4126968928

4126968928



Doświadczenie 2 - Wpływ temperatury na szybkość reakcji w układzie jednorodnym Sprzęt i odczynniki: probówki, pipety, termometr, stoper, 1 mol/L FeCl3, 1 mol/L Na2S203

Wykonanie: Do kolejnych probówek odmierzyć następujące objętości roztworów:

la,    2a, 3a - 2 mL FeCl3

lb,    2b, 3b-3 mL Na2S203

Zmierzyć temperaturę pokojową. Probówki la i lb zmieszać ze sobą wlewając szybkim ruchem Na2S203 do FeCl3. Zmierzyć czas który upłynął od chwili zmieszania roztworów do chwili zaniku czerwono-fioletowej barwy. Następnie dwie probówki umieszczamy w wodzie o temperaturze o 10°C wyższej od temperatury pokojowej, a następnie dwie do łaźni wodnej o temperaturze wyższej o 10°C od temperatury poprzedniej. Pomiary wykonywać analogicznie jak w pierwszym przypadku. Temperaturę mierzymy z dokładnością do 0,2°C.

Opracowanie wyników:    1. Podać równanie zachodzącej reakcji.

2. Dla każdego pomiaru obliczyć szybkość reakcji jako odwrotność czasu jej całkowitego przebiegu. Rezultaty podać w tabelce.

Nr pomiaru

Temperatura [°C]

Czas reakcji [s]

Szybkość [s1]

1

2

3

Przyjmując za szybkość reakcji odwrotność czasu reakcji 1/20 i 1/40 oraz temperatury odpowiednio 20, 30 i 40°C i posługując się regułą van’t Hoffa obliczyć kolejno wartości współczynnika temperaturowego badanej reakcji według wzoru:

W,

W,

W i i W2 - szybkości reakcji w Ti i T2

n - współczynnik temperaturowy szybkości reakcji (równy 2-4) Wyniki podać w tabelce:

Lp.

T = T2-T|

n

1

2

Obliczyć w jakiej temperaturze czas całkowitego przebiegu tej reakcji wyniesie 1 s.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Doświadczenie 2 - Wpływ temperatury na szybkość reakcji w układzie jednorodnym Sprzęt i odczynniki:
Doświadczenie 2 - Wpływ temperatury na szybkość reakcji w układzie jednorodnym Sprzęt i odczynniki:
Doświadczenie 2 - Wpływ temperatury na szybkość reakcji w układzie jednorodnym Sprzęt i odczynniki:
IMAG0336 (5) 4. Wpływ temperatury na szybkość reakcji enzymatycznej Reguła Van t HofFa - podwyższeni
65513 Podstawy chemii, ćwiczenia laboratoryjne8 4.2.    Wpływ temperatury na szybkoś
DSC00310 Wpływ temperatury na szybkość reakcji enzymatycznej
WYKŁAD 2 enzymy cz 1 (26) WPŁYW TEMPERATURY NA SZYBKOSC REAKCJI ENZYMATYCZNE A Temperatura ma wpł
dsc55 Wpływ temperatury na szybkość reakcji chemicznej: wzrost temperatury powoduje zwiększenie ene
6.    Wpływ temperatury na szybkość reakcji. Równanie Arrheniusa. Teoria zderzeń
PA220251 Wpływ temperatury na szybkość reakcji chemicznej; wzrost temperatury powoduje zwiększenie e
DSC00038 (38) Wpływ pH i temperatury na szybkość reakcji enzymatycznej

więcej podobnych podstron