1933502263

1933502263



Rok akademicki:


Numer katalogowy:


Nazwa przedmiotu:


Diety niekonwencjonalne

Tłumaczenie nazwy na jęz, angielski:

Unconventional diets

Kierunek studiów:

Dietetyka

Koordynator przedmiotu:

Dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak

Prowadzący zajęcia:

Pracownicy Zakładu Dietetyki

Jednostka realizująca:

Katedra Dietetyki; Zakład Dietetyki

Wydział, dla którego przedmiot jest realizowany:

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

Status przedmiotu:

a) przedmiot obowiązkowy

b) stopień II rok II

c) stacjonarne

Cykl dydaktyczny:

semestr 3

język wykładowy: polski

Założenia i cele przedmiotu:

Dostarczenie wiedzy i kształtowan oraz znaczenia diet alternatywnych wiedzy o korzyści i zagrożeniach zw osób zdrowych oraz w różnych iedn

e umiejętności z zakresu niekonwencjonalnego sposobu żywienia w żywieniu i dietetyce. Ponadto celem przedmiotu jest dostarczenie ązanych ze stosowaniem niekonwencjonalnego sposobu żywienia u ostkach chorobowych.

Formy dydaktyczne, liczba godzin:

a)    wykłady; liczba godzin 15;

b)    ćwiczenia; liczba godzin 30

Metody dydaktyczne:

Wykłady: prezentacja multimedialna

Ćwiczenia: dyskusia, studium przypadku, proiekt, analiza i interpretacja tekstów źródłowych

Pełny opis przedmiotu:

Wykłady: Charakterystyka diety Atkinsa i Kwaśniewskiego. Dieta dr Haya - zasada me łączenia makroskładników. Charakterystyka diety Kopenhaskiej. Zasadność eliminacji wybranych grup produktów/produktów/skladników - dieta zgodna z grupą krwi. Wykorzystanie testów alergicznych do formułowania zaleceń dietetycznych. Diety wegetariańskie i ich odmiany - bezpieczeństwo ich stosowania w różnych grupach populacyjnych. Charakterystyka popularnych diet redukujących masę ciała: dieta wolumetryczna. Kliniki Mayo, ZONĘ. Wykorzystanie indeksu glikemicznego oraz ładunku glikemicznego w odchudzaniu. Podstawowe zasady diety makrobiotycznej. Charakterystyka diety chronometrycznej.

Ćwiczenia: Analiza wartości odżywczej wybranych diet niekonwencjonalnych omawianych w części wykładowej (zawartość energii i składników pokarmowych, ryzyko potencjalnych niedoborów lub nadmiarów składników odżywczych). Ocena bezpieczeństwa stosowania wybranych diet niekonwencjonalnych w różnych grupach populacyjnych (osoby zdrowe, osoby chore, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze). Przygotowanie zbilansowanych pod względem składników odżywczych jadłospisów zgodnych z zasadami wybranych diet niekonwencjonalnych dla wybranych grup populacyjnych. Krytyczny przegląd literatury odnośnie wybranej diety niekonwencjonalnej.

Wymagania formalne

Założenia wstępne:

Niezbędna jest wiedza o funkcjonowaniu organiz zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze r konstruowania podstawowych diet objętych systeme składnikach pokarmowych i substancjach bioakty metabolizmie makro- i mikroskładników pokarmowych

mu człowieka, jak również wiedza dotyczącą żnych grup wiekowych oraz klasyfikacji i zasad dietetycznym. Niezbędna jest również wiedza o wnych występujących w żywności; wiedza o

Efekty kształcenia:

01_W - wykazuje pogłębioną znajomość efektów stosowania niezbilansowanych diet alternatywnych 02_W - posiada wiedzę z zakresu aktualnie popularnych i promowanych w masmediach diet niekonwencjonalnych

03_U - analizuje krytycznie zasady diet niekonwencjonalnych oraz potrafi wykorzystać wyniki i wnioski do edukacji żywieniowej i dietetycznej

04_K - rozumie konieczność korzystania wyłącznie z obiektywnych źródeł informacji i krytycznej oceny promowanych w mediach diet niekonwencjonalnych

05_K - potrafi planować pracę w zespole i umie w nim współdziałać

Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

01_W, 02_W - kolokwium wykładowe

01_W, 02_W, 03_U, 04_K - ocena wykonania zadania na zdefiniowany temat

04_K, 05_K - ocena przygotowanie i prezentacji raportu zespołowego na zdefiniowany temat

Forma dokumentacji osiągniętych efektów kształcenia:

Protokoły ocen, które student uzyskał w ramach: kolokwium wykładowego, wykonania i prezentacji zespołowej analizy zdefiniowanego problemu, zadań projektowych na zdefiniowany temat

Elementy i wagi mające wpływ na ocenę końcową:

Ocena z kolokwium wykładowego - 50%; ocena z wykonania i prezentacji zespołowej analizy zdefiniowanego problemu - 30%; ocena zadań projektowych na zdefiniowany temat - 20%

Miejsce realizacji zajęć:

Sala dydaktyczna, pracownia komputerowa

Literatura podstawowa i uzupełniająca:

1.    Adamo P., C. Whitney C. (1999): Gotuj zgodnie z grupą krwi, Wyd. Mada, Warszawa.

2.    Dukan P. (2011): Dukan Diet Life Plan.The Bestsellinq Dukan Weiqht-loss Proqramme Madę Easy. Hodder & Stouqhton, London.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Rok akademicki: Numer katalogowy: Nazwa przedmiotu:Wychowanie fizyczne Tłumaczenie nazwy na jęz.
Rok akademicki: Numer katalogowy: Nazwa przedmiotu:Preparaty dietetyczne Tłumaczenie nazwy na jęz.
Rok akademicki: Numer katalogowy: Nazwa przedmiotu:Poradnictwo dietetyczne Tłumaczenie nazwy na
Rok akademicki: Numer katalogowy:Nazwa przedmiotu:Rynek żywności Tłumaczenie nazwy na jęz.
Rok akademicki: Numer katalogowy:Nazwa przedmiotu:Epidemiologia żywieniowa Tłumaczenie nazwy na
Rok akademicki: Numer katalogowy:Nazwa przedmiotu:Marketing żywności Tłumaczenie nazwy na jęz.
Rok akademicki: Numer katalogowy:Nazwa przedmiotu:Anatomia człowieka Tłumaczenie nazwy na jęz,
Rok akademicki: Numer katalogowy:Nazwa przedmiotu:Podstawy genetyki Tłumaczenie nazwy na jęz,
Rok akademicki: Numer katalogowy: Nazwa przedmiotu:Technologia informacyjna Tłumaczenie nazwy na
Rok akademicki: Numer katalogowy:Nazwa przedmiotu: Tłumaczenie nazwy na jęz, angielski: Diploma
Rok akademicki: Numer katalogowy: Nazwa przedmiotu:Żywienie osób starszych Tłumaczenie nazwy na
Rok akademicki: Numer katalogowy: Nazwa przedmiotu: Planowanie programów promocji zdrowia
Rok akademicki: Numer katalogowy:Nazwa przedmiotu: Tłumaczenie nazwy na jęz. angielski: Diploma
Rok akademicki: Numer katalogowy: Nazwa przedmiotu:Badania marketingowe na rynku
Rok akademicki: Numer katalogowy:Nazwa przedmiotu:Organizacja przedsiębiorstwa gastronomicznego i
Rok akademicki: Numer katalogowy: Nazwa przedmiotu:Projektowanie zakładów
Rok akademicki: Numer katalogowy:Nazwa przedmiotu:Rynek usług - hotelarstwo, restauracje,
Rok akademicki: Numer katalogowy: Nazwa przedmiotu:Biologiczna ocena żywności Tłumaczenie nazwy
Rok akademicki: Numer katalogowy: Nazwa przedmiotu: Ekologia i surowce spożywcze ECTS

więcej podobnych podstron