86988

86988



2.1.    Ze świeżego soku pomarańczowego będącego wodnym roztworem zawierającym 12 % wagowych esencji, należy uzyskać koncentrat soku zawierający 42 % Wagowych esencji. Po procesie zatężania uzyskuje się koncentrat soku zawierający 58% wagowych esencji. W związku z tym, po zatężąniu stosowane jest mieszanie tego koncentratu ze świeżym sokiem. Obliczyć ilość skoncentrowanego soku otrzymanego ze 100 kg świeżego soku, ilość świeżego soku dodawanego do koncentratu oraz ilość wody odbieranej w zatężaczu.

2.2.    Zbiornik o średnicy 2m posiada umieszczoną przy dnie poziomą rurkę odpływową o średnicy 5 mm i długości lm. Jaki jest strumień masowy odpływu cieczy ze zbiornika w momencie gdy lustro cieczy znajduje się na poziomie 0,4 m od dna zbiornika. Gęstość cieczy wynosi 1000 kg/m1lepkość 8*10'3 Pas. Przyjąć, iż lokalne opory przepływu na wlocie I wylocie z rurki są pomijalnie małe.

2.3.    Obliczyć szybkość filtracji rozcieńczonej wodnej zawiesiny w filtrze grawitacyjnym o powierzchni

0,5 m2, w momencie gdy wysokość słupa cieczy nad przegrodą filtracyjną jest równa 6m. Przegrodą filtracyjną są dwa złoża o grubości 5 cm każde: żwiru i piasku. Parametry obu złóż, odpowiednio żwiru i piasku są następujące: porowatość 0,55 i 0,6; średnica zastępcza ziaren 5*10'3 m i 3,5*10'3 m; czynnik kształtu 1,2 i 1,1.    -3,

l.l. Masę 250 kg roztworu octanu etylu i acetonu o zawartości acetonu 20% poddan. jednostopniowej ekstrakcji za pomocą wody. W tym celu użyto 70 kg wody. Określić składy i ilości rafinatu i ekstraktu po ekstrakcji oraz minimalną ilość wody potrzebną do przeprowadzenia

Warstwa wodna (ekstrakt)

Warstwa organiczna (rafinat)

Aceton xBF

Woda xct

Aceton xBr

Woda xcf

0

94

0

3

3

89

4.5

4

13

78

16.5

7

17

72.5

22

8

21

67

28

11

26.2

58

32.5

**_

Ao=0,4 kg/kg w ilości So=800 kg/h. Czynnikiem suszącym jest powietrze o temperaturze początkowej /o=40°C i temperaturze termometru wilgotnego. J.=2$°C doprowadzane w ilości P=1000 kg/h. W pierwszym zagrzewaczu powietrze podgrzewane jest do temperatury 75°C, zaś w drugim do temperatury 70°C. Powietrze w obu stopniach nawilża się do wilgotności względnej równej 90%. Obliczyć wilgotność materiału wychodzącego z suszami oraz sumaryczne zapotrzebowanie ciepła w tym procesie suszenia. ’ -13. Proces klimatyzacji składa się z nawilżania adiabatycznego do wilgotności względnej 100%, ogrzewania o At, nawilżania adiabatycznego do wilgotności względnej 100%ipgrzcwania o At. nawilżania adiabatycznego do wilgotność • względnej 90% i końcowego ogrzewania o 0,5'zJ/. Naszkicuj przebieg tego procesu na wykresie zależności )\t) z zaznaczeniem kierunku jego przebiegu. Początkowa wilgotność względna powietrza wynosi 30%. Naszkicuj przebieg procesu osiągającego ten sam cci wykorzystując aparat 2 jedną komorą nawilżania i z jednym zagrzewać ze m.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
2.1.    Ze świeżego soku pomarańczowego będącego wodnym roztworem zawierającym 1
scan0008 3 poszczególnych kolbach pamiętając, że 1 cm3 roztworu zawiera 2,5-10 2 mg tlenku żelaza(II
b) z roztworem zaw ierającym jony srebra, c) z roztworem zawierającym jony baru. d) ze stężonym
19293 ROLADKI ZE ŚWIEŻEGO TUŃCZYKA Z SAŁATKĄ Z ZIEMNIAKÓW Roladki z tuńczyka 2 karczochy 1 łyżk
Przygotowane przez naszą gnipę sprawozdanie zawiera analizę jakości soku pomarańczowego firmy Cappy
analiza straceniowa ANALIZA OBJĘTOŚCIOWA Analiza objętościowa (miareczkowa) polega na tym, że do roz
Zdjęcie0180 *»«. krry>K^.    2—tóSSSJSSSSLT" l soku pomarańczowego wynikają o
Kolokwium nr 4 2 I >“ miareczkowania roztworu zawierającego jcul zu2yto 33.60 un roztworu tiosiar

więcej podobnych podstron