37297

37297



Celem ćwiczenia było oznaczenie zawartości białka w mleku metodą spektrofotometryczną. Schemat ćwiczenia

1. Schemat analizy próbki mleka,

+ 2 ml mleka

+ 8 ml podstawowego roztworu czerni amidowej 1 OB

i

Wytrząsanie

1

Odwirowanie

i

Przesączenie roztworu

i

Pomiar absorbancji przy długości fali >.=590 nm

Do analizy sporządzono dwie próbki:

Y - mleko zwykłe

X - mleko w proszku, rozpuszczone w 4 ml wody 0,5023 g mleka w proszku

0,5023 g-4 ml X - 1000 ml

125,575 g/1 = 0,1256 kg/1 —> stężenie mleka rozpuszczonego w 11 wody

2. Schemat ąnalią roztworów wzorcowych

Odważenie kazeiny na wadze analitycznej

1



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Ćwiczenie 1. Oznaczanie zawartości białka w mleku metodą formolową. Metoda formolową polega na
Ćwiczenie 2._Fotometryczne oznaczanie zawartości białka )Cel ćwiczenia Celem ćwiczenia jest poznanie
l.Cel ćwiczenia Celem tego ćwiczenia było wyznaczenie ogniskowych trzech soczewek metodą Bessela.
Wyznaczanie pojemności kondensatora metodą pomiaru czasu rozładowania 1. Celem ćwiczenia było
Skan5 bmp V)J ©OZNACZANIE ZAWARTOŚCI POPIOŁU W CUKRZE Celem ćwiczenia jest oznaczenie zanieczyszcze
1. Cel ćwiczenia Celem ćwiczenia było zapoznanie się z pojęciem plazmy oraz wybranymi metodami jej
Celem ćwiczenia było zbadanie gęstości próbki szklanej oznaczonej symbolem (nr.414) SiBiSb, o masie
Oznaczanie zawartości białka metodą Bradforda W metodzie Bradforda wykorzystywana jest zdolność
Oznaczanie zawartości białka metodą Bradforda W metodzie Bradforda wykorzystywana jest zdolność
I. CEL ĆWICZENIA: Celem ćwiczenia było zapoznanie się z podstawowymi metodami pomiaru częstotliwości
Cel ćwiczenia Celem ćwiczenia jest oznaczanie metodą chromatografii gazowej związków z grupy BTEX (b
68646 SCAN0460 Kolorymetryczne metody oznaczania zawartości białka. Metoda Lowry’ego. W metodzie tej
CCF20090529000 Ćwiczenie nr 17Oznaczanie zawartości azotu ogólnego metodą Kjeldahla i Kofranyi Ozna
Chemia Šw 4 ĆWICZENIE 4Temat: Oznaczanie zawartości kwasu salicylowego w produktachkosmetycznych met
2011 01 21 50 3986 Temat IV:    Oznaczanie zawartości olelku w surowcu metoda FP VII
Oznaczanie zawartości białka w produktach żywnościowych Białko - jest podstawowym materiałem budulco
Kriogeniczne izolacje termiczne- szacowanie dopływu ciepła 1.    Celem ćwiczenia było

więcej podobnych podstron