1869685210

1869685210



S11P10


POSTERY


Kwas octowy i mlekowy jako czynniki stresu środowiskowego w hodowli drożdży Saccharomyces cerevisiae

Aleksandra Rolbiecka*. Dawid Mikulski*, Grzegorz Kłosowski*

"Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Zakład Biotechnologii, ul. Poniatowskiego 12, 85-671 Bydgoszcz, rolbiecka@ukw.edu.pl;


Odnotowano również silną korelację pomiędzy obecnością kwasu octowego, a wzrostem stężenia ergosterolu w komórkach drożdży i obniżeniem tempa przyrostu biomasy w trakcie hodowli.


Celem badań była ocena odpowiedzi metabolicznej drożdży S. cerevisiae szczep Ethanol Red na stres środowiskowy wywołany kwasem mlekowym i octowym (o stężeniu 1, 2 i 4% v/v). Hodowle tlenowe prowadzono na podłożu PYN w temperaturze 28°C, pH 5,6. Analizy laboratoryjne obejmowały oznaczenie żywotności, stężenia biomasy, ergosterolu, białek oraz trehalozy i glicerolu (metodą HPLC), głównych wskaźników poziomu oddziaływania czynnika stresowego na komórki drożdży. Zastosowanie 1% v/v kwasu mlekowego jako dodatku do podłoży wpływa na wzrost stężenia trehalozy i glicerolu w komórkach drożdży względem hodowli kontrolnej.

Optymalizacja biotechnologicznej syntezy gamma-dekalaktonu S11P11 Ewa Białecka-Floriańczyk*. Jolanta Krzyczkowska*, Beata Dudziak*

"SGGW, Wydział Nauk o Żywności, Katedra Chemii, ul Nowoursynowska 159, 02-778 Warszawa, ewa_bialecka_florjanczyk@sggw.pl;

Gamma-dekalakton jest związkiem o zapachu Maksymalne stężenie laktonu - 9 g/dm3 osiągnięto przy brzoskwiniowym, który może być otrzymany w rezultacie użyciu kwasu rycynolowego w ilości 10% w mieszaninie biotransformacji kwasu rycynolowego. Reakcja zachodzi reakcyjnej, natomiast największą wydajność, rzędu 25% (w pod wpływem enzymów wydzielanych przez drożdże przeliczeniu na kwas rycynolowy) otrzymano w przypadku Yarrowia lipolytica w wyniku kolejnych procesów jednoprocentowego dodatku kwasu.

P-oksydacji. Przeprowadzone badania miały na celu    ;

optymalizację ilości reagentów oraz opracowanie metody

wydzielania produktu z mieszaniny reakcyjnej. Jako

pożywkę dla drożdży stosowano pepton i kwas

rycynolowy, który był równocześnie substratem reakcji.

S11P12

Otrzymywanie estrów maltodekstryn z kwasem oleinowwym uzyskanych produktów

Magdalena Roczkowska*. Przemysław Siemion*. Janusz Kapuśniak*

raz możliwości aplikacyjne

"Akademia im. Jana Długosza, Wydział Matematyczno-Przyrodniczy, ul. Armii Krajowej 13/15, 42-200 Częstochowa, magdalena.roczkowska@ajd.czest.pl;

Maltodekstryny. stosowane są powszechnie w przemyśle pH oraz przewodnictwa 1% zawiesin. Zarejestrowano dla spożywczym jako wypełniacze, nośniki i substancje nich widma FTIR, NMR, krzywe DSC/TG oraz wykonano teksturotwórcze. Dzięki modyfikacjom można zmienić ich zdjęcia SEM. Wyznaczono charakterystykę kleikowania. silnie hydrofilowe właściwości na amfifilowe. Pozwoli to Potwierdzono uzyskanie produktów o poprawionych upatrywać w uzyskanych produktach skutecznych właściwościach funkcjonalnych, zamienników tłuszczu, emulgatorów czy stabilizatorów. Maltodekstrynę ziemniaczaną poddano estryfikacji kwasem oleinowym w obecności biokatalizatora - lipazy z Thermomyces lanuginosus.

Otrzymane produkty poddano analizie fizykochemicznej obejmującej badania rozpuszczalności w wodzie,



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0045 (7) Kwas octowy (jako słaby kwas) powoduje wiązanie jonów CNO,,2 z wytworzeniem HC204 : C
skanuj0045 4 Kwas octowy (jako słaby kwas) powoduje wiązanie jonów C2O42 z wytworzeniem HC2O4*:CH3CO
F WZÓR INFORMACJA• o użyciu czynnika biologicznego w środowisku pracy* 1. Użycie czynnika
Zdjęcie0456 Aktywno formy hormonu (kalcytriolu) po związaniu z receptorem wewnątrzkomórkowym ataj:
skanuj0035 Rozdział IIIWiedza oraz postawa kreatywna jako czynniki efektywnej praktyki w pracy socja
pic 10 05 07 3355 Część pierwsza. Prolegomena Rozpatrywanie kultury jako czynnika zespalającego grup
5 95% FW20-K_W53 charakteryzuje wpływ czynników fizycznych środowiska na organizmy
IMGD79 duięi K działania, nieściśliwe] jako czynnika roboczego, ająee uzyskanie wysokiej stabilności
IMG09 Pytanie 2 Czynniki występujące w środowisku pracy to czynniki: a)    szkodliwe
IMGD79 duięi K działania, nieściśliwe] jako czynnika roboczego, ająee uzyskanie wysokiej stabilności
page0143 Jeżeli obok przyczynienia do pewnych chorób zaraźliwych, pro-stytucya objawia się jako czyn

więcej podobnych podstron