438






KURCZAK W FOLII




Kuchnia chińska
1 kg udek kurczaka
25 dag słoniny lub wędzonego boczku
6 cebulek dymek

Przyprawy:
sok z plasterków korzenia świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
2 łyżeczki czystej wódki, winiaku lub brandy
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu ostrygowego lub sos sojowy
2 łyżeczki sosu sojowego
1/4 łyżeczki pieprzu
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1-2 roztarte zÄ…bki czosnku (dowolnie)

SkórÄ™ i kostki usunąć z udek, miÄ™so pokrajać na kawaÅ‚ki o wymiarach 3 x 4 i 1/2 cm. PrzeÅ‚ożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać rÄ™kÄ…, wstawić do lodówki na noc. Dwie godziny przed przyrzÄ…dzeniem wyjąć. SÅ‚oninÄ™ lub boczek pokrajać na 24 - 30 kwadratów o boku 3 cm. Od cebulek odkroić szczypior - 3 cm przy cebulce. KażdÄ… przeciąć wzdÅ‚uż na pół, rozdzielić. FoliÄ™ aluminiowÄ… pociąć na kwadraty o wymiarach 9 cm. Plasterki sÅ‚oniny poÅ‚ożyć poÅ›rodku folii, uÅ‚ożyć na nich po kawaÅ‚ku kurczaka i cebulki dymki, przykryć drugim plasterkiem sÅ‚oniny. FoliÄ™ zÅ‚ożyć w trójkÄ…t, wolne brzegi zwinąć w wÄ…ski rulon (1/2 cm), mocno przycisnąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 °C. ZwiniÄ™te kawaÅ‚ki kurczaka uÅ‚ożyć jednÄ… warstwÄ… na blasze o niskich bokach. Wstawić do gorÄ…cego piekarnika i piec 15 min. Podawać na gorÄ…co. Proporcje: dla 10-12 osób, na przystawkÄ™



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
438 02
438 menu
438 08
438 05
438 17
44 Nature 438 335 338 2005
438 12
438,23,artykul
Nuestro Circulo 438 Frank Parr(1)
438 09
12 (438)
04 (438)
438 a

więcej podobnych podstron