4087490925

4087490925



Nr 2


Różnicowa kalorymetria skaningowa


229


Metoda DSC często jest stosowana w analizie tłuszczów stołowych (masło, margaryna). Dzięki niej można wyznaczać charakterystykę procesów topnienia i krystalizacji tłuszczów będących składnikami tych produktów. Analizy kalorymetryczne polegają na porównaniu termogramów DSC masła lub margaryn o różnej zawartości tłuszczu (23). Prowadzone były również badania nad próbą określania zależności pomiędzy sposobem żywienia krów, a cechami jakościowymi otrzymanego z ich mleka masła czy serów (24, 25).

Podczas analizy termicznej tłuszczów należy pamiętać, że są to często substancje o złożonym składzie chemicznym, co więcej cechują się skomplikowanym charakterem równowag fazowych oraz wysokim stopniem polimorfizmu niektórych składników. Wszystko to powoduje pewne trudności w badaniach oraz analizie i interpretacji wyników (26).

Wśród prac badawczych z zastosowaniem DSC dotyczących węglowodanów występujących w żywności najwięcej jest doniesień dotyczących skrobi. Zarówno skrobi natywnych różnego pochodzenia jak i skrobi modyfikowanych. Użycie techniki kalorymetrycznej umożliwia analizę procesu kleikowania a pośrednio także procesu retrogradacji (27, 28, 29, 30). Znajomość przebiegu tych przemiany ma duże znaczenie dla optymalizacji jakości produktów zawierających skrobię. Oprócz skrobi natywnych i modyfikowanych badaniami techniką DSC mogą zostać objęte produkty w których ten polisacharyd występuje w dużych ilościach (np.: mąka, pieczywo). Idea procesu analizy termicznej jest w tych przypadkach taka sama, jednakże często odmienna jest metodyka badań. Powodem jest współobecność w badanych produktach innych związków, np.: białek, których ewentualne przemiany będą również odnotowywane na krzywych DSC (31, 32).

Metoda DSC jest użyteczna w śledzeniu procesu denaturacji termicznej białek, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. W przypadku tych pierwszych jednym z częściej badanych tą metodą surowców jest mięso, ponieważ ogólnie pojęte właściwości mięsa są w dużym stopniu zależne od białek (26). Wykorzystuje się w tym zastosowaniu DSC różnice w temperaturach w których zachodzą przemiany denaturacyjne poszczególnych białek występujących w badanych próbkach mięsa (33, 34, 35).

Różnicowa kalorymetria skaningowa jako technika termoanalityczna ma bardzo uniwersalny charakter o czym mogą świadczyć wymienione powyżej przykłady jej zastosowania. Jej zalety czynią ją w kontekście badania artykułów żywnościowych oraz preparatów farmaceutycznych jedną z najczęściej stosowanych metod analizy termicznej. Jej użyteczność w ostatnich latach rośnie wraz z udoskonalaniem rozwiązań technicznych, a także dzięki możliwości jej połączenia z innymi komplementarnymi metodami analitycznymi. Warto jednak pamiętać, że interpretacja wyników różnicowej kalorymetrii skaningowej, aczkolwiek ułatwiona dzięki zastosowanemu oprogramowaniu komputerowemu, wymaga jednak zrozumienia bardzo niekiedy złożonej fizykochemicznej istoty zachodzących i analizowanych zjawisk.

M. Kardas, E. Grochowska-Niedworok

DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY AS AN ANALYTICAL METHOD FOR USE IN PHARMACY AND FOOD ANALYSIS



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Nr 2 Różnicowa kalorymetria skaningowa 225 zmiany różnicy strumieni cieplnych do próbki i do próby
Nr 2 Różnicowa kalorymetria skaningowa 227 ficzna, która z punktu widzenia termodynamicznego jest
genogram Genogram Metoda ta bardzo często jest stosowana w psychiatrii. Jest to schemat podobny do d
Magazyn698 94 Kozy Nr. 51 ścisłym przestrzeganiu odpowiedniej diety. Bardzo często jest to wystar
etnologia 2 Dlatego termin etnografia, a zwłaszcza etnografia ogólna, może być używany (i często jes
Nr 6(496) CZERWIEC 2012 25 dotychczas [9], Bardzo istotna jest więc analiza wyników pomiarów zamiesz
Energetyczne kryteria oceny stopnia ciężkości pracy fizycznej. Wydatek energetyczny często jest stos
DSCN4285 ALKOHOLIZA Alkoholiza bardzo często jest stosowana do przekształcania acylogliceroli w estr

więcej podobnych podstron