74534

74534



Dcfuiiga mrożonek flttooagdi i yariyyuydi

Mrożonki owocowe i warzywne - owoce i warzywa jednego lub kilku gatunków, całe. krojone.

przetarte lub homogenizowane utrwalone przez zamrożenie do temperatury, co najmniej -18°C

Froct? zamrażana;

•    Najlepsza metoda utrwalania owoców i warzyw ze względu na zachowane właściwości dla surowca cech smakowo-zapachowych i wartości odżywczej

•    Woda umożliwia przebieg reakcji enzymatycznych i rozwój mikroorganizmów, zmiana wody w lód obniża aktywność wody (a„) i ogranicza możliwość przebiegu procesów biochemicznych i rozwój drobnoustrojów

Czynniki wpływ akie* ita jakość mrożonek:

>    Surowiec wysokiej, jakości w stadium tzw. dojrzałości konsumpcyjnej

>    Odpowiedni dobór odmian

>    Obróbka wstępna (mycie, usuwanie szypułek. obieranie, usuwanie gniazd nasiennych)

>    Blanszowanie (powoduje inaktywację enzymów, np. per'oksydazy i zniszczenie części drobnoustrojów, co zapobiega m in. pogorszeniu smaku, barwy i zmianą składu chemicznego w czasie przechowywania mrożonek)

>    Szybkość zamrażania (powolne zamrażanie powoduje powstawanie dużych kryształków lodu. istoDie jest szybkie przeprowadzenie procesu przez intensywny obieg powietrza



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Definicja mrożonek owocowych i warzywnych Mrożonki owocowe i warzywne - owoce i warzywa jednego lub
Towaroznawstwo artykułów owocowych i warzywnych mrożonki dżemy przeciery.Rinkęjt żyyyjgiiowg owoców
www.ekokalendarz.plNasiona i owoce Materiały: jak największa ilość rodzimych owoców i warzyw
Owoce i wazywa pytania 1 PYTANIA Z OWOCÓW I WARZYW. A 3im JJJ A- 3 .jpo 4 pomidor jako surowiec. ^
Kurczak z warzywami Kurczak z warzywami Przygotowanie: 30 min; proporcje dla 4 osób. mrożona mieszan
Mikrobilogia zywności8 MIKROBIOLOGIA OWOCÓW I WARZYW Owoce i warzywa mogą być zakażone mikroflorą p
.Defimcją kwaszonęk owocowych i warzywnych Warzywa i owoce kwaszone, tzw. kwaszonki - całe hib pokro
WYKORZYSTANIE OWOCOWI WARZYW W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI FUNKCJONALNEJ 95 Warzywa i owoce jako surowiec do
DgBmcia kwas żonek owocowych i warzywnych Warzywa i owoce kwaszone, tzw. kwaszanld - całe lub pokraj
Ćwiczenie 2„Ocena towaroznawcza owoców i warzyw” 1. WIADOMOŚCI OGÓLNE Owoce Owoce należą do
DSCN3999 Branże wykorzystujące suszenie □    Przemyśl owocowo-warzywny (owoce,
Ciasta i Torty? Orzeźwiające letnie torty Mrożone owocowe przysmaki, które można przygotować wcześni
Zdjęcia5 Zgnilizny - stykanie sie owoców, warzyw (bakterie, grzyby) Brunatna zgnilizna owoców
Energia na wiosnę 0Dietę opracowała Vitalia.plJedz więcej owoców, warzyw i orzechów. Witaminy i mikr

więcej podobnych podstron