4038600912

4038600912



7 | Zakład Mikrobiologii UJK

Ćwiczenie nr 5

Temat: Analiza mikrobiologiczna kosmetyków.

Cześć teoretyczna

1.    Objawy zakażenia produktów kosmetycznych.

2.    Składniki produktów kosmetycznych hamujące aktywność drobnoustrojów.

3.    Wskaźniki skażenia kosmetyków.

4.    Mikrobiologiczne wymagania ilościowe dla kosmetyków przeznaczonych dla dzieci i w okolice oczu oraz dla pozostałych preparatów.

5.    Metody badań mikrobiologicznych środków kosmetycznych.

Cześć praktyczna

1.    Określenie całkowitej liczby tlenowych drobnoustrojów mezofilnych metodą płytkową. Na powierzchni jałowej płytki Petriego z podłożem agarowym (agar wzbogacony) wysiać 0,1 ml rozcieńczonej próbki odpowiadającej 0,01 g wyrobu (rozcieńczyć buforowanym roztworem chlorku sodu z peptonem o pH 7,0) i rozprowadzić jałową głaszczką. Szalki inkubować w 30-35°C przez 3 dni w przypadku bakterii, 20-25°C przez 5 dni w przypadku grzybów, chyba że bardziej wiarygodne zliczenia są osiągalne w krótszym czasie. Następnie policzyć liczbę wyhodowanych kolonii i przeliczyć liczbę mikroorganizmów na gram lub mililitr badanego wyrobu.

2.    Wykrywanie określonych drobnoustrojów będących wskaźnikami zakażenia produktu kosmetycznego.

•    Pseudomonas aeruginosa - posiew (wg. powyższej procedury) na podłoże z cetrimidem. Na podłożu z cetrimidem typowe kolonie P. aeruginosa są płaskie, przejrzyste, żółto-zielonkawe do niebieskich.

•    Staphylococcus aureus - posiew (wg. powyższej procedury) na podłoże Baird-Parkera.

Na podłożu Baird-Parkera typowe kolonie S. aureus są czarne, błyszczące, wypukłe, otoczone przejrzystym obszarem, który może opalizować.

•    Candida albicans - posiew (wg. powyższej procedury) na podłoże Sabouard-dekstrozowe. Na podłożu Sabouard-dekstrozowym typowe kolonie C. albicans są białe do beżowych, kremowe, wypukłe.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
6
4
9
11
12
13
10
4
5
6
7
8
9
3
5
6
7
3
4

więcej podobnych podstron