1464646852

1464646852



OCENA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNYCH I JAKOŚCI SENSORYCZNEJ WYBRANYCH ŻELI. .. 93

7. Ze względu na niską zawartość cukrów ogółem i wysokie walory sensoryczne żele z owocami mogą stanowić niskoenergetyczny produkt alternatywny dla innych przetworów owocowych, na przykład dżemów.

Badania były finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu Państwa w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego, działanie 2.6 „Regionalne strategie innowacyjne i transfer wiedzy”. Tytuł projektu: „InnoGrant - program wspierania innowacyjnej działalności doktorantów ”, a praca była prezentowana podczas III Ogólnopolskiej Konferencji Doktorantów nt. „ Wielokierunkowość badań w rolnictwie i leśnictwie ”, Kraków, 21 marca 2009.

Literatura

[ 1] AOAC Metliod 991.43: Determination of total. soluble and insoluble dietary fibrę.

[2]    Chuchlowa J.. Jakubczyk T.: Dodatki do żywności i materiały pomocnicze w przemyśle spożywczym. WSiP, Warszawa 1999.

[3]    Fiigel R.. Carle R.. Schieber A.: Qualitv and authenticity control of fruit purees. fruit prcparations andjams - a review . Trends Food Sci. Technol., 2005.16 (10). 433-441.

[4]    Garza S.. Ibarz A.. Pagan J„ Giner J.: Non-enzymatic browning in peach puree during heating. Food Res. Int.. 1999.32, 335-343.

[5]    Guerrero S.N., Al/a mora S.M.: Effect of pH. temperaturę and glucose addition on flow behaviour of fruit purees: II. Peach. papaya and mango purees. J. Food Eng.. 1998. 37. 77-101.

[6]    Grigelmo-Miguel N.. Martin-Belloso O.: The ąuality of peach jams stabilized with peach dietary fiber. Eur. Food Res. Technol., 2000. 211. 336-341.

[7]    Jarczyk A.. Beniowski A.B.: Przetwórstwo owoców i warzyw. Część L WSiP. Warszawa 1999.

[8]    Korus A.. Lisiewska Z.. Kmiecik W.: Ocena jakości brzoskwiń w żelu konserwowanych kwasem sorbowym - w zależności od warunków przechowywania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2007. 1 (50). 113-123.

[9]    Kunachowicz H.. Nadolna I., Iwanow K„ Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw . Wyd. Lek. PZWL. Warszawa 2005.

[10]    Lempka A. (red.): Towaroznawstwo. Produkty spożywcze. PWE. Warszawa 1985.

[11]    Maceiras R.. Alvarez E„ Cancela M.A.: Rheological properties of fruit purees: Effect of cooking. J. Food Eng.. 2007. 80. 763-769.

[12]    PN-90/A-75101/03. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.

[13]    PN-90/A75101/06:1990. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemiczny ch. Oznaczenie pH metodą potencjometry czną.

[14]    PN-90/A-75101/11. Przetwory owocowe i warzywne. Przy gotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości witaminy C.

[ 15] PN-ISO 3972:1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Metoda sprawdzania wrażliwości smakowej.

[16]    PN-ISO 8586-1:1996. Analiza sensory czna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających - wy brani oceniający.

[17]    PN-ISO 4121:1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
OCENA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNYCH I JAKOŚCI SENSORYCZNEJ WYBRANYCH ŻELI... 87 Analiz>
OCENA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNYCH I JAKOŚCI SENSORYCZNEJ WYBRANYCH ŻELI... 89 Tabela 2 Zawartość
OCENA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNYCH I JAKOŚCI SENSORYCZNEJ WYBRANYCH ŻELI... 91 z brzoskwiniami (1,2
JA9 Właściwości teologiczne cieczy Surowce i produkty przemysłu spożywczego, ze względu na
26 Ze względu na niską jakość gleby, przeważnie V i VI klasy (69,6% powierzchni uprawnej), efekty pr
DSC00289 (19) Właściwości reologiczne cieczy §€Surowce i produkty przemysłu spożywczego, ze względu
10 Zarządzanie projektami. Wybrane metody i techniki Ze względu na wymienione cechy projektów, a w
6 (481) ZADANIEANALIZA I OCENA SYSTEMU ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ Dla wybranego przedsiębiorstwa przeprowa
page0216 202Część trzecia.Zasady wychowawcze ze względu na poszczególne indywidualne właściwości
IMGd52 FIZYCZNE WSKAŹNIKI JAKOŚCI WODY •- ze względu na małą zawartość dwutlenku węgla (C02) i tlenu
JA0 Właściwości reologiczne cieczy 8€Surowce i produkty przemysłu spożywczego, ze względu na

więcej podobnych podstron