418
3. Forma studiów - kierunek, specjalność |
4. Grupa przedmiotowa |
5. Semestr |
6. Liczba godzin | |
U |
TX: TH |
SI |
3 |
30/0 |
s |
TX: TH |
SI |
3 |
10/0 |
7. Przedmioty poprzedzające lub uzupełniające:
poprzedzające: Analiza ry nku (U, S), Międzynarodowe stosunki gospodarcze (U, S), Nowoczesne techniki pakowania towarów (U)
uzupełniające: Innowacyjność produktu (U, S), Nowoczesne techniki pakowania towarów (S), Opakowania w rekla-mie(U, S)
8. Tezy przedmiotu:
U: Semiologia - język, znaki, kody znaczeniowe, kanały informacji w komunikacji tynkowej. Znaki na opakowaniach -definicje i podział. Znakowanie opakowań według przepisów' obowiązujących w Polsce. Insty tucje standaryzujące, certyfikujące i edukujące w zakresie labelingu w Polsce. Znakowanie opakowań według przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej. Instytucje standary zujące, certyfikujące i edukujące w zakresie labelingu w krajach Unii Europejskiej. Zasady znakowania opakowań różnych grup produktów - spożywczych, farmaceutycznych, niebezpiecznych, kosmetycznych, chemicznych itp. Kodowanie opakowań. Kody liniowe, kody wielowymiarowe. Instytucje standaryzujące stosowanie kodów kreskowych. Znakowanie ekologiczne.
S: Systemy znaków na opakowaniach jednostkowych i jednostkach ładunkow ych. Przepisy legislacyjne regulujące labeling tow arów . Zasady znakowania opakowań różnych grup produktów. Kodowanie opakowali. Insty tucje standaiyzujące i certy fikujące labeling towarów. Znakowanie ekologiczne.
T-047 Katedra Opakowalnictwa Towarów
1. Nazwa przedmiotu: Nowoczesne opakowalnictwo ży wności
2. Prowadzący: dr inż. Marzena Ucherek
3. Forma studiów - kierunek, specjalność |
4. Grupa przedmiotowa |
5. Semestr |
6. Liczba godzin |
Z TX: TH, TJ |
S2 |
7 |
15/0 |
7. Przedmioty poprzedzające lub uzupełniające:
poprzedzające: Inżynieria opakowań. Towaroznawstwo żywności. Wzornictwo przemysłowe uzupełniające: Higiena żywności. Inżynieria jakości żywności. Przechowalnictwo towarów
8. Tezy przedmiotu: Wymagania stawiane współczesnym opakowaniom do żywności w Polsce na tle krajów’ unijnych. Charakterystyka rynku opakowań i maszyn pakujących w Polsce na tle krajów’ Unii Europejskiej i świata. Tendencje w zakresie produkcji, stosowania i poużytkowego zagospodarowania opakowań z papieni i tektury, szklanych, metalowych i z tworzy w sztucznych. Charakterystyka nowoczesnych folii i laminatów stosowanych do pakowania żywności. Opakowania biodegradow alne jako alternatywa dla opakowań z tworzyw’ sztucznych. Zasady uzyskiwania optymalnego kompromisu dla współczesnych opakowań do produktów’ spożywczych. Kierunki rozwoju ry nku materiałów’ opakowaniowych i opakowań do żywności.
T-048 Katedra Opakowalnictwa Towarów
1. Nazwa przedmiotu: Nowoczesne techniki pakowania tow arów
2. Prowadzący: dr inż. Marzena Ucherek
3. Forma studiów - kierunek, specjalność |
4. Grupa przedmiotowa |
5. Semestr |
6. Liczba godzin |
I TX: TE, TH, TJ |
S2 |
6 |
30/0 |
U TX: TE, TH, TJ |
SI |
2 |
30/0 |