25391

25391



Historia badań nad fermentacją

•W praktyce proces znany ludzkości od początków cywilizacji

• W 1833 r. Payen i Persoz izolują diastazę - „ferment" wcześniej zidentyfiko-wany przez Kirchoffa i Dubrunfauta jako czynnik odpowiedzialny za przekształ-canie skrobi w cukier przez drożdże

•W 1837 r. Cagniard-Latour, Schwann i Kutzing proponują (w 1857 potwierdza to Pasteur) żywe drożdże jako organizmy wywołujące fermentację

•W 1878 Kuhne wprowadza termin „enzym” (po starogrecku - w drożdżach) jako czynnik odpowiedzialny za fermentację

•W 1897 Buchner otrzymuje bezkomórkowy ekstrakt drożdży zdolny do przeprowadzania fermentacji alkoholowej



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC03990 1USTOKI A BADAŃ Historia badan nad stratygrafią czwartorzędu niżowego i ohkzarów wyżynnych
DSC03992 HISTORIA BADAŃ Historia badań nad stratygrafią czwartorzędu niżowego i obszarów wyżynnych1
SAM12 ■ SPIS RZECZY Od autorki............. I. Zagadnienia ogólne Iz historii badań nad ewolucją
Zdjęcie0610 (3) Historia badań nad SU Km&r pMf«ii)ropa)Gd
Historia badań nad autoprezentacją 1 •    GofTman (socjolog) analiza publicznego
2 7.1. Historia badań nad dysleksją. Prawdopodobnie odkąd istnieje pismo, to znaczy od kiedy ludzie
Zdjęcie0611 (3) Historia badań nad SU c > Kiedy pierwszy opn* Goll( 1822)a OSM i ICO - no co zwro
P1070278 SPIS RZECZY Od autorki 5 I. Zagadnienia ogólne Z historii badań nad ewolucją znaczeniową
Plan wykładu Historia badań nad pamięcią utajoną Metody badania pamięci utajonej Dysocjacje
IMG96 Historia zarządzania projektami Działalność nosząca cechy projektów prowadzona była od począt
DSC05266 Napoje fermentowane •    wy tw a rżane od początków cywilizacji ludzkiej •
Prosopografia Kształtuje się nowy kierunek badań nad człowiekiem na gmncie historii starożytnej i
SE20101110004 Wstęp Systemy eksperckie (ang. expert systems) są praktycznym wynikiem badań nad sztu
Waldemar Dcluga (Warszawa. Polska) Historia badań we Lwowie nad sztuką cerkiewną na przełomie XIX i
72 73 (19) Cechą charakterystyczną badań historycznych jest pośredniość poznania. Fakty, zjawiska i

więcej podobnych podstron