74667

74667



Pakowany produkt może wchodzie w reakcje z materiałem opakowaniowym, tworząc nowe związki chemiczne, które mogą być niekorzystne z punktu widzenia zmian jakościowych produktiL

Często bywa tak że opakowame jest istotnym elementem produktu, iż samo wymaga ocłirony. Powstaje więc łańcuch ochronny dostosowany nie tylko do przechowywania produktu, ale też do ochrony opakowania, do metod transportu i składowania.

Opakowanie nie może działać autonomicznie i musi być dostosowane do konkretnego produktu. Należy też dostosować parametry opakowama do wymagali całego systemu - realizacji nie tylko funkcji ochronnych, ale i zadali logistycznych, marketingowych, informacyjno - promocyjnych działających na rzecz produktu w założonych wanmkacłi.

Każdy system składa się z jednego lub kilku obiektów. Kształtowanie ich jakości odbywa się już w fazie intelektualnej powstawania poszczególnych części składowych systemu, ich produkcji, a nawet w czasie trwania procesu eksploatacji. Wszystkie elementy oddziałują wzajemnie na siebie.

Ze względu na rolę jaką odgrywa opakowanie, jego jakość powinna być maksymalna. Osiągnięta jakość opakowania jest wynikiem kompromisu między wymogami jakościowymi stawianymi opakowaniu i warunkami ekonomicznymi.

Opakowanie jest swojego rodzaju wizytówką zapakowanego w nie produktu. Po obejrzeniu opakowania konsument odnosi pierwsze wrażenia co do zawartości. Zarówno szata graficzna, konstrukcja powinny budzić zaufanie i być atrakcyjne.

Opakowanie konsumenckie nie może zawierać substancji szkodliwych dla człowieka, które na przykład migrując do produktu spożywczego, a następnie przenikając do organizmu, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia.

Właściwe bezpieczeństwo zdrowotne zapewnić musi producent, natomiast rolą paiistwa jest zapewiuenie skutecznej kontroli. W Polsce obowiązek oceny sanitarno - higienicznej jest nałożony na- PZH (Państwowy Zakład Higieny) i podległą mu Inspekcję Sanitarno- Epidemiologiczną.

Opakowanie umożliwia nie tylko identyfikację, a informuje o rodzaju produktu, jego właściwościach i umożliwia sprzedaż samoobsługową.

W nowoczesnej gospodarce opakowame nie stanowi samodzielnego elementu promocyjnego wyrobu, jest częścią strategii marketingowej firmy. Firma za pomocą opakowania stara się przekazać pewne informacje o produkcie.

Informacje są przedstawiane za pomocą „języka”, który mimo braku zwerbalizowanej formy jest rozumiany przez nabywcę.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
5a. Wyjaśnienie zakresu produktu - materiały opakowaniowe Właściwe ustawodawstwo: Rozporządzenie UE
P9293281 Pcikowanio i pi/ochuwywa r nu żywności w opakował Zastosowanie tworzyw sztucznych do pakowa
opakowania i mają istotny wpływ na jakość towarów. Zarówno przebieg procesu produkcji może wywierać
5a. Wyjaśnienie zakresu produktu - materiały opakowaniowe Właściwe ustawodawstwo: Rozporządzenie UE
380 Leksykon / inde«s nie wchodząc w reakcję z zasadą tworzą mydło, które chemicznie jest solą. Są o
PAKOWANIE MIĘSA PAKOWANIE W PRÓŻNI Polega na usimięciu powietrza z opakowania wykonanego z materiału
5a. Wyjaśnienie zakresu produktu - materiały opakowaniowe Właściwe ustawodawstwo: Rozporządzenie UE
PC020578 Stan przejściowy może ulec rozpadowi z utworzeniem W1zaró£no produktów jak i substratów rea
SA400007 jakość pakowanego produktu, poprawność stosowanych technolog dobór materiałów
5a. Wyjaśnienie zakresu produktu - materiały opakowaniowe Właściwe ustawodawstwo: Rozporządzenie UE
5a. Wyjaśnienie zakresu produktu - materiały opakowaniowe Właściwe ustawodawstwo: Rozporządzenie UE
5a. Wyjaśnienie zakresu produktu - materiały opakowaniowe Właściwe ustawodawstwo: Rozporządzenie UE

więcej podobnych podstron