3014256185

3014256185



ZMIANY AKTYWNOŚCI PRZECIWUTIENIAJĄ CEJ ALBUMIN GROCHU I FASOLI POD WPŁ YWEM... 63

na zmniejszenie ilości wolnych rodników powstających podczas interakcji białek z utleniającymi się lipidami [8]. Brak jest jednak doniesień na temat współdziałania kwasu askorbinowego i białek roślin strączkowych w reakcjach antyoksydacyjnych.

Dlatego celem niniejszej pracy było zbadanie właściwości przeciwutleniających albumin wybranych roślin strączkowych (potencjalnych, naturalnych antyoksydantów drugorzędowych) i wpływu, jaki na nie wywiera dodatek kwasu askorbinowego.

Materiał i metody badań

Materiałem badawczym były liofilizowane albuminy z nasion fasoli białej (AFB), fasoli brązowej (AFBr) i grochu (AG) uzyskane na drodze dializy wobec wody dejoni-zowanej (72 h, zatrzymywane białka o masie powyżej 12 kDa) alkalicznych ekstraktów mąki z obłuszczonych nasion. Ponadto do badań zastosowano kwas askorbinowy (Sigma A-5960) i butylohydroksytoluen (Sigma B-1378). Oznaczenia próbek stosowanych w pracy jako przeciwutleniacze przedstawiono w tab. 1.

Tabela 1

Oznaczenia próbek zastosowane w pracy. Sample codes used in the study.

Rodzaj próbki / Sample

Oznaczenie / Codę

Albuminy z nasion fasoli białej (white bcan albumins)

AFB

Albuminy z nasion fasoli brązowej (brown bcan albumins)

AFBr

Albuminy z nasion grochu (pea albumins)

AG

Kwas askorbinowy (ascorbic acid)

KA

Albuminy z nasion fasoli białej połączone z kwasem askorbinowym

AFB+KA

Albuminy z nasion fasoli brązowej połączone z kwasem askorbinowym

AFBr+KA

Albuminy z nasion grochu połączone z kwasem askorbinowym

AG+KA

Butylohydroksytoluen (butulohydroxytoluenc)

BHT

Próba odniesienia - bez dodatku przeciwutleniaczy (control sample)

PO

Określenie właściwości przeciwutleniających prowadzono w trzech różnych układach:

1)    dodając preparaty (66 mg%) w 0,1 M buforze fosforanowym (pH 7,0) do roztworu kwasu linolowego, który poddawano procesowi utleniania w 60°C i w regularnych odstępach czasu oznaczano zawartość nadtlenków spektrofotometryczną metodą z tiocyjanianem żelaza przy X = 500 nm [1];

2)    stosując badane preparaty (100 mg%) jako antyoksydanty w emulsjach złożonych z kwasu linolowego, Tween 20 i 0,1 M buforu fosforanowego, w których oznaczano:



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
65 ZMIANY AKTYWNOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄ CEJ ALBUMIN GROCHU 1 FASOLI POD WPŁ YWEM...cym w kontekście
ZMIANY AKTYWNOŚCI PRZECIWUTLEN1AJĄCEJ ALBUMIN GROCHU I FASOLI POD WPŁYWEM... 67 Kolejnym etapem prac
Zmiany aktywności enzymów pod wpływem mUelozwiązków 4- Związki allelopatyczne mogą zmieniać
Zmiany aktywności enzymów pod wpływem mUelozwiązków 4- Związki allelopatyczne mogą zmieniać
Zmiany aktywności enzymów pod wpływem mUelozwiązków 4- Związki allelopatyczne mogą zmieniać
Zawartość związków polifenolowych ogółem i aktywność przeciwutleniająca ekstraktów roślinnych,
Pict0012 (20) Białko Ras występuje w dwóch formach — aktywnej związanej z GTP i nieaktywnej związane
skanowanie0027 Zadanie 50. Antybiotyki wykazujące aktywność przeciwnowotworową (cytostatyczną Sf śen
INŻYNIERIA ŚRODOWISKA - MŁODYM OKIEM TOM 6.2014 Aktywność przeciwdrobnoustrojowa olejków eterycznych
17. Obciążenie pracą studenta Forma aktywności Przeciętna liczba godzin na zrealizowanie
Rozwój społeczny człowieka obejmuje zmiany w aktywności, dążeniach i celach jednostki, ujawnianych w
Warzywnictwo087 Opis botaniczny Przy wschodach liścienie grochu pozostają pod powierzchnią ziemi. Ło
cz1str7 Problem aktywnego czekania, wirującej blokady Procesy stojące pod semaforem wykonują pętle i
PB030071 INHIBICJA I INHIBITORY•    ZMIANY AKTYWNOŚCI ENZYMÓW SĄ WYWOŁYWANE
Cykl koniunkturalny - to okresowe zmiany aktywności gospodarczej wokół linii tr endu. Rodzaje gospod
ScannedImage 2 rozpuszczalne mono- i oligosacharydy (6-7% ogółu cukrowców). W nas " grochu, fas

więcej podobnych podstron