7921507238

7921507238



Wydziuł Nauk o Żywności i Biotechnologii

Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka — studia stacjonarne I stopnia

Prowadzący przedmiot: dr n. wet. Sylwester Kowalik

Szczegółowy program wykładów z przedmiotu: fizjologia człowieka Semestr: zimowy Wykłady w godz./ sem.: 15

Wykład 1

1. Wprowadzenie do fizjologii człowieka. Zasady regulacji procesów fizjologicznych na poziomie komórek, narządów i całego organizmu. Podstawowe mechanizmy integracji procesów fizjologicznych.

Wykład 2

1.    Fizjologia układu krwiotwórczego. Kontrola wzrostu i różnicowania komórek.

2.    Erytrocyty. Budowa i funkcja hemoglobiny. Transport tlenu z pęcherzyków płucnych do tkanek. Transport dwutlenku węgla. Grupy krwi. Czynnik Rh.

3.    Leukocyty. Morfologia i podział leukocytów. Funkcje leukocytów.

4.    Trombocyty. Morfologia trombocytów. Rola w procesie hemostazy.

5.    Osocze i płyny zewnątrzkomórkowe. Organiczne i nieorganiczne składniki osocza.

6.    Czynność narządów krwiotwórczych - hemopoeza.

7.    Odporność organizmu. Odporność typu komórkowego i humoralnego. Przeciwciała.

8.    Hemostaza - proces krzepnięcia krwi.

Wykład 3

1.    Fizjologia neuronu. Mechanizm powstawania potencjału spoczynkowego w neuronach. Potencjał czynnościowy. Przewodzenie potencjałów czynnościowych przez aksony. Fizjologia synaps. Synapsy elektryczne i chemiczne. Mechanizmy uwalniania neuroprzekaźników. Postsynaptyczny potencjał pobudzający i hamujący. Receptory jonotropowe. Synapsa nerwowo-mięśniowa. Przekaźnictwo synaptyczne. Transmitery, współtransmitery i neuromodulatory synaptyczne. Swoiste blokery transmisji.

2.    Odruch i łuk odruchowy. Elementy łuku odruchowego. Klasyfikacja odruchów i przykłady.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Rekrutacja na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka, studia I stopnia trzech proponowan
SPECJALNOŚCI: Zdobądź INDEKS na kierunek:Technologia żywności i żywienie człowieka studia I stopnia:
skanuj0001 (64) i WYDZIAŁ: WYDZIAŁ NAUKI O ŻYWNOŚCI Kierunek: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWI
skanuj0001 (64) i WYDZIAŁ: WYDZIAŁ NAUKI O ŻYWNOŚCI Kierunek: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWI
skanuj0001 (64) i WYDZIAŁ: WYDZIAŁ NAUKI O ŻYWNOŚCI Kierunek: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWI
UNIWERSYTET RZESZOWSKIWYDZIAŁ BIOLOGICZNO-ROLNICZY kierunek Technologia żywności i żywienie człowiek
Obraz8 (2) Chemia Żywności Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka semestr III
Obraz (2) Chemia Żywności Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka semestr IIIWy
wydział Mechaniczny Technologia Żywności i Żywienie Człowieka UL. RACŁAWICKA 15-17, 75-620 KOSZALIN,
Technologia żywności i żywienie człowieka •    chemia, •
11311838?8751237478255c3712426 n Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, sem. IV, 2013/14 Chemia
Redakcja naukowa Prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersy
Recenzenci Dr hab. Hanna Maria Baranowska Katedra Fizyki i Biofizyki Wydział Nauk o Żywności i Żywie
WYDZIAŁ jg_ NAUKI O ŻYWNOŚCI TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA HllHŁllUHillTJ
WYDZIAŁ NAUKI O ŻYWNOŚCI TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

więcej podobnych podstron