2588001523

2588001523



Nr 3


Materiały opakowaniowe a bezpieczeństwo żywności


473


PODSUMOWANIE

Opakowania są niezbędnym elementem w nowoczesnym obrocie towarowym, zapewniając zachowanie jakości produktu i stanowiąc jednocześnie element marketingu. Ponad 60% opakowań stosuje się do pakowania produktów spożywczych. Wymagania dotyczące materiałów opakowaniowych i opakowań wzrastają wraz z postępem technicznym zarówno w przemyśle spożywczym jak i opakowalnictwie, rozwojem rynku i wzrastającą świadomością konsumentów dotyczącą możliwych zagrożeń. Należy wspomnieć, że materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością są elementem sieci systemu wczesnego ostrzegania RASFF, który zapewnia szybką wymianę informacji o wyrobach stanowiących zagrożenie dla zdrowia konsumenta na przykład w związku z migracją szkodliwych związków.

Rozwój opakowalnictwa jest uwarunkowany postępem w dziedzinie technologii żywności i technologii materiałów, a także biotechnologii, nowymi konstrukcjami maszyn pakujących i technikami pakowania. Nowe rozwiązania to opakowania inteligentne i opakowania aktywne, a także wielowarstwowe butelki PET o wysokiej barierowości, cienkościenne butelki szklane, cienkościenne puszki aluminiowe, materiały biodegradowalne, nanomateriały.

Produkcja materiałów opakowaniowych i opakowań do żywnością musi zapewniać bezpieczeństwo produktu. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że nie są zbadane wszystkie substancje, które mogą mieć wpływ na zdrowie człowieka. Aktualizacja, a także ustalanie przepisów prawnych, które określają wymagania, jakie muszą spełniać nowe wyroby wprowadzane do obrotu handlowego są konieczne dla zapewnienia ochrony zdrowia konsumentów.

Z. Kolek

SAFE MATERIALS FOR FOOD PACKAGING Summary

Materials designed for food packaging must fulfill number of requirements, but the standard of health safety is the main issue taken into account while determining their utility for using in food packaging. Requirements conceming packaging materials are changing while the technological process in food in-dustry, and the market is improving. The knowledge of the results caused by substances migrating ffom packaging materials to food is also of great importance.

PIŚMIENNICTWO

1. Katan Z,.Z,.(ed.): Migration ffom Food Contact Materials, Hapmann&Hall 1996. - 2. Piringer O.G, BanerAL (eds.): Plastic Packaging Materials for Food: Barrier Function, Mass Transport, Quality Assur-ance and Legislation, John Wiley& Sons Ltd. 2000. - 3. Gilbert, J., Simoneau C., Cote D., BoenkeA.: An internet compendium of analytical methods and spectroscopic information for monomers and additives used in food packaging plastics, Food Addit. Contam. 2000; 17(10): 889-893.-4. BanerA., BrandschJ., Franz R., Piringer O.G.: The application of a predictive migration model for evaluating the compliance of plastic materials with European food regulations, Food Addit. Cont. 1996; 13(5): 587-601. - 5. Chung D.H., Papadakis S.E., Yam K.L.:. Simple models for assessing migration ffom food-packaging films, Food Addit.Contam. 2002; 19(6): 611-617. - 6. Poęas M.F.F, Oliveira J.C, Oliveira F.A, Hogg T.: A critical survey of predictive mathematical models for migration ffom packaging, Crit.Rev.Food Sci.Nutr. 2008;



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Nr 3 Materiały opakowaniowe a bezpieczeństwo żywności 471 przeznaczone do kontaktu z żywnością,
rzystwo Propagowania Bezpiecznej Żywności. Magazyny te dostępne są w sklepach z bezpieczną żywnością
6/ OPAKOWANIA Z TWORZYW POLIMEROWYCH A TRWAŁOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI. Prowadzący: dr inż. Helen
skanuj0051 (62) Rozdział 3.23.2. Zasady oznaczania materiałów i opakowań w logistyce W tym rozdziale
skanuj0054 (54) Zasady oznaczania materiałów i opakowań w logistyce Opakowania z towarami występując

więcej podobnych podstron