Wykład 1 Wpływ warunków mikroklimatycznych na zdrowiei produkcyjność zwierząt


Wybrane parametry mikroklimatu w pomieszczeniach dla zwierząt
Wpływ warunków termiczno-wilgotnościowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt
Skrót podstawowych wiadomości
1. Czynniki wpływające na poziom wymiany energii cieplnej pomiędzy organizmem a
otoczeniem różnymi drogami
Droga wymiany energii Wielkość wymiany zależna od Wielkość wymiany zależna
cieplnej zwierzęcia od środowiska
Radiacja temperatura ciała zwierzęcia zródło promieniowania
(promieniwanie) temperatura powierzchni
poszczególnych części
budynku
Konwekcja temperatura powierzchni ciała temperatura
(unoszenie) rodzaj okrywy włosowej ruch powietrza
częstotliwość objętości wilgotność powietrza
oddechów
Kondukcja temperatura powierzchni ciała temperatura powietrza
(przewodzenie) efektywna powierzchnia przewodnictwo i
kontaktu pojemność cieplna
rodzaj okrywy włosowej
Ewaporacja temperatura powierzchni ciała możliwość wchłaniania
(parowanie) zawilgocenie powierzchni wody przez powietrze
ciała szybkość ruchu
częstotliwość i objętość powietrza
oddechów
2. Adaptacyjne reakcje zwierząt na oziębienie i przegrzanie
Mechanizmy adaptacyjne zwierząt o charakterze
Reakcja zwierząt
na
fizjologicznym etologicznym
Oziębienie skurz obwodowych naczyń ograniczenie powierzchni ciała
(hipotermia) krwionośnych przez zwijanie się (kulenie)
zachowanie funkcji zbijanie się w grupę (grupowa
gruczołów potowych regulacja temperatury)
piloerekcja (stroszenie piór i zwiększenie aktywności lub
sierści odrętwienie
zwiększone pobieranie paszy stanie, gdy powierzchnia do
leżenia jest zbyt zimna
leżenie, gdy powierzchnia do
leżenia jest względnie ciepła
poszukiwanie cieplejszego,
zacisznego miejsca
1
Mechanizmy adaptacyjne zwierząt o charakterze
Reakcja zwierząt
na
fizjologicznym etologicznym
Przegrzanie rozszerzenie obwodowych zwiększenie powierzchni ciała
(hipertermia) naczyń krwionośnych przez wyciąganie się
pocenie się, zianie rozchodzenie się zwierząt
zmniejszenie apetytu i stanie, gdy powierzchnia do
pobierania paszy leżenia jest zbyt ciepła
zwiększone pragnienie i leżenie, gdy powierzchnia do
pobieranie wody leżenia jest względnie zimna
tarzanie się w błocie
oblizywanie się, zwilżanie ciała
3.
Wysoka wilgotność i wysoka temperatura
zwykle znacznie ograniczone możliwości oddawania ciepła przez parowanie
skrajnie obniżony niedosyt fizjologiczny
szybka hipertermia zwierząt (warunki zamkniętego wagonu podczas letnich upałów)
spotykany w chowie  łazniowym w Irlandii i w tzw. tropiku
2
Niska temperatura i wysoka wilgotność
powietrze o dużej pojemności cieplnej
gwałtowne zmniejszenie produkcji  wzrost wilgotności o 10% z 85  90%
powodował obniżenie wydajności o 12%
u drobiu wysoka wilgotność (>75%) powoduje zawilgocenie piór i zmniejszenie
izolacji cieplnej, obniżenie nieśności i odporności
podobny układ czynników w okresie jesienno-zimowym lub wiosennym (zapalenie
płuc, kolibakteriozy), wzrost prawdopodobieństwa zakażeń kropelkowych, nasilenie
schorzeń krzywiczych i reumatycznych
Wysoka temperatura i niska wilgotność
występuje w pomieszczeniach dogrzewanych, w których wilgotność obniża się do
40%
częsta w porodówkach dla macior (efekt dogrzewania)
powoduje nadmierne wysychanie błon śluzowych oraz ich pękanie
objawami patologicznymi są: suchy, uporczywy kaszel, zmniejszony apetyt i
podwyższenie ciepłoty ciała
u loch może powodować bezmleczność
Niska temperatura i niska wilgotność
nie spotykany w pomieszczeniach inwentarskich układ mikroklimatu
czasem w budynkach drewnianych do tzw. zimnego wychowu
wrażliwość zależna od specyfiki gatunkowej i kategorii wieku
3
4
Wpływ niskich temperatur środowiska na prosięta
w zimnym środowisku prosięta wypijają mniej siary (100  140 ml/sztukę) w
porównaniu do 300  500 ml/sztukę w prawidłowych warunkach cieplnych
zmniejsza się odporność organizmu
zmniejsza się poziom hemoglobiny we krwi, co powoduje niedotlenienie
tkanek, m.in. ścian jelita, a w konsekwencji załamanie odporności układu
pokarmowego i zakażenia drobnoustrojami warunkowo chorobotwórczymi
5
4. Wpływ światła widzialnego na zwierzęta
wrażliwość na światło widzialne, najbardziej fotofilny jest:
drób
świnie
psy
przeżuwacze
konie
światło widzialne ma szczególne znaczenie dla zwierząt reprodukcyjnych:
manifestacja objawów rujowych (do ich zaniku)
zmniejszenie mleczności
wzrost wskaznika zapładnialności
przedłużenie okresu międzywycieleniowego
wpływ na nieśność
6
7
8
9
10


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Skrypt Wykład WPŁYW CZYNNIKÓW FIZYCZNYCH NA ORGANIZM
WPŁYW WARUNKÓW PRZECHOWYWANIA NA STOPIEŃ CZERSTWIENIA MROŻONYCH WYROBÓW CIASTKARSKICH
Wpływ bakterii mlekowych na zdrowie człowieka
Wykład 2 2 Wpływ położenia bieguna na transmitancję
Wplyw azotanow i azotynow na organizm ludzi i zwierzat
Wpływ warunków wysokogórskich na organizm człowieka
Wplyw promieni slonecznych na zdrowie czlowieka
Wpływ warunków biogeograficznych, bytowych i kulturowych na rozwój i zdrowie człowieka
Wpływ warunków prowadzenia zakwasu na jakośc pieczywa żytniego
Biopierwiastki, Witaminy i ich wpływ na Zdrowie, Potencję i Seks
Wpływ psa na zdrowie człowieka
wpływ aktywnego stylu życia na zdrowie czł i jego kondycję
ETP wyklad 10 dalmierze elektromagnetyczne dokladnosc pomiaru dalmierzami wplyw warunkow meteorologi

więcej podobnych podstron