8087213676

8087213676



Spis treści

1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii............. 13

1.1.    Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce - Anna Rudnicka,

Helena Ciborowska................................................... 13

1.2.    Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie - Helena Ciborowska ....    19

1.2.1.    Procesy energetyczne - pojęcie procesu przemiany materii .............. 19

1.2.1.1.    Podstawowa przemiana materii (PPM)...................... 20

1.2.1.2.    Ponadpodstawowa przemiana materii ....................... 24

1.2.1.3.    Całkowita przemiana materii.............................. 25

1.2.2.    Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne

organizmu..................................................... 27

1.2.3.    Gospodarka wodna w organizmie .................................. 28

1.2.4.    Równowaga kwasowo-zasadowa................................... 33

1.3.    Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu - Helena Ciborowska........... 34

1.3.1.    Wstęp ........................................................ 34

1.3.2.    Węglowodany.................................................. 36

13.2.1.    Budowa i podział....................................... 36

1.3.2.2.    Cukry proste - monosacharydy............................ 36

13.2.3.    Węglowodany złożone................................... 43

13.2.4.    Rola węglowodanów przyswajalnych....................... 49

13.2.5.    Węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy ...... 50

13.2.6.    Trawienie i wchłanianie węglowodanów..................... 53

13.2.7.    Metabolizm węglowodanów .............................. 55

13.2.8.    Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych ...    60

13.2.9.    Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych......... 63

13.2.10.    Zapotrzebowanie na węglowodany ......................... 63

1.3.3.    Tłuszcze ..................................................... 66

13.3.1.    Budowa i podział tłuszczów .............................. 66

13.3.2.    Tłuszcze właściwe...................................... 67

1.333.    Woski................................................ 77

1.33.4.    Tłuszcze złożone ....................................... 77

7



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Spis treści Od Autora /11 Część ogólna /13 Rozdział I Zagadnienia podstawowe /15 1.
Spis treści 1.    Podstawowe informacje o
2 I S t r o n a71 PROJEKT INNOWACYJNY Spis treści: PODSTAWY TEORETYCZNE I CEL
Spis treści Podstawy farmakologii
SPIS TREŚCI: 1.    PODSTAWA
stopnia 45. Kosmetologia 1 rok, studia I stopnia Podstawy żywienia człowieka
Spis treści 1.    Podstawowe informacje o
SPIS TREŚCI Wprowadzenie 9 Część I. O dyplomacji słów kilka... 13 1. Pojęcie dyplomacji
Spis treści B.    Podstawy prawne funkcjonowania ............... 510 C.
Spis treści 2.    Podstawy prawne funkcjonowania.............. 1142 3.
Spis treści B.    Podstawy prawne funkcjonowania ............... 174 C.
Spis treści 9 2.    Podstawowe źródła informacji ekonomicznych i
SPIS TREŚCI 4. Podstawowe operacje technologiczne montażu EH Montaż typowych zespołów
SPIS TREŚCI 3 1. Podstawowe pojęcia stosowane w budownictwie lwu Rodzaje obiektów budowlanych i
Z ZAKRESU PODSTAW ŻYWIENIA CZŁOWIEKA 1.    Współczesne zalecenia żywieniowe, zasady i
Spis treści 4.5.    Podstawowe plany kadrowe .................................. 94 4.

więcej podobnych podstron