1352738358

1352738358



418

3. Forma studiów - kierunek, specjalność

4. Grupa przedmiotowa

5. Semestr

6. Liczba godzin

U

TX: TH

SI

3

30/0

s

TX: TH

SI

3

10/0

7.    Przedmioty poprzedzające lub uzupełniające:

poprzedzające: Analiza ry nku (U, S), Międzynarodowe stosunki gospodarcze (U, S), Nowoczesne techniki pakowania towarów (U)

uzupełniające: Innowacyjność produktu (U, S), Nowoczesne techniki pakowania towarów (S), Opakowania w rekla-mie(U, S)

8.    Tezy przedmiotu:

U: Semiologia - język, znaki, kody znaczeniowe, kanały informacji w komunikacji tynkowej. Znaki na opakowaniach -definicje i podział. Znakowanie opakowań według przepisów' obowiązujących w Polsce. Insty tucje standaryzujące, certyfikujące i edukujące w zakresie labelingu w Polsce. Znakowanie opakowań według przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej. Instytucje standary zujące, certyfikujące i edukujące w zakresie labelingu w krajach Unii Europejskiej. Zasady znakowania opakowań różnych grup produktów - spożywczych, farmaceutycznych, niebezpiecznych, kosmetycznych, chemicznych itp. Kodowanie opakowań. Kody liniowe, kody wielowymiarowe. Instytucje standaryzujące stosowanie kodów kreskowych. Znakowanie ekologiczne.

S: Systemy znaków na opakowaniach jednostkowych i jednostkach ładunkow ych. Przepisy legislacyjne regulujące labeling tow arów . Zasady znakowania opakowań różnych grup produktów. Kodowanie opakowali. Insty tucje standaiyzujące i certy fikujące labeling towarów. Znakowanie ekologiczne.

T-047 Katedra Opakowalnictwa Towarów

1. Nazwa przedmiotu: Nowoczesne opakowalnictwo ży wności

2. Prowadzący: dr inż. Marzena Ucherek

3. Forma studiów - kierunek, specjalność

4. Grupa przedmiotowa

5. Semestr

6. Liczba godzin

Z TX: TH, TJ

S2

7

15/0

7.    Przedmioty poprzedzające lub uzupełniające:

poprzedzające: Inżynieria opakowań. Towaroznawstwo żywności. Wzornictwo przemysłowe uzupełniające: Higiena żywności. Inżynieria jakości żywności. Przechowalnictwo towarów

8.    Tezy przedmiotu: Wymagania stawiane współczesnym opakowaniom do żywności w Polsce na tle krajów’ unijnych. Charakterystyka rynku opakowań i maszyn pakujących w Polsce na tle krajów’ Unii Europejskiej i świata. Tendencje w zakresie produkcji, stosowania i poużytkowego zagospodarowania opakowań z papieni i tektury, szklanych, metalowych i z tworzy w sztucznych. Charakterystyka nowoczesnych folii i laminatów stosowanych do pakowania żywności. Opakowania biodegradow alne jako alternatywa dla opakowań z tworzyw’ sztucznych. Zasady uzyskiwania optymalnego kompromisu dla współczesnych opakowań do produktów’ spożywczych. Kierunki rozwoju ry nku materiałów’ opakowaniowych i opakowań do żywności.

T-048 Katedra Opakowalnictwa Towarów

1.    Nazwa przedmiotu: Nowoczesne techniki pakowania tow arów

2.    Prowadzący: dr inż. Marzena Ucherek

3. Forma studiów - kierunek, specjalność

4. Grupa przedmiotowa

5. Semestr

6. Liczba godzin

I TX: TE, TH, TJ

S2

6

30/0

U TX: TE, TH, TJ

SI

2

30/0



Wyszukiwarka