Ciasto z jabłkami i polewą migdałowo miodową


Ciasto z jabłkami i polewą migdałowo-miodową
Składniki
1,2 kg obranych i pokrojonych jabłek, 5 dag cukru, cynamon.
Ciasto: 30 dag mąki, 10 dag cukru, 20 dag masła, po pół paczki
cukru waniliowego i proszku do pieczenia, jajo, żółtko, szczypta
soli.
Krem: po 2,5 dag mielonych orzechów włoskich, cukru, masła,
mąki, jajo, 2 łyżki tartej bułki. Polewa: 8 dag miodu, 5 dag
śmietany, 2 dag masła, 8 dag siekanych migdałów, łyżeczka
mąki
Sposób przyrządzania
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę i włożyć na 30 min do
lodówki. Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy (średnica 28 cm). Składniki kremu
utrzeć na masę i wyłożyć na ciasto, posypać tartą bułką. Pokrojone lub starte na tarce
jabłka zmieszać z cukrem i cynamonem. Ułożyć na kremie. Piec w nagrzanym piekarniku
ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewać miód, śmietanę i masło, aż masa
zgęstnieje. Dodać mąkę, migdały, wymieszać. Polewę wyłożyć na ciasto i zapiekać
jeszcze przez 15 min.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Ciasto czereśniowe z polewą
EW Kruche ciasto jabłkami przekładane
Kuchnia francuska po prostu (odc 25) Rustykalne ciasto z jabłkami
Pyszne ciasto marchewkowe z polewą śmietanowo serową
EW Ciasto z nektarynkami i migdałami
Ciasto migdałowe z winogronami
Paruzel Kinga Ciasto bezowe z migdałami, białą czekoladą i serkiem cytrynowym
Ciasto z makiem i jabłkami
Warstwowe ciasto migdałowo malinowe
Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Ciasto holenderskie z jabłkami
Ciasto migdałowe z jagodami

więcej podobnych podstron