4645771483

4645771483



19


Zmiany zawartości wybranych kwasów tłuszczowych...

miesiącach zawartość kwasu linolowego systematycznie zmniejszała się aż do poziomu 1,65% w ostatnim z analizowanych miesięcy laktacji. Spadek zawartości tego kwasu w miesiącu maju w stosunku do poprzedniego miesiąca potwierdzają również badania prowadzone na mleku owiec hodowanych na Słowacji, a uzyskane wartości wynosiły odpowiednio 2,94% i 2,30% [Meluchova et al. 2008],

Zmiany zawartości kwasu linolenowego w mleku owiec górskich i mieszańców przebiegały podobnie. Stosunkowo wysoka początkowa zawartość tego kwasu w mleku owiec górskich w miesiącu drugim i trzecim jeszcze wzrosła, osiągając poziom około 2,3%. W kolejnych dwóch miesiącach ilość kwasu linolenowego zmniejszała się, osiągając ostatecznie poziom 1,37%. W mleku mieszańców również w pierwszych trzech miesiącach laktacji zawartość kwasu C183 (cis-9_12_15) była wysoka, a w dwóch ostatnich znacząco obniżyła się do poziomu około 1,3%. Biorąc pod uwagę miesiąc laktacji, nieco niższą zawartość tego kwasu w kwietniu i maju stwierdzili B. Meluchova i współautorzy [2008]; odpowiednio 1,06% i 1,24%. Mleko owiec olkuskich w niniejszym doświadczeniu zawierało znacząco mniej kwasu linolenowego w stosunku do mleka owiec pozostałych ras, a jego zawartość w miesiącu pierwszym, drugim i czwartym wynosiła około 0,8-0,9%. Istotnie więcej tego kwasu zawierało mleko z trzeciego miesiąca laktacji - 1,17%. Jak podaje A. Nudda i współautorzy [2005], zawartość kwasu C183 (cis-9_12_15), podbnie jak kwasu CLA i wakcenowego, zmniejsza się wraz z upływem laktacji, co jest prawdopodobnie związane ze zmianami w roślinności pastwiska, tj. w szczególności z dojrzewaniem traw, w wyniku którego zmniejsza się ilość kwasu linolenowego. Prawdopodobna jest również teza, że zielona młoda trawa stymuluje rozwój specyficznych bakterii w żwaczu, co ma wpływ na produkcję tych kwasów. Ponieważ badania te były prowadzone we Włoszech, gdzie pierwszy miesiąc doświadczenia zbiegał się w wyprowadzeniem owiec na pastwiska, uzyskane w niniejszej pracy wyniki (biorąc pod uwagę miesiąc wyprowadzenia zwierząt na pastwiska) zgodne są z uzyskanymi przez tych autorów.

Suma kwasów jednonienasyconych w mleku owiec górskich, po niewielkim spadku w miesiącu drugim (29,12% z 30,87%), systematycznie wzrastała, osiągając poziom 37,39% w piątym miesiącu laktacji. W mleku mieszańców, podobnie jak w mleku owiec górskich, zawartość kwasów jednonienasyconych w drugim miesiącu laktacji zmniejszyła się z 32,11% do 31,56%. W trzecim miesiącu laktacji mleko mieszańców zawierało najwięcej kwasów MUFA (ponad 35%), w następnie odnotowano znaczący, systematyczny spadek ilości tych kwasów. Mleko owiec olkuskich w pierwszym miesiącu laktacji zawierało około 26% kwasów jednonienasyconych. Ilość ta istotnie zwiększyła się w drugim miesiącu laktacji, następnie odniżyła się do około 24% i ponownie istotnie wzrosła do 33% w czwartym miesiącu laktacji. W niniejszej pracy suma kwasów jednonienasyconych w mleku owiec górskich w pierwszym miesiącu laktacji była wyższa niż stwierdzona przez



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Tabela 2. Wpływ miesiąca laktacji na zawartość wybranych kwasów tłuszczowych w mleku owczym Zmiany
17 Zmiany zawartości wybranych kwasów tłuszczowych... a mieszańców w miesiącu trzecim. Jedynie w
11 Zmiany zawartości wybranych kwasów tłuszczowych... i triglicerydów w komórkach wątroby oraz
15 Zmiany zawartości wybranych kwasów tłuszczowych... Zawartość kwasu masłowego w mleku owiec
21 Zmiany zawartości wybranych kwasów tłuszczowych... skach ilość tych kwasów zawartych w mleku
Spis treści Joanna Ptasi ńska-Marcinkiewicz Zmiany zawartości wybranych kwasów tłuszczowych
7 Zmiany zawartości wybranych kwasów tłuszczowych... ilościach, pełnią istotną rolę ze względów
9 Zmiany zawartości wybranych kwasów tłuszczowych...2. Materiał badawczy i metody badań Materiał
16 Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz Zmiany zawartości kwasu kaprylowego w ciągu laktacji w mleku owiec
SL275617 Kwasy tłuszczowe Podwyższony poziom kwasu linolowego (C18:2) podczas gotowania gwałtownie s
Slajd24 Glicerydy O przydatności kosmetycznej glicerydów decyduje rodzaj i zawartość kwasów tłuszczo
Oznaczanie zawartości bioestrów w paliwach dieslowych Estry kwasów tłuszczowych jako
SL275607 Zawartość kwasów tłuszczowych w mięśniu najdłuższym buha jków w czasie dojrzewania (mg/lOOg
Walczak Z., Starzycki M., Smuga-Kogut M. 2012. Ocena zawartości kwasów tłuszczowych w margarynach

więcej podobnych podstron