Materiały X Jubileuszowej Konferencji 'Flawonoidy i ich zastosowanie", Rzeszów-Łańcut, 2014
Małgorzata KŁÓSEK, Ewelina SZLISZKA, Anna MERTAS, Wojciech KRÓL
Katedra i Zakład Mikrobiologii i Immunologii, ul. Jordana 19, 41 808 Zabrze Wydział Lekarski z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Streszczenie: Ksantohumol jest prenylowanym chalkonem występującym w szyszkach chmielu zwyczajnego Humulus lupulus L. Charakteryzuje się wysoką aktywnością biologiczną. Wykazuje działanie przeciw drobnoustrojowe w stosunku do takich baklerii jak: Streptococcus mutans, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus czy Propionibacterium acnes. Chroni DNA przed uszkodzeniami powodowanymi przez prokarcynogeny. Hamuje migrację i inwazję komórek śródbłonka, hamuje angiogenezę, obniża syntezę prostaglandyn. Wykazuje działanie antyoksydacyjne poprzez wychwytywanie rodników hydroksylowych i nadtlenkowych oraz hamowanie utleniania lipoprotein niskiej gęstości. Wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe poprzez zmniejszenie ekspresji metaloproteinnzy 9, hamowanie proliferacji komórek, aktywację kaspaz inicjator owych i kierowanie komórek nowotworowych na drogę apoptozy.
Słowa kluczowe: flawonoidy, ksantohumol. aktywność biologiczna.
Abstract: Xanthohumol is a prenylated chalcone present in hop cones Humulus lupulus L. It has a high biological activity. It shows antimicrobial activity against such bacteria as: Streptococcus mutans, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus or Propionibacterium acnes. Xanthohumol protects DNAfrom damage caused by procarcinogens, inhibits migration and invasion of endothelial cells, inhibits angiogenesis, and reduces the synthesis of prostaglandins. It shows antioxidant activity by scavenging hydroxyl and peroxyl radicals, and inhibiting oxidation of low-density lipoprotein (LDL). It also reveals anti-cancer properties by reducing the expression of metalloproteinase 9, inhibiting celi proliferation, activating initiator caspases and leading tumor cells to apoptosis.
Key words: flavonoids, xanthohumol, biological activity.