660358327

660358327



Propozycja nauczycielskiego planu wynikowego do przedmiotu podstawy żywienia człowieka w zawodzie kucharz na podstawie programu nauczania 512[02]/T-4,TU,SP/MENiS/2004.06.14 oraz do przedmiotu podstawy żywienia i higieny w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego na podstawie programu nauczania 321[10]/MEN/2009.02.02.

Lp.

Wymagania

Temat zajęć

poziom podstawowy

poziom ponadpodstawowy

Ćwiczenia

Uczeń

WSTĘP

liczba godzin: kucharz - 1, technik żywienia i gospodarstwa domowego - 1

1.

Omówienie programu nauczania i wymagań edukacyjnych

-identyfikuje wymagania podstawowe

-charakteryzuje wymagania ponadpodstawowe

ZNACZENIE I ZAKRES NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA liczba godzin: kucharz - 3, technik żywienia i gospodarstwa domowego

3

2.

Cel i zadania nauki o żywieniu

-wskazuje znaczenie nauki o żywieniu w świecie współczesnym, -określa ogólne cele przedmiotu, -przedstawia rozwój nauki o żywieniu na przestrzeni lat,

-identyfikuje problematykę wyżywienia ludności w Polsce i na świecie,

- wymienia organizacje zajmujące się problemami wyżywienia ludności,

-wyjaśnia znaczenie nauki o żywieniu,

—zna najważniejsze zadania nauki o żywieniu, -wymienia charakterystyczne cechy sposobu odżywiania na poszczególnych etapach rozwoju ludzkości,

-wymienia nazwiska uczonych i przedstawia ich zasługi Jakie wnieśli w rozwój nauki o żywieniu, -charakteryzuje problemy żywieniowe Polski i świata,

-charakteryzuje organizacje i instytucje zajmujące się problematyką żywieniową w skali ogólnoświatowej.

-Analizowanie danych dotyczących spożycia poszczególnych produktów żywnościowych w Polsce i na świecie na podstawie ogólnodostępnych statystyk —Wyszukiwanie w literaturze, intemecie, specjalistycznych czasopismach organizacji zajmujących się problemami wyżywienia ludności w Polsce i na świecie -Analiza własnego sposobu żywienia i porównywanie jej z zaleceniami żywieniowymi



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Propozycja nauczycielskiego planu wynikowego do przedmiotu higienaw zawodzie fryzjer 514[01] na pods
Propozycja nauczycielskiego planu wynikowego do przedmiotu marketing usług turystycznych na pod
Propozycja nauczycielskiego planu wynikowegodo przedmiotu EKONOMIA I PRAWO W HOTELARSTWIE (Podstawy
Propozycja nauczycielskiego planu wynikowegodo przedmiotu EKONOMIA I PRAWO W TURYSTYCE na podstawie
3. Propozycja nauczycielskiego planu wynikowego nauczania elementów prawa na podstawie programu
Opis przedmiotu 1.    Nazwa przedmiotu: Podstawy żywienia człowieka 2.
Kod przedmiotu: Pozycja planu: Al 1. INFORMACJE O PRZEDMIOCIE A. Podstawowe dane Nazwa
Kod przedmiotu: Pozycja planu: Al 1. INFORMACJE O PRZEDMIOCIE a. Podstawowe dane Nazwa
Uniwersytet Rzeszowski KONSPEKT LEKCJI DO PRZEDMIOTU: PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI KARTA SAMOOCENY
KONSPEKT LEKCJI DO PRZEDMIOTU: PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI Uniwersytet RzeszowskiNOTATKIGietdy i ryn
Uniwersytet Rzeszowski KONSPEKT LEKCJI DO PRZEDMIOTU: PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCIKONSPEKT LEKCJI DO
KONSPEKT LEKCJI DO PRZEDMIOTU: PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI Uniwersytet Rzeszowski 2. UMIEJĘTNOŚCI 2.
Uniwersytet Rzeszowski KONSPEKT LEKCJI DO PRZEDMIOTU: PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI V.
KONSPEKT LEKCJI DO PRZEDMIOTU: PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI Uniwersytet Rzeszowski Podkreśla jednak,
Uniwersytet Rzeszowski KONSPEKT LEKCJI DO PRZEDMIOTU: PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI Uniwersytet Rzeszo
KONSPEKT LEKCJI DO PRZEDMIOTU: PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI Uniwersytet Rzeszowski Podsumowanie
Uniwersytet Rzeszowski KONSPEKT LEKCJI DO PRZEDMIOTU: PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCIZałącznik nr 2Jak c
KONSPEKT LEKCJI DO PRZEDMIOTU: PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI Uniwersytet Rzeszowski Załącznik nr 3

więcej podobnych podstron