich, które zaleca si hodowa w gospodarstwach ekologicznych. Faza 2. Planowanie 1. Zaplanujcie form graficzn i rzeczow Waszego opracowania. 2. DokBadnie przeanalizujcie warunki umieszczone w opisie gospodarstwa. Faza 3. Ustalenia 1. Zaplanujcie, jakie kryteria wezmiecie pod uwag w dokonywaniu wyboru. 2. Przygotujcie list kontroln z tymi kryteriami. Faza 4. Realizacja Nale|y zwróci uwag na zBo|ono[ uwarunkowaD dotyczcych wyboru konkretnego gatunku i rasy zwierzt dla gospodarstwa ekologicznego. 1. Dokonajcie oceny ka|dego gatunku i ka|dej rasy zwierzt gospodarskich w kontek[cie wcze[niej okre[lonych kryteriów. 2. Wykonujc ocen bdzcie uwa|ni, aby nie popeBni bBdu. 3. Po dokonaniu oceny wpiszcie do opracowanego formularza, gatunki i rasy w odpowiedniej kolejno[ci, od najodpowiedniejszych dla wskazanego gospodarstwa do tych ewentualnie nadajcych si. Musicie mie [wiadomo[, |e ten wpis jest Wasz decyzj. Faza 5. Sprawdzanie 1. Przedstawcie w mo|liwie najbardziej wizualnej formie swoje opracowanie. 2. W przygotowanej prezentacji pamitajcie o uzasadnieniu oceny przydatno[ci gatunków i ras dla konkretnych warunków gospodarstwa ekologicznego Faza 6. Analiza Odpowiedz na pytania: 1. Czy udaBo si wam wykona wiczenie zgodnie z zaBo|eniami? 2. Jakich wiadomo[ci zabrakBo Wam do opracowania wiczenia? ZakoDczenie zaj Czynno[ci koDczce zajcia zwizane s z dokonaniem oceny i podsumowania. Ocenianie bdzie si odbywaBo w dwóch wymiarach: - ocenianie procesu  dokonuje nauczyciel, - ocenianie efektów  dokonuj zespoBy oceniajce prezentacj i na podstawie ich [redniej ocena ostateczna jest notowana w dokumentacji. Praca domowa Polecenie: Na przykBadzie gospodarstwa rodziców lub innego znanego gospodarstwa rolniczego dokonaj analizy i wyboru gatunków i ras zwierzt do chowu w warunkach rolnictwa ekologicznego.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 8 Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakoDczonych zajciach: Uczniowie wychodzc z zaj wrzucaj do wcze[niej przygotowanej skrzyneczki karteczki z zanotowanymi odpowiedziami na pytania otwarte: 1. Jak poradziBbym sobie z podjciem decyzji o wyborze materiaBu hodowlanego dla gospodarstwa ekologicznego? 2. W jakich sytuacjach praktycznych widz zastosowanie wiedzy i umiejtno[ci zdobytych na tych zajciach? 3. Jakiej pomocy z mojej (nauczyciela) strony zabrakBo Ci, a jak szczególnie pozytywnie oceniasz?  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 9 Scenariusz zaj 2 ModuBowy program nauczania: Technik rolnik 321[05] ModuB: Produkcja zwierzca 321[05].Z3 Jednostka moduBowa: Organizowanie produkcji zwierzcej metodami ekologicznymi 321[05].Z3.03 Temat: Po co? do kogo? lub co? od kogo?  czyli klasyfikacja organizacji, instytucji i firm otoczenia rolnictwa ekologicznego. Cel ogólny: okre[lenie zródeB informacji, wsparcia i wspóBpracy dla gospodarstw ekologicznych. Po zakoDczeniu zaj edukacyjnych uczeD powinien umie: - wskaza podmioty stanowice prawo i kryteria rolnictwa ekologicznego oraz okre[li ich kompetencje, - wyró|ni podmioty udzielajce informacji i [wiadczce doradztwo oraz okre[li ich kompetencje, - wymieni podmioty decydujce o dopuszczonych do stosowania [rodkach, nawozach i materiale rozmno|eniowym dla rolnictwa ekologicznego i okre[li ich kompetencje, - wskaza podmioty kontrolne i certyfikacyjne oraz okre[li ich kompetencje, - okre[li podmioty dotujce rolnictwo ekologiczne i okre[li ich kompetencje. Metody nauczania uczenia si: - mapa mentalna lub asocjogram. - sesja plakatowa. - Formy organizacyjne pracy uczniów: - praca w grupach, grupy wykonuj to samo zadanie, Czas: 3 godziny dydaktyczne. Zrodki dydaktyczne: - komputer z dostpem do sieci Internet, - arkusze szarego papieru i pisaki. Przebieg zaj: Czynno[ci wstpne: Czynno[ci organizacyjne skoncentrowane na kontroli obecno[ci na zajciach, wprowadzeniu w obszar tematyczny i wyja[nieniu zasad pracy podczas zaj. Cz[ zasadnicza: PodziaB na grupy. Rozdanie grupom materiaBów i wyznaczenie miejsca pracy. Monitorowanie organizacji pracy poszczególnych grup. Konsultacja problemów zgBaszanych przez uczestników zaj podczas pracy. Po opracowaniu plakatów i przygotowaniu informacji na temat kompetencji poszczególnych podmiotów odbywa si prezentacja. Ka|da z grup prezentuje jedn grup podmiotów otoczenia rolnictwa ekologicznego z wBasnego opracowania graficznego.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 10 ZakoDczenie zaj Po zakoDczonej prezentacji uczniowie w dyskusji oceniaj form graficzn przygotowanych przez grupy prezentacji pod ktem przejrzysto[ci i komunikatywno[ci. Druga cz[ dyskusji bdzie dotyczyBa praktycznego wykorzystania wiedzy i umiejtno[ci opanowanych podczas zaj. Na tej podstawie nauczyciel zorientuje si czy cele zaj zostaBy osignite. Ocena tych zaj bdzie zatem miaBa form opisow  informacja zwrotna zarówno ze strony uczniów jak i nauczyciela. Praca domowa Polecenie: Odpowiedz w formie pisemnej, z jakich zródeB wsparcia materialnego (dotacji) mo|e skorzysta rolnik ekologiczny z rejonu funkcjonowania szkoBy. Jakie kroki powinien podj, aby to byBo mo|liwe? Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakoDczonych zajciach: - Takich informacji dostarczy dyskusja zorganizowana na zakoDczenie zaj.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 11 5. WICZENIA 5.1. Zasady chowu i hodowli zwierzt w gospodarstwie ekologicznym 5.1.1. wiczenia wiczenie 1 OceD uwarunkowania rolnictwa ekologicznego jako systemu gospodarowania. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, wskaza zródBa uzyskania informacji, które pomog dokona odpowiedniej analizy. Okre[li ramy czasowe i warunki oceny wykonania wiczenia. Sposób wykonania wiczenia UczeD powinien: 1) przeanalizowa kryteria rolnictwa ekologicznego w odniesieniu do warunków przyrodniczych: - stan [rodowiska naturalnego, - wymagania dla ekosystemu, - warunki klimatyczne, - utrwalone tradycje w zakresie kultury rolnej, zwBaszcza w odniesieniu do zwierzt gospodarskich, 2) przeanalizowa kryteria rolnictwa ekologicznego w odniesieniu do warunków ekonomicznych i rynku: - kryteria dotyczce wydajno[ci zwierzt, - kryteria dotyczce intensywno[ci eksploatacji zwierzt, - kryteria i zasady znakowania produktów, - kryteria dotyczce okresów przestawiania, 3) przeanalizowa mo|liwo[ci wsparcia zewntrznego ekologicznej produkcji zwierzcej: 4) wskaza przynajmniej 4 przykBady korzystnych mo|liwo[ci, jakie stwarza prowadzenie ekologicznej produkcji zwierzcej i tyle samo zagro|eD, 5) sprawdzi, któr list bdzie Ci Batwiej rozszerza. Zalecane metody nauczania uczenia si:  dyskusja dydaktyczna wielokrotna,  metody decyzyjne. Zrodki dydaktyczne: - komputer z dostpem do sieci Internet, - kryteria rolnictwa ekologicznego.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 12 5.2. Planowanie ekologicznej produkcji zwierzcej w gospodarstwie 5.2.1. wiczenia wiczenie 1 Zaplanuj najodpowiedniejszy kierunek lub kierunki produkcji zwierzcej dla wybranego gospodarstwa rolniczego w aspekcie zorganizowania tam produkcji ekologicznej. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, okre[li zasady jego ocenienia i praktyczn przydatno[ umiejtno[ci ksztaBtowanych przy pomocy tego wiczenia. Nale|y te| zwróci uwag na problem znaczenia odpowiedzialno[ci zawodowej i etyki w rolnictwie ekologicznym Sposób wykonania wiczenia UczeD powinien: 1) przeanalizowa warunki przyrodnicze gospodarstwa: - stan [rodowiska naturalnego w okolicy, w której poBo|one jest gospodarstwo, szczególnie w aspekcie zagro|eD, - rodzaj gleb, - warunki klimatyczne, - utrwalone tradycje w zakresie kultury rolnej, zwBaszcza w odniesieniu do zwierzt gospodarskich, - mo|liwo[ci gospodarstwa w zakresie zapewnienia odpowiedniej ilo[ci i rodzaju pasz, - mo|liwo[ci gospodarstwa w zakresie zorganizowania wymaganych wybiegów. 2) przeanalizowa warunki ekonomiczne gospodarstwa: - dostpno[ lub mo|liwo[ dostosowania budynków inwentarskich do wymagaD rolnictwa ekologicznego, - ocena kondycji finansowej gospodarstwa w aspekcie przetrwania okresu przestawiania, - mo|liwo[ci w zakresie zbytu produktów ekologicznych  dostpno[ rynku, - mo|liwo[ci dotyczce wykorzystania wBasnej lub zatrudnienia siBy roboczej, - mo|liwo[ci dostosowania wyposa|enia technicznego gospodarstwa do wymagaD rolnictwa ekologicznego. 3) przeanalizowa mo|liwo[ci zabezpieczenia technologicznego: - okre[lenie odpowiedniego dla gospodarstwa profilu produkcji zwierzcej i okre[lenie produktu (produktów), - wybór wBa[ciwych gatunków, ras i odmian zwierzt, - wybór odpowiedniego dla gospodarstwa systemu chowu, - wskazanie mo|liwo[ci zbycia produktów. 4) wskaza najodpowiedniejszy/najodpowiedniejsze kierunki ekologicznej produkcji zwierzcej dla analizowanego gospodarstwa.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 13 Zalecane metody nauczania uczenia si:  pogadanka z obja[nieniem,  tekst przewodni. Zrodki dydaktyczne: - komputer z dostpem do sieci Internet, - opis warunków przyrodniczych i technologicznych analizowanego gospodarstwa, - kryteria rolnictwa ekologicznego.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 14 5.3. Technologiczne podstawy ekologicznej produkcji zwierzcej 5.3.1. wiczenia wiczenie 1 Przeanalizuj uwarunkowania ekologicznej produkcji rolniczej i okre[l, z którymi produktami z gospodarstwa ekologicznego wyprowadzana jest najwiksz ilo[ materii organicznej. Zaproponuj w punktach jak najbardziej racjonalnie gospodarowa materi organiczn w ekogospodarstwie. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, okre[li zasady oceny jego wykonania. Nale|y równie| zwróci uwag na wykorzystanie wiedzy biologicznej (obieg materii w ekosystemie) przydatnej w trakcie wykonywania analizy. Sposób wykonania wiczenia UczeD powinien: 1) przeanalizowa rys. 1 z podrozdziaBu 4.3.1 z poradnika dla ucznia i informacje na temat zachowania równowagi paszowo nawozowej w gospodarstwie, 2) okre[li, jakie produkty mog by sprzedawane z gospodarstwa i jak mog stanowi mas, 3) porówna masy sprzedawanych z gospodarstwa produktów ro[linnych i zwierzcych, 4) okre[li szacunkowo posBugujc si ogólnymi wskaznikami ilo[ odchodów zwierzcych, 5) wykona uproszczony bilans masy wyprowadzanej z gospodarstwa materii organicznej z produktami tylko ro[linnymi i tylko zwierzcymi. Zalecane metody nauczania uczenia si:  pogadanka z instrukta|em,  sesja plakatowa,  metody decyzyjne. Zrodki dydaktyczne  komputer z dostpem do sieci Internet,  lub kalkulator,  tabela przeliczania sztuk fizycznych zwierzt na DJP. wiczenie 2 Okre[l nastpujce pojcia: - produkt ekologiczny, - przetworzony produkt ekologiczny, - kryteria wyboru metod przetwarzania produktów ekologicznych. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, okre[li warunki jego oceny i wskaza na znaczenie rozumienia poszczególnych kategorii pojciowych stanowicych regulacje formalno-prawne.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 15 Sposób wykonania wiczenia UczeD powinien: 1) wykona opracowanie w tabeli zgodnie z wzorem: Definicja pojcia lub opis okre[lenia yródBo regulacji formalnej (prawnej) Zalecane metody nauczania uczenia si:  instrukta| wstpny,  dyskusja kierowana. Zrodki dydaktyczne: - komputer z dostpem do sieci Internet, - kryteria rolnictwa ekologicznego.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 16 5.4. Technologia produkcji mleka w gospodarstwie ekologicznym 5.4.1. wiczenia wiczenie 1 Opracuj obrót stada bydBa wiedzc, |e w gospodarstwie znajduje si 30 krów mlecznych z przychówkiem, brakowanie krów wynosi 20%, remont stada nastpuje z wBasnego chowu, wycielenia ksztaBtuj si na poziomie 90%, a byczki sprzedaje si w wieku do 3 miesicy. Reprodukcja w stadzie jest prosta. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, zasady oceniania i czas przeznaczony na wykonanie. Wa|ne jest wskazanie powizania tego wiczenia z ekonomik i zwrócenie uwagi na znaczenie wBa[ciwego planowania i analizy danych liczbowych. Sposób wykonania wiczenia UczeD powinien: 1) okre[li grupy technologiczne bydBa, 2) obliczy przychody i rozchody, 3) ustali pozostaBe stany pocztkowe i koDcowe, 4) obliczy liczb sztuk przelotowych, 5) obliczy [rednie stany roczne w grupach technologicznych. Zalecane metody nauczania uczenia si:  instrukta| z obja[nieniem,  wiczenie praktyczne. Zrodki dydaktyczne:  komputer lub kalkulator. wiczenie 2 Na podstawie wykonanego obrotu stada bydBa, oblicz ilo[ DJP bydBa w tym gospodarstwie. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, zasady jego oceny i czas na wykonanie. Nale|y tak|e podkre[li znaczenie obliczania uniwersalnych wskazników, które sBu| do porównaD. Sposób wykonania wiczenia UczeD powinien: 1) skorzysta z tabeli przeliczania sztuk fizycznych na DJP i odczyta wskazniki przeliczeniowe, 2) obliczy dla ka|dej grupy technologicznej ilo[ DJP, 3) zsumowa ilo[ci DJP z poszczególnych grup technologicznych.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 17 Zalecane metody nauczania uczenia si:  instrukta| z obja[nieniem,  wiczenie praktyczne. Zrodki dydaktyczne: - komputer lub kalkulator, - tabela przeliczania sztuk fizycznych zwierzt na DJP. wiczenie 3 Na podstawie wykonanego obrotu stada bydBa zaplanuj odpowiednie pasze do wy|ywienia caBego stada i oblicz ich ilo[ci, które nale|y zabezpieczy na rok. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, zasady jego ocenienia i okre[li czas na wykonanie. Trzeba równie| zwróci uwag na to, ze w rolnictwie ekologicznym oprócz skBadu chemicznego paszy o wyborze decydowa bdzie jej jako[ i warto[ dietetyczna. Sposób wykonania wiczenia: UczeD powinien: 1) przeanalizowa informacje dotyczce sposobów |ywienia i zastosowanych pasz w chowie bydBa w gospodarstwie ekologicznym zamieszczone powy|ej w tym poradniku, 2) sporzdzi list odpowiednich pasz, 3) zaplanowa ich ilo[ci (roczne lub dzienne) dla ka|dej grupy technologicznej, zgodnie z normami |ywienia zwierzt, 4) podsumowa zapotrzebowanie ka|dej paszy obliczone na rok dla grupy technologicznej, 5) wykorzysta do obliczeD mo|esz nastpujcy wzór tabeli. Pasza Siano Bkowe Zruta jczmienna & .. Liczba Zapotrze- Zapotrze- Zapotrze- Zapotrze- Grupa Liczba dni bowanie bowanie bowanie bowanie technologiczna zwierzt |ywienia ogóBem dla ogóBem dzienne roczne bydBa grupy dla grupy Krowy mleczne Cielta & . Zalecane metody nauczania uczenia si:  pogadanka z obja[nieniem,  lista rankingowa,  praktyczne wiczenie obliczeniowe. Zrodki dydaktyczne:  komputer lub kalkulator,  normy |ywienia bydBa,  tekst z poradnika dotyczcy |ywienia bydBa.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 18 wiczenie 4 Na podstawie wykonanego obrotu stada bydBa i obliczonych w w. 2 ilo[ci DJP bydBa zaprojektuj sposób przechowywania odchodów tego stada. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, okre[li czas na jego wykonanie i zasady oceny. Nauczyciel powinien równie| zwróci uwag na odpowiednie aspekty ochrony [rodowiska naturalnego Sposób wykonania wiczenia UczeD powinien: 1) skorzysta z tabeli przeliczania djp na powierzchni i kubatur budowli do przechowywania odchodów i odczyta wskazniki przeliczeniowe, 2) obliczy powierzchni pByty obornikowej i kubatur zbiornika na gnojówk. Zalecane metody nauczania uczenia si:  dyskusja dydaktyczna wielokrotna,  wiczenie obliczeniowe. Zrodki dydaktyczne: - komputer lub kalkulator, - tabela przeliczania DJP na powierzchni i kubatur budowli do przechowywania odchodów.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 19 5.5. Ekologiczna produkcja |ywca wieprzowego 5.5.1. wiczenia wiczenie 1 Opracuj obrót stada trzody chlewnej wiedzc, |e produkcja odbywa si w cyklu zamknitym, w gospodarstwie znajduje si 10 loch z przychówkiem, okres u|ytkowania lochy wynosi 4 lata, upadki prosit  3%, upadki warchlaków  1%, wyproszenia s równomierne, wskaznik wyproszeD  2, tuczniki sprzedaje si w wieku 6 miesicy. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, okre[li czas na jego wykonanie i warunki oceniania. Powinien tez zwróci uwag na ró|nice w wykonywaniu obrotu stada pomidzy bydBem, a trzod chlewn oraz podkre[li znaczenie cyklu zamknitego w rolnictwie ekologicznym. Sposób wykonania wiczenia: UczeD powinien: 1) okre[li grupy technologiczne [wiD, 2) obliczy przychody i rozchody, 3) ustali pozostaBe stany pocztkowe i koDcowe, 4) obliczy liczb sztuk przelotowych, 5) obliczy [rednie stany roczne w grupach technologicznych. Zalecane metody nauczania uczenia si:  instrukta| z obja[nieniem,  praktyczne wiczenie obliczeniowe. Zrodki dydaktyczne: - komputer lub kalkulator. wiczenie 2 Na podstawie wykonanego obrotu stada [wiD zaprojektuj pomieszczenia do chowu alkierzowego z uwzgldnieniem rozwizaD technologicznych (system chowu) i wymaganej powierzchni. Wykonaj szkic zaproponowanego rozwizania z podaniem wymiarów elementów, nazwami poszczególnych elementów pomieszczeD i ich wyposa|enia. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, okre[li czas na jego wykonanie i warunki oceniania. Nale|y równie| zwróci uwag na znaczenie budowania modeli wyobra|eniowych zwizanych z planowaniem produkcji i wykorzystaniem [rodków wizualizacji tych modeli. S to umiejtno[ci przydatne w prowadzeniu dialogu z instytucjami otoczenia rolnictwa, a tak|e wykonawcami usBug dla naszego gospodarstwa.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 20 Sposób wykonania wiczenia: UczeD powinien: 1) skorzysta z informacji zawartych w tek[cie i tabelach cz[ci 4.5.1 poradnika dla ucznia, 2) dokona wyboru konkretnego rozwizania technologicznego i opisa ten wybór w zaBo|eniach do projektu, 3) wykona niezbdne obliczenia (zapotrzebowanie na powierzchni u|ytkow dla poszczególnych grup technologicznych, plan rotacji w pomieszczeniach i kojcach, ilo[ sztuk niezbdnego sprztu i urzdzeD itp. w zale|no[ci od przyjtych zaBo|eD), 4) narysowa szkic sytuacyjny i opisa ten szkic. Zalecane metody nauczania uczenia si:  metoda projektów,  metody prezentacyjne. Zrodki dydaktyczne: - komputer lub kalkulator, - tekst i tabele umieszczone w cz[ci 4.5.1 poradnika dla ucznia, - oBówki, papier w kratk i linijka. wiczenie 3 Wska| podstawowe kategorie kosztów i dochodów w ekologicznej produkcji |ywca wieprzowego w cyklu zamknitym oraz porównaj te kategorie z produkcj konwencjonaln. Wska|, które z tych kategorii s najbardziej niestabilne. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, okre[li czas wykonania i warunki oceny. Podkre[lenia wymaga równie| znaczenie  konfliktu ekonomicznego w produkcji ekologicznej w kontek[cie wyboru i oceny ekonomicznej rozwizaD technologicznych. Sposób wykonania wiczenia: UczeD powinien: 1) przeanalizowa informacje dotyczce opBacalno[ci i kategorii kosztów i dochodów w produkcji |ywca wieprzowego cyklu zamknitym, 2) wykona zestawienie tych kategorii, 3) zapisa uzasadnienie dotyczce oceny kosztów w zakresie ich stabilno[ci. Zalecane metody nauczania uczenia si:  dyskusja dydaktyczna wielokrotna. Zrodki dydaktyczne: - komputer lub kalkulator, - tekst z poradnika  cz[ 4.5.1 poradnika dla ucznia, - normatywy produkcji rolniczej dotyczce opBacalno[ci produkcji |ywca wieprzowego.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 21 5.6. Ekologiczna produkcja jaj 5.6.1. wiczenia wiczenie 1 Zaproponuj skBad peBnoporcjowej mieszanki paszowej dla kur nie[nych w gospodarstwie ekologicznym. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania, okre[li warunki oceniania i czas wykonania. Nale|y zwróci uwag na znaczenie kompromisu wyboru, zwizanego z bilansowaniem skBadu mieszanki paszowej w |ywieniu ekologicznym. Sposób wykonania wiczenia: UczeD powinien: 1) przeanalizowa tekst z cz[ci 4.6.1 poradnika dla ucznia, 2) wskaza pasze, których u|yjesz do wykonania ekologicznej peBnoporcjowej mieszanki paszowej dla niosek, 3) ustali norm |ywieniow dla przykBadowych niosek, 4) ustali warto[ wskazanych pasz, 5) zbilansowa udziaB poszczególnych pasz w mieszance, 6) uzasadni swój wybór w kontek[cie zgodno[ci z kryteriami rolnictwa ekologicznego. Zalecane metody nauczania uczenia si:  wiczenie obliczeniowe,  metody decyzyjne. Zrodki dydaktyczne: - komputer lub kalkulator, - normy |ywienia kur nie[nych, - kryteria rolnictwa ekologicznego, - ewentualnie program komputerowy do projektowania mieszanek paszowych. wiczenie 2 Wska| maszyny i urzdzenia do karmienia i pojenia kur w gospodarstwie ekologicznym oraz urzdzenia do zapewnienia wBa[ciwego o[wietlenia i wentylacji w kurniku. Swój wybór uzasadnij zastosowaniem odpowiedniego systemu chowu, |ywienia. Uwzgldnij odpowiednich kryteriów rolnictwa ekologicznego. Wskazówki do realizacji Przed przystpieniem do realizacji wiczenia nauczyciel powinien omówi zakres i technik wykonania wiczenia, okre[li warunki oceniania i czas na wykonanie. Trzeba przedyskutowa zasadno[ wyboru okre[lonego rozwizania technicznego w kontek[cie wyposa|enia sBu|cego do chowu ekologicznego. Istotne jest tak|e uwzgldnienie przepisów bezpieczeDstwa i higieny pracy.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 22 Sposób wykonania wiczenia UczeD powinien: 1) skorzysta z informacji zawartych w tek[cie i tabelach cz[ci 4.6.1 poradnika dla ucznia, 2) dokona wyboru konkretnego rozwizania technologicznego i opisa ten wybór w zaBo|eniach, 3) wyszuka w sieci Internet odpowiedni sprzt i urzdzenia, 4) umie[ swoje przemy[lenia i decyzje w tabeli zgodnie z poni|szym wzorem. Nazwa i charakterystyka Przydatno[ Przydatno[ Zgodno[ zastosowania sprztu lub urzdzenia w okre[lonym systemie w okre[lonym systemie z odpowiednim kryterium chowu |ywienia rolnictwa ekologicznego Zalecane metody nauczania uczenia si:  pokaz z obja[nieniem,  metody decyzyjne. Zrodki dydaktyczne: - komputer z dostpem do sieci Internet, - tekst i tabele umieszczone w cz[ci 4.6.1 poradnika dla ucznia, - elektroniczny lub drukowany wzór tabeli.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 23 6. EWALUACJA OSIGNI UCZNIA PrzykBady narzdzi pomiaru dydaktycznego TEST 1 Test dwustopniowy do jednostki moduBowej  Organizowanie produkcji zwierzcej metodami ekologicznymi Test skBada si z 20 zadaD wielokrotnego wyboru, z których: - zadania 1, 3, 4, 5, 8, 9, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 19 s z poziomu podstawowego, - zadania 2, 6, 7, 10, 12, 18, 20 s z poziomu ponadpodstawowego. Punktacja zadaD: 0 lub 1 punkt Za ka|d prawidBow odpowiedz uczeD otrzymuje 1 punkt. Za zB odpowiedz lub jej brak uczeD otrzymuje 0 punktów. Proponuje si nastpujce normy wymagaD  uczeD otrzyma nastpujce oceny szkolne: - dopuszczajcy  za rozwizanie co najmniej 7 zadaD z poziomu podstawowego, - dostateczny  za rozwizanie co najmniej 10 zadaD z poziomu podstawowego, - dobry  za rozwizanie 15 zadaD, w tym co najmniej 4. z poziomu ponadpodstawowego, - bardzo dobry  za rozwizanie 18 zadaD, w tym co najmniej 6 z poziomu ponadpodstawowego. Klucz odpowiedzi: 1. a, 2. c, 3. d, 4. c, 5. b, 6. b. 7. a, 8. a, 9. b, 10. b, 11. a, 12. b. 13. b, 14. c, 15. d, 16. b, 17. b, 18. a, 19. c, 20. c Plan testu Nr Cel operacyjny Kategoria Poziom Poprawna zad. (mierzone osignicia ucznia) celu wymagaD odpowiedz Okre[li ró|nice pomidzy chowem 1 i hodowl zwierzt w gospodarstwie B P a konwencjonalnym i ekologicznym Scharakteryzowa jako[ surowca 2 zwierzcego pochodzcego C PP c z gospodarstwa ekologicznego Okre[li zasady przestawiania 3 gospodarstwa konwencjonalnego na B P d ekologiczne Okre[li wymagania dotyczce 4 przestawiania gospodarstwa rolnego na B P c ekologiczne metody produkcji  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 24 Scharakteryzowa kryteria prowadzenia 5 C P b ekologicznej produkcji zwierzcej Zaplanowa kierunek produkcji zwierzcej w zale|no[ci od warunków 6 D PP b przyrodniczych i ekonomicznych gospodarstwa ekologicznego Zaplanowa prace zwizane 7 z technologi ekologicznej produkcji C PP a zwierzcej Wyja[ni przepisy prawa dotyczce 8 C P a rolnictwa ekologicznego Okre[li parametry chowu kur 9 B P b w gospodarstwie ekologicznym Zaplanowa metody ekologicznego 10 D PP b przetwarzania surowców zwierzcych Okre[li zasady produkcji pasz 11 B P a w gospodarstwie ekologicznym Zaplanowa prace zwizane 12 z technologi ekologicznej produkcji D PP b ro[linnej Okre[li kryteria prowadzenia 13 B P b ekologicznej produkcji zwierzcej Okre[li kryteria prowadzenia produkcji zwierzcej 14 B P c z uwzgldnieniem ochrony [rodowiska naturalnego Okre[li zabiegi pielgnacyjne 15 B P d stosowane w chowie zwierzt 16 Okre[li zasady pastwiskowania trzody B P b 17 Okre[li poziom wydajno[ci mlecznej B P b Zorganizowa prace zwizane 18 z technologi ekologicznej produkcji C PP a zwierzcej Zaplanowa gatunki i rasy zwierzt do 19 chowu i hodowli w gospodarstwie D P c ekologicznym Dobra gatunki i rasy zwierzt do 20 chowu i hodowli w gospodarstwie D PP c ekologicznym  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 25 Przebieg testowania Instrukcja dla nauczyciela 1. Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z wyprzedzeniem co najmniej jednotygodniowym. 2. Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 3. Zapoznaj uczniów z rodzajem zadaD podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 4. Przygotuj odpowiedni liczb testów. 5. Zapewnij samodzielno[ podczas rozwizywania zadaD. 6. Przed rozpoczciem testu przeczytaj uczniom instrukcj dla ucznia. 7. Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wtpliwo[ci wyja[nij. 8. Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 9. Kilka minut przed zakoDczeniem testu przypomnij uczniom o zbli|ajcym si czasie zakoDczenia udzielania odpowiedzi. Instrukcja dla ucznia 1. Przeczytaj uwa|nie instrukcj. 2. Podpisz imieniem i nazwiskiem kart odpowiedzi. 3. Zapoznaj si z zestawem zadaD testowych. 4. Test zawiera 20 zadaD. Do ka|dego zadania doBczone s 4 mo|liwe odpowiedzi. Tylko jedna jest prawidBowa. 5. Udzielaj odpowiedzi na zaBczonej karcie odpowiedzi, stawiajc w odpowiedniej rubryce znak X. W przypadku pomyBki nale|y bBdn odpowiedz zaznaczy kóBkiem, a nastpnie ponownie zakre[li odpowiedz prawidBow. 6. Zadania wymagaj prostych obliczeD, które powiniene[ wykona przed wskazaniem poprawnego wyniku. Tylko wskazanie odpowiedzi nawet poprawnej bez uzasadnienia, nie bdzie uznane. 7. Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy bdziesz miaB satysfakcj z wykonanego zadania. 8. Je[li udzielenie odpowiedzi bdzie Ci sprawiaBo trudno[, wtedy odBó| jego rozwizanie na pózniej i wró do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 9. Na rozwizanie testu masz 35 min. Powodzenia! MateriaBy dla ucznia:  instrukcja,  zestaw zadaD testowych,  karta odpowiedzi. ZESTAW ZADAC TESTOWYCH 1. Metody i warunki chowu zwierzt w gospodarstwie ekologicznym, w odró|nieniu do gospodarstwa konwencjonalnego, sBu| a) zaspokojeniu potrzeb zwierzt sBu|cych wzrostowi ich wydajno[ci. b) zaspokojeniu wszystkich potrzeb zwierzt traktowanych kompleksowo. c) zaspokojeniu specjalistycznych potrzeb zwierzt. d) zaspokojeniu potrzeby ruchu zwierzt na [wie|ym powietrzu.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 26 2. Jako[ surowca zwierzcego pochodzcego z gospodarstwa ekologicznego, w odró|nieniu do gospodarstwa konwencjonalnego a) jest wysoka ze wzgldu na przebywanie zwierzt na [wie|ym powietrzu. b) jest wypadkow zastosowanego sposobu |ywienia i warunków utrzymania. c) jest wysoka ze wzgldu na zastosowanie wysokiej jako[ci pasz i optymalnych warunków [rodowiska. d) nie jest uzale|niona od zastosowanego sposobu |ywienia i warunków utrzymania. 3. Producent, który zamierza przestawi swoje gospodarstwo na ekologiczne metody gospodarowania powinien zgBosi zamiar prowadzenia takiej dziaBalno[ci a) wybranej jednostce certyfikujcej. b) wojewódzkiemu inspektoratowi jako[ci handlowej artykuBów rolno spo|ywczych. c) wybranej organizacji producenckiej. d) wybranej jednostce certyfikujcej i wojewódzkiemu inspektoratowi jako[ci handlowej artykuBów rolno-spo|ywczych. 4. Z zasady okres przestawiania gospodarstwa na metody ekologiczne wynosi a) 4 lata. b) 3 lata. c) 2 lata. d) 1 rok. 5. Kupujc zwierzta do gospodarstwa ekologicznego stosuje si indywidualne okresy przestawiania, wynoszce dla trzody chlewnej i maBych prze|uwaczy a) 12 miesicy. b) 6 miesicy. c) 15miesicy. d) 15 tygodni. 6. Liczba zwierzt utrzymywanych w gospodarstwie ekologicznym a) nie jest uzale|niona od obszaru gruntów rolnych, jakimi dysponuje gospodarstwo. b) jest uzale|niona od obszaru gruntów rolnych, jakimi dysponuje gospodarstwo. c) jest uzale|niona od powierzchni trwaBych u|ytków zielonych, jakimi dysponuje gospodarstwo. d) jest uzale|niona od odlegBo[ci trwaBych u|ytków zielonych od budynków inwentarskich. 7. W ekologicznym chowie trzody chlewnej nale|y a) utrzymywa ró|ne grupy technologiczne [wiD razem. b) utrzymywa ró|ne grupy technologiczne [wiD oddzielnie. c) utrzymywa wszystkie grupy technologiczne [wiD razem z wyBczeniem tuczników. d) utrzymywa wyBcznie jedna grup technologiczn [wiD. 8. Dla zwierzt w gospodarstwach ekologicznych a) jest konieczno[ zapewnienia wybiegów. b) nie ma konieczno[ci zapewnienia wybiegów. c) zalecane jest organizowanie wybiegów. d) jest konieczno[ zapewnienia wybiegów tylko dla okre[lonych gatunków zwierzt.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 27 9. Obsada kur w kurniku gospodarstwa ekologicznego mo|e wynosi a) 12 kur/m2 podBogi. b) 6 kur/m2 podBogi. c) 3 kury/m2 podBogi. d) 9 kur/m2 podBogi. 10. Pochodzce z ekologicznego chowu zwierzta przeznaczone do uboju a) mo|na ubija bez wzgldu na wiek. b) mo|na ubija po osigniciu wymaganego wieku. c) mo|na ubija po wycofaniu z produkcji. d) takich zwierzt nie mo|na ubija. 11. Do produkcji pasz w gospodarstwie ekologicznym mo|na wykorzystywa susz z zielonek pod warunkiem |e a) zielonka pochodziBa z gospodarstwa ekologicznego i zostaBa ususzona bez zastosowania szkodliwych gazów. b) zielonka pochodziBa z gospodarstwa ekologicznego i zostaBa ususzona z zastosowaniem suszarni bez wymiennika spalin. c) zielonka nie pochodziBa z gospodarstwa ekologicznego ale zostaBa odpowiednio wysuszona. d) nie ma znaczenia sposób otrzymania suszu. 12. Równowag paszowo-nawozow w gospodarstwie ekologicznym mo|na zachowa sprzedajc przede wszystkim a) produkty ro[linne. b) produkty zwierzce. c) pasze. d) obornik. 13. Okres karencji po zastosowaniu leków weterynaryjnych w leczeniu zwierzt w gospodarstwie ekologicznym jest a) taki sam jak we wszystkich innych przypadkach. b) dwukrotnie dBu|szy ni| zwykle. c) poBow krótszy ni| zwykle. d) czterokrotnie dBu|szy ni| zwykle. 14. Produkcja zwierzca prowadzona w gospodarstwie ekologicznym sprzyja ochronie [rodowiska naturalnego kiedy a) sprzedaje si caBy obornik. b) sprzedaje si poBow obornika. c) zagospodarowuje si odchody zwierzce w gospodarstwie. d) kupuje si obornik z innych gospodarstw. 15. W ekologicznym chowie [wiD niedozwolone jest a) korygowanie racic. b) obcinanie kieBków. c) Kastracja. d) obcinanie ogonków.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 28 16. Podczas niewBa[ciwego przygotowania pastwiskowania [wiD w lecie mo|e doj[ do: a) przejedzenia si [wiD. b) pora|enia sBonecznego. c) obgryzania sobie uszu przez [winie. d) oblizywania si nawzajem. 17. Zredni poziom wydajno[ci krów w gospodarstwie ekologicznym ksztaBtuje si w granicach: a) 3000 4000 kg mleka. b) 5000 6000 kg mleka. c) 7000 8000 kg mleka. d) 9000 10000 kg mleka 18. W przypadku zastosowania leków weterynaryjnych w leczeniu zwierzt w gospodarstwie ekologicznym nale|y a) dokBadnie rejestrowa rodzaj leku, diagnoz, czas podawania i substancj aktywn. b) kupowa leki tylko w wyznaczonych aptekach. c) dokBadnie rejestrowa wszystkie okresy karencji. d) podawa leki wyBcznie do|ylnie. 19. Polskie rasy bydBa polecane dla gospodarstwa ekologicznego to a) polska czerwona i Jersey. b) montbeliarde i polska czerwona. c) polska czerwona i holsztyDsko-fryzyjska odmiana czerwono-biaBa. d) simentalska i Jersey. 20. Polskie rasy kóz polecane dla gospodarstwa ekologicznego to a) koza barwna uszlachetniona i Burska. b) koza biaBa uszlachetniona i SaaneDska. c) koza biaBa uszlachetniona i koza barwna uszlachetniona. d) koza Burska i Alpejska.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 29 KARTA ODPOWIEDZI Imi i nazwisko.......................................................................................... Organizowanie produkcji zwierzcej metodami ekologicznymi Zakre[l poprawn odpowiedz. Nr Odpowiedz Punkty zadania 1 a b c d 2 a b c d 3 a b c d 4 a b c d 5 a b c d 6 a b c d 7 a b c d 8 a b c d 9 a b c d 10 a b c d 11 a b c d 12 a b c d 13 a b c d 14 a b c d 15 a b c d 16 a b c d 17 a b c d 18 a b c d 19 a b c d 20 a b c d Razem:  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 30 TEST 2 Test dwustopniowy do jednostki moduBowej  Organizowanie produkcji zwierzcej metodami ekologicznymi Test skBada si z 20 zadaD wielokrotnego wyboru, z których: - zadania 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 20. s z poziomu podstawowego, - zadania 9, 11,16, 17, 18, 19 s z poziomu ponadpodstawowego. Punktacja zadaD: 0 lub 1 punkt Za ka|d prawidBow odpowiedz uczeD otrzymuje 1 punkt. Za zB odpowiedz lub jej brak uczeD otrzymuje 0 punktów. Proponuje si nastpujce normy wymagaD  uczeD otrzyma nastpujce oceny szkolne: - dopuszczajcy  za rozwizanie co najmniej 7 zadaD z poziomu podstawowego, - dostateczny  za rozwizanie co najmniej 10 zadaD z poziomu podstawowego, - dobry  za rozwizanie 15 zadaD, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, - bardzo dobry  za rozwizanie 18 zadaD, w tym co najmniej 4 z poziomu ponadpodstawowego. Klucz odpowiedzi: 1. a, 2. d, 3. d, 4. b, 5. d, 6. c, 7. b, 8. d, 9. c, 10. c, 11. b, 12. b, 13. b. 14. c, 15. c, 16. c, 17. d, 18. d, 19. a, 20. c. Plan testu Nr Cel operacyjny Kategoria Poziom Poprawna zad. (mierzone osignicia ucznia) celu wymagaD odpowiedz Scharakteryzowa ró|nice pomidzy chowem 1 i hodowl zwierzt w gospodarstwie C P a konwencjonalnym i ekologicznym Wyja[ni przepisy prawa dotyczce rolnictwa 2 B P d ekologicznego Okre[li zasady podejmowania produkcji 3 B P d ekologicznej w gospodarstwie rolnym Okre[li wymagania dotyczce przestawiania 4 gospodarstwa rolnego na ekologiczne metody B P b produkcji Okre[li wymagania dotyczce przestawiania 5 gospodarstwa rolnego na ekologiczne metody B P d produkcji Okre[li kryteria prowadzenia ekologicznej 6 B P c produkcji zwierzcej  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 31 Okre[li zasady produkcji zwierzcej 7 w zale|no[ci od warunków przyrodniczych B P b i ekonomicznych gospodarstwa ekologicznego Okre[li parametry utrzymywania drobiu w gospodarstwach ekologicznych prace 8 B P d zwizane z technologi ekologicznej produkcji zwierzcej Zaplanowa metody ekologicznego 9 C PP c przetwarzania surowców zwierzcych Okre[li zasady ekologicznej produkcji 10 B P c zwierzcej Zaplanowa w gospodarstwie równowag 11 D PP b paszowo-nawozow Wyja[ni przepisy prawa dotyczce rolnictwa 12 ekologicznego B P b Okre[li wpByw produkcji zwierzcej na 13 B P b [rodowisko naturalne Okre[li kryteria chowu trzody w gospodarstwie 14 B P c ekologicznym 15 Okre[li parametry nie[no[ci kur B P c 16 Zaplanowa sposoby |ywienia zwierzt D PP c Zaplanowa prace zwizane z technologi 17 D PP d ekologicznej produkcji ro[linnej. Dobra gatunki i rasy zwierzt do chowu 18 D PP d i hodowli w gospodarstwie ekologicznym Dobra gatunki i rasy zwierzt do chowu 19 D PP a i hodowli w gospodarstwie ekologicznym Okre[li kryteria zakupu zwierzt do produkcji 20 B P c ekologicznej  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 32 Przebieg testowania Instrukcja dla nauczyciela 1. Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z wyprzedzeniem co najmniej jednotygodniowym. 2. Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 3. Zapoznaj uczniów z rodzajem zadaD podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 4. Przygotuj odpowiedni liczb testów. 5. Zapewnij samodzielno[ podczas rozwizywania zadaD. 6. Przed rozpoczciem testu przeczytaj uczniom instrukcj dla ucznia. 7. Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wtpliwo[ci wyja[nij. 8. Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 9. Kilka minut przed zakoDczeniem testu przypomnij uczniom o zbli|ajcym si czasie zakoDczenia udzielania odpowiedzi. Instrukcja dla ucznia 1. Przeczytaj uwa|nie instrukcj. 2. Podpisz imieniem i nazwiskiem kart odpowiedzi. 3. Zapoznaj si z zestawem zadaD testowych. 4. Test zawiera 20 zadaD. Do ka|dego zadania doBczone s 4 mo|liwe odpowiedzi. Tylko jedna jest prawidBowa. 5. Udzielaj odpowiedzi na zaBczonej karcie odpowiedzi, stawiajc w odpowiedniej rubryce znak X. W przypadku pomyBki nale|y bBdn odpowiedz zaznaczy kóBkiem, a nastpnie ponownie zakre[li odpowiedz prawidBow. 6. Zadania wymagaj prostych obliczeD, które powiniene[ wykona przed wskazaniem poprawnego wyniku. Tylko wskazanie odpowiedzi nawet poprawnej bez uzasadnienia, nie bdzie uznane. 7. Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy bdziesz miaB satysfakcj z wykonanego zadania. 8. Je[li udzielenie odpowiedzi bdzie Ci sprawiaBo trudno[, wtedy odBó| jego rozwizanie na pózniej i wró do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 9. Na rozwizanie testu masz 345 min. Powodzenia! MateriaBy dla ucznia:  instrukcja,  zestaw zadaD testowych,  karta odpowiedzi. ZESTAW ZADAC TESTOWYCH 1. Dobór materiaBu hodowlanego dla gospodarstwa ekologicznego w odró|nieniu od gospodarstwa konwencjonalnego podporzdkowany jest a) dostosowaniu do warunków [rodowiska lokalnego. b) maksymalizacji produkcji. c) upowszechniania chowu ras importowanych. d) wytwarzaniu nowych ras lokalnych.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 33 2. Produkty zwierzce z gospodarstwa ekologicznego w odró|nieniu od produktów gospodarstwa konwencjonalnego a) mog by oznakowane. b) znakowane s tylko w szczególnych sytuacjach. c) znakowane s tylko produkty na eksport. d) znakowane musz by wszystkie. 3. Producent, który zamierza podj dziaBalno[ w zakresie rolnictwa ekologicznego powinien zgBosi zamiar prowadzenia takiej dziaBalno[ci a) wybranej jednostce certyfikujcej. b) wojewódzkiemu inspektoratowi jako[ci handlowej artykuBów rolno spo|ywczych. c) wybranej organizacji producenckiej. d) wybranej jednostce certyfikujcej i wojewódzkiemu inspektoratowi jako[ci handlowej artykuBów rolno-spo|ywczych. 4. Kupujc zwierzta do gospodarstwa ekologicznego stosuje si indywidualne okresy przestawiania, wynoszce dla zwierzt produkujcych mleko a) 12 miesicy. b) 6 miesicy. c) 10 tygodni. d) 6 tygodni. 5. Kupujc zwierzta do gospodarstwa ekologicznego stosuje si indywidualne okresy przestawiania, wynoszce dla drobiu produkujcego jaja a) 20 tygodni. b) 14 tygodni. c) 10 tygodni. d) 6 tygodni. 6. BydBo w gospodarstwie ekologicznym powinno si utrzymywa w budynkach a) uwiziowych na gBbokiej [cióBce. b) uwiziowych bez[cioBowych. c) wolnostanowiskowych [cioBowych. d) wolnostanowiskowych bez[cioBowych. 7. Zasad w ekologicznym chowie loch jest |ywienie a) dawkowane. b) do woli. c) ograniczone. d) tylko paszami objto[ciowymi. 8. Kury na wolnym wybiegu |eruj najchtniej w promieniu a) 50 m. b) 5 m. c) 30 m. d) 20 m.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 34 9. Aby produkt przetworzony mógB by uznany za ekologiczny musi w swoim skBadzie zawiera przynajmniej a) 50% skBadników wyprodukowanych ekologicznie. b) 90% skBadników wyprodukowanych ekologicznie. c) 95% skBadników wyprodukowanych ekologicznie. d) 85% skBadników wyprodukowanych ekologicznie. 10. W gospodarstwie ekologicznym a) mo|na stosowa pasze wyprodukowane z organizmów modyfikowanych genetycznie. b) w ograniczonej ilo[ci mo|na stosowa pasze wyprodukowane z organizmów modyfikowanych genetycznie. c) nie mo|na stosowa pasz wyprodukowanych z organizmów modyfikowanych genetycznie. d) nie ma to znaczenia. 11. Równowag paszowo-nawozow w gospodarstwie ekologicznym trudno zachowa sprzedajc a) du|e ilo[ci produktów zwierzcych. b) du|e ilo[ci produktów ro[linnych. c) du|e ilo[ci pasz. d) du|e ilo[ci zwierzt. 12. Potwierdzenia wiarygodno[ci produkcji z wykorzystaniem ekologicznych metod gospodarowania udziela a) Ministerstwo Rolnictwa. b) jednostka certyfikacyjna. c) organizacja producencka. d) stacja Chemiczno-Rolnicza. 13. Produkcja zwierzca prowadzona w gospodarstwie ekologicznym zagra|a bezpieczeDstwu [rodowiska naturalnego kiedy a) niewBa[ciwie gospodaruje si paszami dla zwierzt. b) jest zbyt wysoka obsada zwierzt w stosunku do powierzchni u|ytków rolnych. c) niewBa[ciwie wykonuje si kompost. d) zbyt dBugo przechowuje si obornik. 14. W okresie wysokich temperatur dla pastwiskowanych [wiD w gospodarstwie ekologicznym trzeba przygotowa a) baseny z zimn wod. b) baseny z podgrzan wod. c) baseny do kpieli bBotnych. d) kpieliska piaskowe. 15. Nie[no[ rodzimych ras kur ksztaBtuje si na poziomie a) 220 jaj rocznie. b) 150 jaj rocznie. c) 180 jaj rocznie. d) 200 jaj rocznie.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 35 16. Rozwój |wacza u cielt mo|na przy[pieszy poprzez a) podawanie cieltom serwatki. b) podawanie cieltom zwikszonych ilo[ci mleka. c) podawanie cieltom pasz objto[ciowych. d) podawanie cieltom preparatów bakteryjnych. 17. Obsiew ro[linami fitosanitarnymi dotyczy pielgnacji a) gruntów rolnych stanowicych powierzchnie paszow. b) pastwisk wykorzystywanych przez zwierzta. c) Bk, z których pochodzi siano. d) wybiegów, z których korzystaj zwierzta. 18. Polskie rasy kur przydatne w chowie ekologicznym to a) zielononó|ka kuropatwiana i karmazyn. b) zóBtonó|ka kuropatwiana i Sussex. c) polbar i karmazyn. d) zielononó|ka kuropatwiana i Polbar. 19. Polskie rasy owiec polecane dla gospodarstwa ekologicznego to a) polska owca górska i wrzosówka, b) polska owca górska i owca wschodniofryzyjska. c) wrzosówka i czarnogBówka. d) wrzosówka i owca wschodniofryzyjska. 20. Przy zakupie zwierzt rolnik musi uzyska pozwolenie na wprowadzenie ich do gospodarstwa ekologicznego od a) Ministerstwa Rolnictwa. b) organizacji zrzeszajcej rolników ekologicznych. c) jednostki certyfikacyjnej. d) inspekcji Jako[ci Handlowej ArtykuBów Rolno-Spo|ywczych.  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 36 KARTA ODPOWIEDZI Imi i nazwisko.......................................................................................... Organizowanie produkcji zwierzcej metodami ekologicznymi Zakre[l poprawn odpowiedz Nr Odpowiedz Punkty zadania 1 a b c d 2 a b c d 3 a b c d 4 a b c d 5 a b c d 6 a b c d 7 a b c d 8 a b c d 9 a b c d 10 a b c d 11 a b c d 12 a b c d 13 a b c d 14 a b c d 15 a b c d 16 a b c d 17 a b c d 18 a b c d 19 a b c d 20 a b c d Razem:  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 37 7. LITERATURA 1. Herbut E. i wsp.: Chów kurczt rzeznych metodami ekologicznymi. KCRE, Radom 2004 2. Koreleski J.:Produkcja jaj metodami ekologicznymi. KCRE, Radom 2004 3. Paraponiak P. Chów owiec w gospodarstwie ekologicznym. CDR, Radom 2006 4. Popowicz T. i wsp.: Rolnictwo ekologiczne  poradnik merytoryczno-metodyczny, Brwinów 1998 5. Siebeneicher G.E.: Podrcznik rolnictwa ekologicznego. PWN, Warszawa 1997 6. Sikora J.: Chów kóz w gospodarstwie ekologicznym. KCRE, Radom 2004 7. SozaDska B. Przestawianie gospodarstw konwencjonalnych na ekologiczne metody gospodarowania. KCRE, Radom 2004 8. Strzetelski J.A. i wsp.: Chów bydBa mlecznego metodami ekologicznymi. KCRE, Radom 2004 9. Strzetelski J.A. i wsp.: Chów bydBa misnego metodami ekologicznymi. KCRE, Radom 2004 10. Walczak J. i wsp.: Chów trzody chlewnej metodami ekologicznymi. KCRE, Radom 2004 11. Rozporzdzenie Rady 2092/91/EWG z dnia 24 czerwca 1991 roku w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i [rodków spo|ywczych (Dz.U. L 198, 22.7.1991, s. 1) Literatura metodyczna 1. Dretkiewicz-Wich J.: ABC nauczyciela przedmiotów zawodowych. Operacyjne cele ksztaBcenia. Zeszyt 32. CODN, Warszawa 1994 2. Niemierko B.: Midzy ocen szkoln a dydaktyk. WSiP, Warszawa 1997 3. Niemiecko B.: Pomiar wyników ksztaBcenia zawodowego. BKKK, FW, Warszawa 1997 4. Ornatowski T., Figurski J.: Praktyczna nauka zawodu. ITeE, Radom, 2000  Projekt wspóBfinansowany ze [rodków Europejskiego Funduszu SpoBecznego 38

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
technik rolnik21[05] z3 02 n
technik rolnik21[05] z4 03 u
technik rolnik21[05] z2 03 n
technik rolnik21[05] z1 03 n
technik rolnik21[05] o1 03 n
technik rolnik21[05] z4 03 n
technik rolnik21[05] o1 03 u
technik rolnik21[05] o2 03 n
technik rolnik21[05] z2 03 u
technik rolnik21[05] z1 03 u
technik rolnik21[05] z3 01 n
technik rolnik21[05] o1 02 n
technik rolnik21[05] o2 04 n
technik rolnik21[05] z2 01 n
technik elektryk11[08] z3 03 u
technik rolnik21[05] z4 01 u
technik mechatronik11[50] z3 03 n
technik rolnik21[05] z4 02 u

więcej podobnych podstron