8482349157

8482349157



Metody analizy sensorycznej w ocenie jakości produktów spożywczych c. d.

Rodzaje skal

■ skala kategorii, w której odpowiednie określenia słowne przypisane są odpowiednim poziomom intensywności najbardziej znana jest skala oceny szkolnej: niedostateczny, dostateczny, dobry , ponad dobry, bardzo dobry

Metody analizy sensorycznej w ocenie jakości produktów spożywczych c.d.

■ skala liczbowa, w której odpowiednim poziomom intensywności są przypisane odpowiednie liczby, najczęściej skale mają 5, 7 lub 9 stopni

np. dziewięciopunktowa skala oceny hedonicznej

Metody analizy sensorycznej w ocenie jakości produktów spożywczych c.d.

■ skala graficzna to odcinek linii prostej o określonej długości, najczęściej 10 cm, z odpowiednimi określeniami na przeciwległych końcach odcinka (niewyczuwalny- bardzo intensywny)


Rodzaje skal graficznych

skala strukturowana -

podzielona na równe odcinki

I i I I I I I I I

niewyczuwalny    bardzo intensywny


Rodzaje skal graficznych

Rodzaje skal graficznych

skala bipolarna -

skala niestrukturowana - tylko z

z zaznaczonym standardem pośrodku skali

określeniami brzegowymi

niewyczuwalny bardzo intensywny

standard „S"

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novaPDF printer (http://www.novapdf.com)



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Metody analizy sensorycznej w ocenie jakości produktów spożywczych c.d. wykrywania różnic w jakości
Metody analizy sensorycznej w ocenie jakości produktów spożywczych c.d. ■ metoda ilościowej analizy
14081 P1010740 (2) 5.1. Typologia badań - metody ilościowe i jakościowe 107 , podstawowe rodzaje ska
Udział JC w ocenie zgodności produktów spożywczych —■ Działalność JC w obszarze żywności
Laboratorium oceny jakości produktów spożywczych (D) W laboratorium znajduje się 8 stanowisk
6 2 Ocena Organoleptyczna Żywności Ocena organoleptyczna - to jakość produktów spożywczych oceniana
DSCF8535 Metody analizy cen Poziom cen produktów rolnych- agregatowe zmiany cen produktów rolnych Re
A.Pomorska, Finanse przedsiębiorstw, Skala a stawka podatkowa; rodzaje skal, skala progresywna i
DSC06859 Kryteria jakości i wartości handlowej produktów spożywczych □ Obiektywizacja oceny sensoryc
3. Rodzaje analizy w JST 2 4. Metody analiz wykorzystywane w analizie finansowej JST 2 5. Metody
Picture3 3. WYBRANE METODY ANALIZY CHEMICZNEJ3.1.    Analiza jakościowa kationów3.1.
Metody jakościowe Metody jakościowe (ang. qualitative) - to metody bazujące na ocenie zagrożeń, pozi
HPIM8247 Jakość produktu • Rodzaje produktu Obsługa rynku i 4 szukanie potrzeb -J Kanały
2. Metody analizy zestawienia tabelaryczne, wykresy II Badanie zmienności cen w czasie Rodzaje

więcej podobnych podstron