1468551044

1468551044



a eksporcie 11,1%; szacuje się, że 27% produkcji przemysłu spożywczego skierowane było na eksport (MRiRW, 2012 b).

Według danych resortu rolnictwa (MRiRW, 2011), w 2010 r. w strukturze towarowej handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi najwyższy udział miało mięso i jego przetwory - blisko 20%. W 2011 udział produktów zwierzęcych w całkowitym eksporcie produktów rolno-spożywczych wyniósł 40,7%, w tym mięsa i jego przetworów 20,7%, produktów mleczarskich 9%, ryb i ich przetworów 7,4%, zwierząt żywych 1,2% oraz pozostałych produktów zwierzęcych 2,4%. Udział produktów zwierzęcych w imporcie stanowił łącznie 28,1%, w tym wymienionych powyżej grup odpowiednio: 10,8%, 3,8%, 9,0%, 2,2% oraz 2,3% (MRiRW, 2012 b).

Najlepszy bilans w handlu zagranicznym w 2011 r. uzyskały - mleko i jego przetwory oraz mięso i jego przetwory, w przypadku których eksport stanowił odpowiednio około 237% i 192% importu (MRiRW, 2012 b). W strukturze gatunkowej przeważał eksport mięsa wieprzowego (503 tys. t), następnie drobiowego (481 tys. t) i wołowego (329 tys. t), przy wysokim dodatnim bilansie dla drobiowego i wołowego (odpowiednio 388 i 307 tys. t) oraz negatywnym dla wieprzowiny, gdzie import był wyższy niż eksport o 165 tys. t, (MRiRW, 2012 b). Dodatnie saldo obrotu międzynarodowego mięsem wynosiło w 2011 r. 530 tys. t,

0    4,5% więcej niż w roku poprzednim.

Ostatnie lata wskazują na olbrzymi potencjał w zakresie eksportu produktów pochodzenia zwierzęcego, co wynika przede wszystkim ze zmniejszenia barier administracyjno-celnych, aktywnego poszukiwania nowych rynków i otwarcia rynku wschodniego w 2008 r. oraz wysokiej jakości polskich produktów (MRiRW, 2011). Eksport produktów pochodzenia zwierzęcego nadal odgrywa znaczącą rolę w bilansie handlowym kraju i przyczynia się do stymulacji rozwoju rolnictwa

1    przemysłu rolno-spożywczego. Świadome zarządzanie krajowymi zasobami zwierząt gospodarskich i ich zrównoważonym rozwojem ma znaczący wymiar ekonomiczny, gdyż nie tylko przyczynia się do zapewnienia wyżywienia społeczeństwa, ale także daje możliwość generowania zysków w handlu zagranicznym.

4. Stan działań na rzecz lepszego poznania, zrównoważonego użytkowania i ochrony zasobów genetycznych zwierząt

4.1. Prowadzenie ksiąg, kontroli użytkowości, hodowli i rozrodu: podmioty odpowiedzialne i ich partnerzy

Księgi hodowlane bydła, świń, owiec, kóz i koniowatych są prowadzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 133, poz. 921, z późn. zm.) oraz

13



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC02987 • Szacuje się, że przeciętny wrocławianin zużywa obecnie 122 litrów na dobę, 6 lat temu 135
DSC03254 ■ • Szacuje się, że przeciętny wrocławianin zużywa obecnie 122 litrów na dobę, 6 lat temu 1
2013 03 12 27 15 Ale ile to jest warte? Szacuje się, że ekosystemy dostarczają usług wartych około
ROZRÓD ĆWICZENIA Przebieg porodu (11) u bydła Szacuje się, ze clfżki poród (dysiocli) dotyczy&n
Część 1: Poradnik architekta2.4.3 Przebudowa i renowacja budynków przemysłowych Szacuje się, że
złom ZŁOM Szacuje się, ze o<oło 75% z ponad miliarda ton wyprodukowanego do tej pory aluminium&nb
JA9 Właściwości teologiczne cieczy Surowce i produkty przemysłu spożywczego, ze względu na
JA0 Właściwości reologiczne cieczy 8€Surowce i produkty przemysłu spożywczego, ze względu na
30 marca 2016Światowy Dzień Dwubiegunowości Szacuje się, że nawet 29% osób z zaburzeniami afektywnym
FAMUR Szacuje się, że globalne, potwierdzone zasoby węgla starczyłyby na ponad 118 lat jego eksploat

więcej podobnych podstron