Technik organizacji produkcji filmowej i telewizyjnej - errata - sierpień 201
1.4. określać prace na stanowiskach roboczych występujących na każdym etapie produkcji filmowej i telewizyjnej;
1.5. rozpoznawać filmowy i telewizyjny sprzęt zdjęciowy, sprzęt dźwiękowy i oświetleniowy;
1.6. rozróżniać materiały stosowane w produkcji filmowej i telewizyjnej;
1.7. rozróżniać procesy związane z obróbką taśmy filmowej, opracowaniem dźwięku i przygotowaniem ścieżki dźwiękowej filmu i programu telewizyjnego.
2. Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:
2.1. wskazywać urządzenia i zestawy urządzeń do prac na stanowiskach roboczych występujących na każdym etapie produkcji filmowej i telewizyjnej;
2.2. wskazywać zadania do wykonania na stanowiskach roboczych na każdym etapie produkcji filmowej i telewizyjnej z uwzględnieniem obciążenia stanowisk i zachowania terminów wykonania zadań;
2.3. określać prace jednostek organizacyjnych w przedsiębiorstwach produkcji filmowej i telewizyjnej;
2.4. analizować zabezpieczenie materiałowe do produkcji filmowej i telewizyjnej;
2.5. wskazywać zasady i techniki organizacji toku produkcji filmowej i telewizyjnej;
2.6. szacować koszty materiałów, sprzętu i prac związanych z produkcją filmową
i telewizyjną.
3. Bezpiecznie wykonywać zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny
pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska, a w szczególności:
3.1. stosować przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisy ochrony
przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania prac związanych z produkcją filmową i telewizyjną;
3.2. stosować zasady dotyczące organizacji toku produkcji filmowej i telewizyjnej;
3.3. przewidywać zagrożenia występujące podczas wykonywania prac związanych z produkcją filmową i telewizyjną;
3.4. organizować stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii;
3.5. stosować zasady udzielania pierwszej pomocy poszkodowanym podczas wykonywania prac związanych z produkcją filmową i telewizyjną.
Absolwent powinien umieć:
1. Czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, tabel,
wykresów, a w szczególności:
1.1. rozróżniać podstawowe pojęcia i terminy z zakresu funkcjonowania gospodarki oraz prawa pracy, prawa podatkowego i przepisów regulujących podejmowanie i wykonywanie działalności gospodarczej;