przepisy na swieta


SAŁATKA Z WĘDZONA RYBĄ

20 dkg wędzonej ryby
1 ugotowana marchew
1 ugotowany burak czerwony
1 jabłko
1 cebula
2 szklanki majonezu
zielenina
sól, pieprz

Jako się już rzekło
polskie święta rybą stoją. Tuńczyk to doskonała propozycja dla tych, którzy w tym czasie są wyjątkowo zabiegani. Kolejna potrawa wymaga nieco więcej czasu, choć możemy obiecać, że długo w kuchni nas nie zatrzyma. Będziemy znów
korzystać z tego, co mamy pod ręką, zatem bez obaw. Zaczniemy od wędzonej ryby. Co do gatunku istnieje tu pełna dowolność, ale i tak
sięgniemy po makrelę. Musimy ową rybę pozbawić skóry i ości i rozdrobnić, a następnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać doprawiając grubo mielonym czarnym pieprzem. Po tych zabiegach odstawiamy ją do lodówki by nabrała nieco charakteru.Uprzednio ugotowane warzywa: buraki z barszczu oraz marchew z bulionu kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z jabłkiem, a czerwoną cebulę siekamy jak najdrobniej.Cebulę łączymy z rybą doprawiając delikatną szczyptą soli.Szykujemy majonez. Solidną porcję tegoż doprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym. Następnie w odpowiednich rozmiarów salaterce układamy warstwami marchew, buraki, jabłko i rybę, każdą warstwę przekładając majonezem. Ostatnią warstwę dekorujemy kleksami majonezu, siekaną pietruszką i plasterkami cytryny. Tak przygotowaną sałatkę schładzamy, najlepiej na dzień przed, i podajemy. Teraz każdy z gości ma wybór: albo zjadać ją warstwami, albo indywidualnie wymieszać na własnym talerzu.

RYBA PO GRECKU

500 g ryby - filetów z miętusa, mintaja, morszczuka itp.
60 g oleju
2 cebule
warzywa
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kilka łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego,
w lecie używam 2 dojrzałych pomidorów
sól, pieprz, ewentualnie sok z cytryny

Usmażenie ryby nie powinno stanowić żadnego
problemu, pamiętajmy jednak by rybę natrzeć solą, oprószyć lekko pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odradzamy dodatki ziołowe w myśl zasady, że ryba musi smakować rybą. Kolejny krok to przygotowanie warzyw, które myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy resztę warzyw i dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Doprawiamy solą i pieprzem, który ewentualnie możemy zastąpić pieprzem cytrynowym.Gdy warzywa będą już gotowe wystarczy obłożyć nimi wysmażone filety i schłodzić, najlepiej zamykając na noc w lodówce. Prawidłowo bowiem rybę po grecku podaje się na zimno. Już na talerzach można udekorować ją świeżą pietruszką i plasterkiem cytryny.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Przepis na herbatę leczącą ponad 60 chorób i zabijającą pasożyty
przepis na sekacz
przepis na biszkopt
Kazanie na Świętą Rodzinę 2
przepis na likier piernikowy
Najbardziej ogólny przepis na wino
Moja kuchnia nowe przepisy na zupy i obiady jednodaniowe
32 przepisy na kawę
MasterChef UK S15e11 Przepisy na desery Sary
Kilka przepisów na gofry
NAJKROTSZY PRZEPIS NA KOMO

więcej podobnych podstron