55669

55669



wybór dostawcy - przekazanie zamówienia i przyjęcie towaru

Surowce żywnościowe pochodzą :

głównie z produkcji rolniczej runa leśnego

-    rybołówstwo myśliwstwo

Wybór surowców, półproduktów czy gotow ych produktów zależy jest od takicii czynników jak: rodzaje i wielkości placówki gastronomicznej jej lokalizacja

wyposażenie techniczne i technologiczne

-    kwalifikacje pracowiuków

ilość i jakość serwowanych potraw ostatecznie decyduje znaczenie na osiągany cel

2.    PRZYJF.CIF. TO WARI;:

Kontrola samochodów: zgodność, porządek, czystość, zabezpieczenie produktów.

Kontrola opakowali: skład, czystość Porządek i czystość strefy przyjmowania

Przestrzeganie łańcucha chłodniczego: kontrola temp. natychmiastowe przenoszenie do chłodni Organizacja odbioru: waga blisko wejścia, regularnie sprawdzana, swobodny dostęp, termometr z sada, dokumenty odbioru (segregowane na miejscu)

Łańcuch diłodniczy

Rzeźnia - transport - zakład produkcji gastronomicznej - lodówka - przygotowanie konsumpcja

Zmiany zachodzące w środowisku żywnościow ym podczas przechowyw ania

Zachodzące procesy maja charakter: biochemiczny mikrobiologiczny chemiczny fizyczny

Do procesów zachodzących w składowanej żywności należą:

-    oddychanie dojrzewanie autoliza

-    wysychanie kiełkowanie

3.    PROCES IEOŁNQLQGl CŁN Y

Najważniejsza częścią procesu produkcyjnego jest właściwy proces technologiczny składający się z 2 zasadniczych etapów: obróbki wstępnej i obróbki cieplnej surowców Proces technologiczny:

1)    Obróbka wstępna:

a)    brudna:

-    sortowanie

-    mycie

-    oczyszczanie

•    pluskanie

b)    czysta:

-    rozdrabnianie: (tacie, krojenie, szatkowanie, siekanie, wydrążanie, mielenie)

•    przecieranie

-    mieszanie

-    odważanie, odmierzanie, liczenie

-    formowanie i porcjowanie

-    wykończenie powierzchni

2)    Obróbka termiczna (metody):

-    pakowanie



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Bilans żywności Przyjęta dla surowców Surowce białka
img068 2 Bilans żywności Przyjęta dla surowców r Światowa produkcja ogółem 2006 r 1997
img070 2 Bilans żywności Surowce Przyjęta dla surowców Światowa produkcja ogółem min t 2006
DSC03 (8) - składania, transmisji, przekazywania zamówień - zależy od przyjętego sposobu komunikowa
Przyjęcie towaru
Z zakupem towarów wiążą się 2 podstawowe dokumenty faktura od dostawcy (FA) dowód przyjęcia tow
SAM12 5. Pożądane cechy Na wybór dostawcy ma wpływ wrażenie, jakie na kupującym wywarł dostawca lub
SAM16 7. Znaczenie czynników wpływających na wybór dostawcy Będą one zależały od materiału, który j
C. TRYBY UDZIELANIA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH I WYBÓR NAJKORZYSTNIEJSZEJ OFERTY§20 1. Zamówień publicznyc
DARMOWA DOSTAWA! Za zamówienie powyżej 299,99zł.
2015 z. 2(11) Redakcja: BRODNY J., DZIEMBA Ł. 20.3.4    Wybór dostawcy Wybór dostawcy
DSC00179 (15) Bilanse żywnościowe zestawiane są dla poszczególnych surowców żywnościowych. Obejmują:

więcej podobnych podstron