3784496415

3784496415



OZNACZANIE ZAWARTOŚCI CUKRU METODĄ SCBOORJLA

W metodzie Schoorla zawartość cukrów jest określona w oparciu o ich właściwości redukujące. Cu2” zostaje zredukowana do Cu' a nadmiar soli miedziowej oznacza się pośrednio z reakcji wydzielania z jodku potasowego wolnego jonu, który odmiareczkowuje się tiosiarczanem sodowym. W próbie właściwej zawierającej cukier część miedzi zostaje zredukowana. W próbie odniesienia miareczkuje się jod wydzielony przez całkowitą ilość soli miedziowej dodanej jako odczynnik Fehlinga.

Z różnicy ilości zużytego tiosiarczanu sodowego w próbie odniesienia i próbie właściwej oblicza się zawartość cukrów.

2 CuSO* + 4KJ —> Cu3J3 + 2 K2S0< + h h +^a2S203 2NaJ + Na3S406

Odczynniki

r-r Fehlinga 1 (69,3g CuS04 x 5 H30 w lOOOcm3 H30 dest.)

r-r Fehlinga II (346g winianu sodowo-potasowego, 1 OOg NaOH w 1 OOOcm3 H30 dest.)

25% r-r H2S04 (150cm3 stęż. H3S04 rozc. 750cm3 H20 dest)

10% r-r KJ (lOOg KJ rozp. W 900cm3 HjO dest.)

0,ln r-r Na2S203 (1 fiksanala rozp. W 1 dm3H20 deast.)

1% r-r skrobi

Wykonanie oznaczenia

■    Do probówki z 10 cm3 przesączu (powyżej 20b ferm.) lub próby nie sączonej (powyżej 20h) dodajemy 0,75cm3 stężHCI w celu przeprowadzenia cukrów złożonych w proste. Przykrywamy lejkiem i wstawiamy do wrzącej łaźni wodnej na ok. 1-1,5h.

■    lcm3 hydrolizatu odmierzamy do kolby stożkowej i dodajemy po lOcm3 r-ru Fehlinga 1 i Fehlinga D i 29cm3 H20. Ogrzewamy do wrzenia (na siatce azbestowej) i utrzymujemy w tym stanie przez 2 min.

■    Po oziębieniu dodajemy 10 cm3 25% H2S04 i 30cm310% roztw. KJ. Wydzielony jod odmiareczkowujemy 0,ln roztw. Na3S303 w obecności skrobi, którą należy dodać pod koniec miareczkowania .

■    Próbę kontrolną stanowi analogicznie wykonana próba nie zawierająca (oprócz odczynników) próby badanej tylko 1 cm" H30

■    Mając różnicę ilości cm3 Na3S203 jaką zużyto przy próbie kontrolnej i próbie badanej, w wykresu odczytujemy zawartość procentową glukozy



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
III. Oznaczanie zawartości cukrów ogółem w karmelkach metodą Bertranda 1.
Etap pisemny egzaminu Przykładowe zadanie 6. W celu oznaczenia zawartości cukrów w produktach spożyw
Oznaczania zawartości wilgoci Jednym z szybkich i dokładnych sposobów oznaczania zawartości wilgoci
17828 skanuj0090 (15) 88 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności C. Oznaczanie zawartości cukrów b
DSC00625 (3) A Oznaczanie zawartości cukrów bezpośrednio redukujqcych oraz sacharozymelpdg iwffo Sel
Obraz8 INŻBR-OajT iy_ OZNACZANIE BIOMASY MIKROORGANIZMÓW Oznaczanie zawartości biomasy jest jedną z
Scanned picture 28 (7) jpeg Ćwiczenie 4 Metody oznaczania zawartości cukrów bezpośrednioREDUKUJĄCYCH
METODY EMPIRYCZNE OZNACZANIA k, Najtańszą i najszybszą metodą, ale dającą najmniej dokładne wyniki,
Oznaczanie zawartości białka metodą Bradforda W metodzie Bradforda wykorzystywana jest zdolność
Oznaczanie zawartości białka metodą Bradforda W metodzie Bradforda wykorzystywana jest zdolność
68646 SCAN0460 Kolorymetryczne metody oznaczania zawartości białka. Metoda Lowry’ego. W metodzie tej

więcej podobnych podstron