5673850524

5673850524



Piśmiennictwo uzupełniające:

1.    Bogdanienko J. (red. nauk.), Organizacja i zarządzanie w zarysie, Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2010

2.    Griffin R., Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2012

3.    Korzeniowski L., Podstawy zarządzania organizacjami, Difin, Warszawa 2011

4.    Kożuch B., Nauka o organizacji, CeDeWu Wydawnictwa Fachowe, Warszawa 2009

5.    Łangowska D., Kaizen w logistyce przedsiębiorstwa [w:] Energia w Nauce i Technice, Wydawnictwo Politechniki Białostockiej, Suwałki - Białystok 2004

Przedmiot: ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Kierunek: Transport; rodzaj studiów: stacjonarne, I stopnia; semestr: ID Wykładowca: dr inż. Joanna Szaciło, mgr Marta Matusiewicz Forma zaliczenia przedmiotu:

- wykłady: zaliczenie pisemne, praca semestralna

Tematy wykładów - 30 godzin

Podział żywności na podstawowe grupy spożywcze.

Tłuszcze, białka, węglowodany, witaminy, mikro- i makroelementy - rola w funkcjonowaniu organizmu człowieka oraz ich źródła w produktach spożywczych.

Zasady prawidłowego żywienia, układanie jadłospisów, ocena sposobu żywienia.

Dodatki do żywności. Zanieczyszczenia żywności. Żywność funkcjonalna. Choroby na tle wadliwego żywienia.

Piśmiennictwo podstawowe:

1.    Gawędzki J., Hryniewiecki L. (red.): Żywienie człowieka: podstawy nauki o żywieniu. T. 1, Wydaw. Naukowe PWN, Warszawa 2004.

2.    Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E.: Zasady racjonalnego żywienia, zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Wyd. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk 2004.

3.    Kunachowicz H.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Piśmiennictwo uzupełniające:

1.    Sikorski Z.: Chemia żywności: skład, przemiany i właściwości żywności. Wydaw. Nauk. Tech., Warszawa 2002.

2.    Ciborska H., Rudnicka A., Ciborowski A.: Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2004.

3.    Hasik J., Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2, Wydaw. Naukowe PWN, Warszawa 2004.

Przedmiot: EKONOMIA

Kierunek: Transport; rodzaj studiów: stacjonarne, I stopnia; semestr: III Wykładowca: dr Artur Płoński



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
31. B.113190 DOSKONALENIE zarządzania organizacją : teoria i praktyka / red. nauk. Monika
32. PSYCHPEDAGOGIKA działań twórczych / pod red. nauk. K.J. Szmidt, M. Modrzejewskiej - Świguls
25.    Niesamodzielność : studia z pedagogiki specjalnej / red. nauk. Małgorzata Seku
341. Model działalności spo lecz no-wy c howawc /.ej w Wojsku Polskim III Rzeczy pospolitej / red. n
międzynarodowa konferencja naukowa, Cedzyna k. Kielc, 24-26 września 2004 r. / [red. nauk. Jan Łukas
1.    B.96675 W.49901 20 lat transformacji : osiągnięcia, problemy, perspektywy / red
93.    B.96881 W.50026 W.50026 FINANSE lokalne : wybrane zagadnienia / red.nauk. Lesz
28.    A.69042 BIZNES międzynarodowy w regionie Azji i Pafyfiku / pod red. nauk. Bogu
„Nowoczesne metody i techniki w zarządzaniu” (red. nauk.: J. T. Duda, W. Waszkielewicz), Uczel. Wyd.

więcej podobnych podstron