4053063677

4053063677



546


S. K. Naliwajko i inni


Nr 3


Tabela I. Makroelementy w diecie pacjentek z chorobą Hashimoto w porównaniu do norm zapotrzebowania: wystarczającego spożycia (Al) lub średniego zapotrzebowania grupy (EAR)

Table I. Macroelements in diet of patients with Hashimoto disease compared with intake recommendation: adequate intake (Al) or estimated average reguirements (EAR)

L.p.

Składniki

mineralne

Średnia ± SD'

Min - Max

Norma

Rodzaj

Wiek

[mg/dobę]

1.

Sód

[mg/dobę]

2914,73 ±1117,2

643,8 - 6472,3

Al

19-50

51-65

1500

1400

2.

Potas

[mq/dobęl

2884,13 ±1043,0

503,3-5788,6

Al

19-65

4700

3.

Wapń

[mg/dobę]

501,19 ±231,4

91,6-1024,9

Al

19-50

51-65

1000

1300

4.

Fosfor

[mq/dobęl

1059,16 ±385,2

347,1 - 2263,3

EAR

19-65

580

5.

Magnez

[mg/dobę]

261,17 ± 104,9

73,2 - 664,4

EAR

19-30

31-65

255

265

*SD - odchylenie standardowe.

Średnie spożycie sodu w grupie pacjentek z chorobą Hashimoto było na poziomie 2914„73±1117,2 mg/dobę i znacznie przekraczało normę wystarczającego spożycia (1500 mg/dobę dla kobiet w wieku 19-50 lat; 1400 mg/dobę dla kobiet w wieku 51-65 lat) (10). Na tej podstawie, zgodnie z zaleceniami najnowszych norm żywienia (10) należy stwierdzić, że prawdopodobieństwo występowania niedoborowego spożycia sodu w tej grupie badanych jest małe. Odwrotną tendencję zaobserwowano w przypadku potasu i wapnia. Średnie spożycie tych składników było znacznie niższe od norm wystarczającego spożycia (tab. I), ponadto analiza odsetka osób dostatecznie spożywających potas (7,3%) i wapń (1,0%) (tab. II) wskazuje, że konieczne jest zwiększenie spożycia obu tych makroelementów w grupie kobiet badanych. Konieczność zwiększenia podaży wapnia w diecie Polek dotyczy zarówno populacji zdrowej, jak i z występującymi schorzeniami. W badaniach Waśkiewicz i Sygnowskiej (15) na podstawie analizy racji pokarmowych 3529 kobiet stwierdzono, że średnia zawartość wapnia w tych racjach wynosi 474 mg. Dotychczas w niewielu publikacjach naukowych poruszany jest problem niewłaściwego żywienia w powiązaniu z rozwojem lub przebiegiem choroby Hashimoto (12). Na podstawie danych dotyczących spożycia sodu, potasu i wapnia w Polsce należy stwierdzić, że w populacji zdrowej występują podobne zaburzenia. Pobranie sodu oraz potasu wraz z dietą kobiet zdrowych wynosi, podobnie jak w niniejszych badaniach, około 3 g dobę, w obu przypadkach jest to spożycie nieprawidłowe (13, 14). Średnie spożycie magnezu w badanej grupie (261,17± 104,9) było bardzo zbliżone do normy EAR (255-265 mg/dobę), jednak analiza odsetka osób o niedostatecznym spożyciu wykazała, że częstość występowania zbyt niskiego pobrania magnezu z dietą dotyczy ponad połowy (61,5%) osób. Średnie pobranie wraz z dietą cynku (8,60±2,9 mg/dobę) i miedzi (1,02±0,4 mg/dobę) w badanej grupie było nieco wyższe od poziomów normy EAR (odpowiednio 6,8 mg/dobę oraz 0,7 mg/dobę), jednak niedostateczne pobranie tych składników' stwierdzono u 27,1 % osób w przypadku cynku i 18,8% osób dla miedzi (tab. III i IV).



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Nr 3Składniki mineralne w dietach pacjentek z chorobą Hashimoto 547 Tabela II. Odsetek osób o
Nr 3 Składniki mineralne w dietach pacjentek z chorobą Hashimoto 545 jednak danych dotyczących sposo
Nr 3 Składniki mineralne w dietach pacjentek z chorobą Hashimoto 549 consumption of potassium and ca
Nr 3 Witaminy w dietach kobiet z chorobą Hashimoto 541 Tabela I. Witaminy w dietach pacjentek z chor
548 S. K. Naliwajko i inni Nr 3 spożycie. Należy jednak zaznaczyć, że badania epidemiologiczne oraz
P1150142 Profilaktyka IZW I Kolejnym problemem w przygotowaniu pacjenta z chorobami układu krążenia
STANDARDY I PROCEDURY W PROFILAKTYCE ZAKAŻEŃ SZPITALNYCH Tabela nr 2 Liczba i rodzaj powikłań u pacj
skanuj0005 — 496 — — 496 — Poz. 70 Dziennik Ustaw Nr 8 Tabela 5 Przeciętne normy zużycia wody dla ob
img097 Tabela 6.16 Częstość grup krwi ABO u pacjentów z chorobami żołądka i w grupie
96 Ł. Sobotta i inni Nr 1 Wchłanianie. Mechanizmy wchłaniania leku podanego per os Wchłanianie leku
98 Ł. Sobotta i inni Nr 1 bata zmniejsza działanie wymienionych leków o ok. 90%. Mlekiem nie należy
100 Ł. Sobotta i inni Nr 1 presyjny), inhibitory kanału wapniowego jak nitrendypina, nifedypina,
102 Ł. Sobotta i inni Nr 1 Eliminacja Leki wydalane są w zdecydowanej większości przez nerki, ale
skanuj0005 — 496 — — 496 — Poz. 70 Dziennik Ustaw Nr 8 Tabela 5 Przeciętne normy zużycia wody dla ob
skanuj0011 2 114 S. Bień Nr 2 Tabela V. Cecha N określająca przerzuty do regionalnych węzłów chłonny
392 A. Lebiedzińska i inni Nr 3 zawierały niemal dwukrotnie wyższą zawartość omawianej witaminy w
250 B. Pyiyt, D.Wilkowska Nr 3 Tabela I. Charakterystyka cech sensorycznych soków pomarańczowych Tab

więcej podobnych podstron