365605678

365605678



wskazać krytyczne punkty kontroli jakości (CCP) w procesie produkcji potraw zgodnie z zasadami HACCP,

stosować przepisy polskiego prawa żywnościowego oraz przepisy Unii Europejskiej,

sklasyfikować produkty spożywcze, prowadzić racjonalną gospodarkę środkami spożywczymi, określić warunki przechowywania produktów spożywczych i potraw, zapewnić odpowiednie warunki przechowywania żywności, określić zmiany zachodzące podczas przechowywania produktów żywnościowych i wyjaśnić ich wpływ na jakość sensoryczną i zdrowotną żywności,

przeprowadzić jakościową ocenę surowców i półproduktów, ocenić jakość surowców i potraw pod względem organoleptycznym, określić przydatność kulinarną surowców i półproduktów, wykorzystywać surowce zgodnie z przeznaczeniem kulinarnym, scharakteryzować wartość odżywczą i technologiczną środków spożywczych,

zastosować zasady mierzenia masy i objętości,

posłużyć się normami obowiązującymi w gospodarce żywnościowej,

opracowywać receptury potraw i napojów,

planować produkcję gastronomiczną,

sporządzać kalkulację cen potraw i napojów,

zastosować receptury gastronomiczne w produkcji gastronomicznej,

scharakteryzować metody utrwalania żywności,

dobierać odpowiednie metody utrwalania żywności do wybranych produktów spożywczych,

określić zmiany zachodzące w żywności pod wpływem utrwalania, dobierać zioła i przyprawy do określonych potraw, dobierać substancje dodatkowe do produkcji potraw w celu przedłużenia ich trwałości i zwiększenia atrakcyjności,

dobrać rodzaj tłuszczu do określonych potraw i procesów technologicznych,

określić etapy procesu technologicznego, stosować metody i techniki obróbki technologicznej, uzasadnić cel stosowania obróbki wstępnej i określić jej wpływ na wartość odżywczą surowców,

przeprowadzić prawidłowo obróbkę wstępną surowców,

9



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
•    Jakość systemów kontroli przepływu materiałów i procesów produkcyjnych, •
inic: jcsi iu v^v-r Krytyczne punkty kontroli muszą być objęte szczególnym nadzorem. Miejsca takie p
DSC00068 (29) Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli Przedsiębiorstwa sektora spożywczego opra
DSC00579 (5) HACCP ANALIZA ZAGROŻEŃ I KRYTYCZNE PUNKTY KONTROLNE System, który identyfikuje,
Nieorganiczne wzorce TraceCERT® Najwyższa jakość dzięki procesowi produkcji, zaczynając od wyboru
2 Temat 2 Zjawiska fizykochemiczne zachodzące procesach produkcji potraw -    Wpływ
skanuj0017 J I na przyspieszenie całego procesu produkcji. Bardzo dobra jakość józefowskich drożdży
IMG28 (7) Kierowanie jakością Kontrola jakościowa dostaw, produkcji, dystrybucji, gwarancji, serwis
omatyzowane procesy produkcyjneW celu uzyskania odlewów najwyższej jakości rów produktów na jednakow
Zarządzanie jakością a kontrola jakości Układ klient-dostawca podstawą procesowego zarządzania
59 (238) Plomby tekstylne i kontrola jakości tkanin Maria Karolina Kocińska Technika produkcji Plomb
62 (224) konkretnych rzemieślników. Podczas procesu kontroli jakości postaw sukna otrzymywał do sześ

więcej podobnych podstron