84685

84685



Rodzaj Gluconoacetobacter

   Komórki o kształcie cylindrycznym

•    Występują pojedynczo, tworzą dwoinki lub krótkie łańcuszki

•    Zdolność ruchu zależna od wielu hodowli

•    Temperatura optymalna 30°C

•    W pożywce - sacharydy, glicerol, octany, etanol, aminokwasy

•    Zróżnicowane fenotypowo Metabolizm

•    Biosynteza kwasu octowego - etanol, proste alkohole (n-propanol, n-butanol) sacharydy i ich pochodne

•    Wszystkie bakterie octowe metabolizują heksozy przez cykl pentozowy lub glukoneogenezie

•    Brak fosfofruktokinazy - brak glikolizy

•    Acetobacter i Gluconoacetobacter - enzymy cyklu Krebsa Enzymy biorące udział w przemianie etanolu do kwasu octowego:

-    dehydrogenaza alkoholowa

-    dehydrogenaza aldehydowa sprzężona z NADP+

-    oksydaza cytochromowa

-    dehydrogenaza aldehydowa Produkcja:

-    metoda powierzchniowa, ociekowa, wgłębna

-    szkodniki występujące w procesie octowania:

•    Gluconoacetobacter xylinus - rozkład kwasu octowego, śluz

•    Nicienie - węgorki octowe (Anguillula aceb)

•    Drosophila acebi

•    Candida mycoderma

Bakterie octowe jako zanieczyszczenia w przemyśle owocowo - warzywnym

-    mikroflora psujących się owoców, warzyw, wina, piwa

-    produkty fermentowane w niskim stężeniu alkoholu - przechowywanie bez dostępu powietrza

-    wstępne zanieczyszczenie - pasteryzacja Inne procesy biotransformacii

-    produkcja glukonianu

•    Tlenowa dysmutacja glukozy - utlenianie glukozy zachodzi bez udziału fosforylacji, ale zależy od NADP

•    Oksydaza glukozowa - Gluconobacter oxydans ssp. uboxydans

-    produkcja kwasu askorbinowego

•    Proces wieloetapowy: transformacja chemiczna + biotransformacja

-    produkcja wysokokrystalicznej celulozy

•    Acetobacter xylinum lub Acetobacter aceti

   Enzymy znajdują się w li polisacharydowej części ściany komórkowej

•    Mikrobiologiczna celuloza -cellulan Bakterie fermentacji mlekowej

•    Niejednorodna diagnostycznie grupa

•    Cecha wspólna - beztlenowa fermentacja mlekowa

•    Gram + ziarniaki: Streptococcus, Lactococcus, Leucorostoc, Oenococcus, Pediococcus

   Gram + pałeczki nieprzetrwalnikujące - Lactobacillus, Bifidobacterium

•    Zależnie od gatunku 0.6-3% kwasu mlekowego

•    Inne różnice - tolerancja na niskie pH środowiska, optymalne temperatury wzrostu, sposób metabolizowania cukrów, środowisko bytowania.

Lotne metabolity fermentacji mlekowej: di acetyl, etanol, aldehyd octowy przemysłowe wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
SCAN0000 (4) 8..Chaetomium sp. Spory suche, 1-komórkowe, kształt cytryny; ok. 20 gat., przenoszone p
P1030056 (4) RODZAJE ŚMIERCI KOMÓRKI Podział morfologiczny (rozróżniany cytologicznie) apoptoza
1379477d2891579089646?302707 n HlSTOLOGlA *    wielkość komórki kolor komórki ■
QL1 Kształt
71aeb84a6cc184dd Zadanie 1 W doskonale izolowanym cieplnie zbiorniku w kształcie cylindra, pod tłoki
0 (25) 197 2) W sprawozdaniu ujęć parametry wtrysku rodzaj przetwarzania tworzywa, kształt i wielkoś
Zrzut ekranu 14 06 01 o 39 12 Pomiędzy komórkami nabłonka cylindrycznego kosmków jelitowych można o
Zrzut ekranu 14 06 01 o 59 43 W jądrze występują komórki o kształcie kulistym, owalnym, wieloboczny
,słowia005 Róg; o kształcie cylindrycznym, ornamentowana; długość 2,0 cm, szerokość 1,9 cm VII - X w
definicja, rodzaje i okres krytyczny kształtowania się stylów przywiązania. Rodzice dziecka i emocjo
S6001061 Charakterystyka bakterii z grupy Azotobakter Gram-ujcmnc lub Gram-zmienne komórki o kształc
TKANKA MIĘŚNIOWA GŁADKA Elementem strukturalnym tkanki mięśniowej gładkiej sa^ komórki kształtu
P1080345 Wielkość oporu tarcia wewnętrznego zależy od rodzaju gruntu, wymiaru i kształtu ziaren, sto
DSC04227 (5) ROZDZIAŁO! ŚCIANKI DZIAŁOWE Z PŁYTEK Z BETONU KOMÓRKOWEGO I Z KSZTAŁTEK SZKLANYCH Wyszc
Schemat obwodu <z zaznaczonym miejscem uszkodzenia) Rodzaj prądu ‘A Kształt

więcej podobnych podstron