1310109369

1310109369



Żywność i Żywienie XXI wieku

atmosfery oraz zastosowania opakowań aktywnych, co pozwoli na zachowanie cech jakości i wartości odżywczej zbliżonych do produktu świeżego, nieutrwalo-nego;

•    Produkcja inteligentnych nanofiltrów do selektywnego wyróżniania molekuł na podstawie kształtu oraz rozmiaru, co umożliwi usuwanie toksyn i modyfikacje aromatu;

•    Technologie obejmujące cały łańcuch produkcji (from farm to fork);

•    Technologie produkcji żywności minimalnie przetworzonej, produkowanej z ograniczonym użyciem chemicznych konserwantów przy rygorystycznym zachowaniu ciągłości łańcucha chłodniczego;

•    Technologie mające na celu zmniejszenie alergenności mleka i jaj. Obniżanie alergenności mleka, prowadzone na drodze produkcji wyrobów fermentowanych przy szerokim wykorzystaniu kultur probiotycznych, dodawaniu laktazy do mleka słodkiego z uwzględnianiem ich wpływu na walory sensoryczne produktu;

•    Poszukiwanie hipertermofilnych, psychrofilnych, halofilnych, alkałifilnych i eu-tektofilnych drobnoustrojów dostarczających enzymów o właściwościach dostosowanych do warunków procesu przetwarzania różnych surowców żywnościowych i produktów ubocznych;

•    Technologie produkcji wyrobów mleczarskich o zwiększonej zawartości i biodo-stępności wapnia;

•    Technologie umożliwiające wyeliminowanie azotanów w procesie peklowania mięsa i przetworów na rzecz dodawania związków umożliwiających przedłużenie ich trwałości i zachowanie cech sensorycznych, lecz nie zagrażających zdrowiu konsumentów;

•    Technologie otrzymywania tłuszczów nowej generacji o obniżonej zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych na drodze estryfikacji, transestryfikacji, frakcjonowania lub mieszania komponentów tłuszczowych o odpowiednim składzie;

•    Produkcja tanich preparatów enzymatycznych o wysokiej przydatności technologicznej;

•    Technologie modyfikacji żywności w kierunku zastąpienia w ich składzie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi o niskiej zawartości izomerów trans i nasyconych kwasów tłuszczowych w celu podnie.sienia ich zdrowotności;

•    Produkcja biokomponentów w kierunku otrzymywania bioetanolu, biogazu i biodisla, butanolu, kwasu cytrynowego, mlekowego, szczawiowego, polifenoli, barwników, tłuszczów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe itp.;

•    Nanobiosensory do monitorowania przebiegu procesów technologicznych (ubytku substratów, kinetyki procesu);

•    Zamknięte cykle produkcyjne pozwalające na zmniejszenie zużycia wody, nośni-

18



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Żywność i Żywienie XXI wieku atmosfery oraz zastosowania opakowań aktywnych, co pozwoli na zachowani
Żywność i Żywienie XXI wieku atmosfery oraz zastosowania opakowań aktywnych, co pozwoli na zachowani
Żywność i Żywienie XXI wieku jest stymulatorów systemowych zwiększających zapotrzebowanie gospodarki
Żywność i Żywienie XXI wieku wzrostu dobrobytu społeczeństwa25. Opracowany w ramach projektu Żywność
Żywność i Żywienie XXI wieku i żywienia na sześć kluczowych, wzajemnie ze sobą oddziaływujących
Żywność i Żywienie XXI wieku •    Rozwijane będzie wykorzystanie nowych lub mało
Żywność i Żywienie XXI wieku życia w społeczeństwie europejskim. Przewiduje się, że w perspektywie
Żywność i Żywienie XXI wieku •    ogólny opór i niepewność we wprowadzaniu
Żywność i Żywienie XXI wieku jest stymulatorów systemowych zwiększających zapotrzebowanie gospodarki
Żywność i Żywienie XXI wieku wzrostu dobrobytu społeczeństwa25. Opracowany w ramach projektu Żywność
Żywność i Żywienie XXI wieku i żywienia na sześć kluczowych, wzajemnie ze sobą oddziaływujących
Rozdział 1. Budowa programu strategii rozwoju obszaru Żywność i żywienie w XXI wieku dokonano weryfi
Żywność i Żywienie XXI wieku •    Rozwijane będzie wykorzystanie nowych lub mało
Żywność i Żywienie XXI wieku życia w społeczeństwie europejskim. Przewiduje się, że w perspektywie
Żywność i Żywienie XXI wieku •    ogólny opór i niepewność we wprowadzaniu
Żywność i Żywienie XXI wieku jest stymulatorów systemowych zwiększających zapotrzebowanie gospodarki
Żywność i Żywienie XXI wieku wzrostu dobrobytu społeczeństwa25. Opracowany w ramach projektu Żywność
Żywność i Żywienie XXI wieku i żywienia na sześć kluczowych, wzajemnie ze sobą oddziaływujących

więcej podobnych podstron