1553597427

1553597427



Miś A., Instrumenty zarządzania kapitałem ludzkim, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków 2012

Stelmaszek D., Analiza zarządzania zasobami ludzkimi spółki cywilnej Marinex, [w:] R. Przygodzka (red), Przedsiębiorczość - teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok 2010

Przedmiot: Przetwórstwo surowców pochodzenia roślinnego

Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji: specjalność: Przetwórstwo rolno-spożywcze; rodzaj studiów: niestacjonarne, I stopnia; semestr: VI Wykładowca: dr inż. Joanna Szaciło

Forma zaliczenia przedmiotu

-    wykłady: egzamin pisemny;

-    ćwiczenia laboratoryjne: sprawdziany z przygotowania do zajęć, sprawozdania;

Tematy wykładów - 10 godzin

Schematy ideowe i technologiczne. Podstawy obliczeń bilansowych linii produkcyjnych. Przetwórstwo ziarna zbóż. Piekarstwo i ciastkarstwo. Podstawowe technologie produkcji mieszanek paszowych. Technologie produkcji tłuszczów roślinnych. Produkcja krochmalu i mączki ziemniaczanej. Produkcja płatków i krajanki ziemniaczanej. Przetwarzanie ziemniaków na produkty spożywcze (chipsy, frytki i prażynki) oraz puree. Technologia produkcji cukru. Produkty uboczne w cukrownictwie. Podstawy technologii produkcji: koncentratu pomidorowego, soków zagęszczonych i pitnych, nektarów i kremogenów, Technologie produkcji win, mrożonek, konserw, marynat oraz kiszonek. Technologie wytwarzania wyrobów mrożonych. Technologie i linie produkcyjne do suszenia żywności. Technologie produkcji piwa i spirytusu etylowego.

Tematy ćwiczeń laboratoryjnych - 15 godzin

Ocena jakości różnych rodzajów mąki. Technologia wytwarzania ciasta. Ocena jakości pieczywa. Technologia półproduktów owocowych i warzywnych. Technologia i analiza kawy instant. Charakterystyka koncentratów przypraw. Charakterystyka surowców oleistych i olejów jadalnych. Przetwórstwo ziemniaków. Technologia produkcji biomasy drożdżowej i ocena drożdży piekarskich.

Piśmiennictwo podstawowe:

Biotechnologia żywności (red. W. Bednarski, A. Reps, M. Adamczak [et al.]). - Wyd. 2 zm. WNT, Warszawa, 2003.

Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego (red. K. Swietlikowska, R. Kazimierczak [et al.]. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2006.

Oszmiański J. Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw: wybrane zagadnienia. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 2002.

Biller E. Technologia żywności: wybrane zagadnienia. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2005.

Wybrane zagadnienia z technologii żywności (red. Marta Mitek, Mirosław Słowiński). Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2006.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
NOWOŚCI WYDAWNICTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
NAUKIO ZARZĄDZANIUMANAG€M€NT SCIENCES2(11)* 2012 Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
NAUKIO ZARZĄDZANIUMANAG€M€NT SCIENCES1(10)*2012 Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
NAUKIO ZARZĄDZANIU MANAGEMENT SCIENCES 4(21)*2014 Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławi
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 2012. Biblioteka Wydziału Zarządzania i Podstaw Tec
DACH, Zofia (1940-). Mikroekonomia / Zofia Dach. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego,
905 Uniwersytet Ekonomiczny w KrakowieNaukowe Zarządzanie ISSN 1898-6447 Zesz. Nauk. UEK,
EKONOMETRIAECONOMETRICS2(44) *2014 Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu Wrocław 2014

więcej podobnych podstron